Πριν από λίγες ημέρες η Φώφη Γεννηματά συγκάλεσε σύσκεψη του επικοινωνιακού επιτελείου του κόμματος κι έδωσε την παρακάτω εντολή: «Ψήφος ανοχής στη Νέα Δημοκρατία, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία».

Με την απόφαση αυτή κάποιοι εξεπλάγησαν και κάποιοι διαφώνησαν. Αλλωστε δεν είχε περάσει πολύς καιρός από τη ρήξη της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στον οποίον καταλόγιζαν «δεξιά στροφή» ή «αβάντα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κι όμως, η απόφαση για αλλαγή γραμμής από το Κίνημα Αλλαγής επισημοποιήθηκε, σύμφωνα με το Το Βήμα, από την ίδια την πρόεδρο η οποία μιλώντας στο Open είπε: «Είμαστε δύναμη ομαλότητας και δεν θα αφήσουμε την χώρα να πάει στα βράχια».

Αφήνει δηλαδή να εννοηθεί ότι θα στηρίξει τον νικητή των εκλογών, στη γραμμή που λίγο αργότερα στο Πρώτο Θέμα χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βεβαίως μίλησε για αυτοδυναμία αλλιώς εκλογές το Δεκαπενταύγουστο.

Μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΝΔ και τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ ασφαλώς δεν θα προκαλούσε πρόβλημα στον κ. Μητσοτάκη. Ούτε μια ψήφος ανοχής από το Κίνημα Αλλαγής σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία.

Η κ. Γεννηματά είπε: «Θα είμαστε εκεί για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, για να διεκδικήσουμε την αλλαγή των όρων της συμφωνίας Τσίπρα και να φύγει η θηλιά από το λαιμό του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα υπερπλεονάσματα και το υπερταμείο.».

Θέτει δηλαδή ορισμένους όρους για να στηρίξει τη ΝΔ, όροι οι οποίοι δεν μπορούν να αποτρέψουν μια προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων

Βεβαίως, η κ. Γεννηματά συνέχισε λέγοντας: «Η ΝΔ δεν λέει κουβέντα για την αλλαγή του ρόλου του υπερταμείου και δεν λέει αν άμεσα θα διεκδικήσει την αλλαγή του στόχου για τα υπερπλεονάσματα, που από το 3,5% πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 2%».

«Ζητούμε από το ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να έχουμε ρυθμιστικό ρόλο και όχι να είμαστε συμπλήρωμα για να βγουν οι αριθμοί», είπε η κ. Γεννηματα, όμως, είναι φανερό ότι προτεραιότητα τίθεται πλέον η αποτροπή της ακυβερνησίας μέσα στο καλοκαίρι και οι εκλογές με απλή αναλογική.

Υπενθυμίζεται ότι η μέχρι πρότινος γραμμή του ΚΙΝΑΛ ήταν ότι θα πρέπει να πάρει την τρίτη εντολή σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από τα δύο πρώτα κόμματα, κι εφόσον είναι τρίτο.