Δύο αποστροφές από τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα μαρτυρούν σύμφωνα με αναλυτές το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη στρατηγική την οποία έχει επιλέξει να ακολουθήσει στην κορύφωση της προεκλογική περιόδου, την τελευταία εβδομάδα πριν την Κυριακή των εκλογών.

Η αρχή έγινε όταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να ασκήσει κριτική στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «μυρίζει αίμα». Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε κύμα αντιδράσεων ενώ από πολλούς ειπώθηκε ότι είχε έντονα εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση στον χώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, είπε απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία: «Ναι, είναι βέβαιο, δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την Αριστερά, με την προοδευτική παράταξη». Η φράση αυτή έρχεται προς επίρρωση των επιχειρημάτων που είχαν διατυπωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και μεταξύ σοβαρού και αστείου υποστήριζαν ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι κομματικοί που έχουν διορίσει στα υπουργεία και το ευρύτερο δημόσιο, δεν θα αφήσουν εύκολα τις θέσεις τους.

Στο διάστημα που απομένει δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο ο Αλέξης Τσίπρας να σηκώσει ακόμα περισσότερο τους τόνους, με τις τοποθετήσεις του να έχουν έντονα στοιχεία ρεβανσισμού και διχαστικής ρητορικής.