Και έτσι ξαφνικά στην εκπνοή του προεκλογικού αγώνα ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε… τις Πρέσπες. Αυτή τη φορά δεν κόμπασε για τη συμφωνία-επίτευγμα όπως έκανε παλιά, προκειμένου να διαστρεβλώσει για άλλη μια φορά την πραγματικότητα μπας και πείσει τους οργισμένους πολίτες κυρίως της Βόρειας Ελλάδα, αλλά θυμήθηκε τις Πρέσπες προκειμένου να εξαπολύσει μια οξύτατη και δριμεία επίθεση στον Κώστα Καραμανλή.

Στην προσπάθειά του να ολοκληρώσει την επιθετική ρητορική του κατά της Νέας Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας δεν διστάζει να βάλει στο στόχαστρο και τον άλλοτε συμπαθούντα προς τον ίδιο πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Λόγω… κατεδαφίσεως δημοσκοπικής ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο αναδιπλώθηκε απέναντι στον ΣΚΑΙ, αλλά φαίνεται ότι έληξε και η ιδιότυπη πολιτική ασυλία που προσέφερε  σε έναν ακόμη άσπονδο πολιτικό του φίλο, στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Μαζί με το εμπάργκο στο ΣΚΑΙ ο Τσίρπας ήρε  επισήμως και την ασπίδα προστασίας στον Κώστα Καραμανλή, στον οποίο αποφάσισε να κάνει επίθεση επί προσωπικού λέγοντας ότι κληροδότησε στη χώρα 24 δισ. έλλειμμα και ήταν αυτός που άνοιξε την πόρτα στα μνημόνια.

Αφήνοντας υπόνοιες για τον Κώστα Καραμανλή ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για εθνική απάτη, για πατριδοκαπηλία και για παιχνίδια εις βάρος του εθνικού συμφέροντος και του ελληνικού λαού. Ό Αλέξης δεν θυμήθηκε στο παρά πέντε της εκλογικής μάχης τις Πρέσπες, αλλά στην ουσία θυμήθηκε ότι οι «Μακεδονομάχοι», ακόμη και οι γιαλαντζοί έχουν πέραση.

Δεν είναι όμως ο Αλέξης Τσίπρας ο πολιτικός που θα διστάσει να βάλει στο στόχαστρο τους πρώην φίλους του. Η στήριξη του Καραμανλή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και η απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου να μην υπογράψει τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης έκαναν τον Τσίπρα να θυμώσει και οι μέχρι χθες πολιτικές του «αδυναμίες» να ξεπεραστούν εύκολα.

Η «καραμανλική» πτέρυγα την οποία αρέσκονταν να θωπεύει πολιτικά, δεν είναι τελικά αυτό που υπολόγιζε και με την πρώτη ευκαιρία άλλαξε την τακτική του. Το άνοιγμα προς τα δεξιά ολοκληρώθηκε για τον Αλέξη Τσίπρα και τώρα η πολιτική του στόχευση παραμένει…  το παπαναδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. Με την επίθεση στον Κώστα Καραμαλή κλείνει οριστικά τον κύκλο της δεξιάς προσάρτησης που επιχείρησε και στέλνοντας το ανάλογο μήνυμα προς την κεντροαριστερά, στην οποία σχεδιάζει να κάνει κατάληψη αμέσως μετά τις εκλογές εκτιμώντας ότι θα είναι αυτός ο «ισχυρός ηγέτης» της παράταξης, επιχειρώντας παράλληλα να … αποψιλώσει το ΚΙΝΑΛ.

 

 

Οι άσπονδοι φίλοι του Τσίπρα

 

Ο πολιτικός καιροσκοπισμός του Αλέξη Τσίπρα συχνά τον οδήγησε σε μεταλλάξεις και από φίλος να γίνεται εχθρός, ανάλογα με το τι επέβαλαν ή βόλευαν οι συγκυρίες.

Ο Κώστας Καραμανλής δεν ήταν ο μόνος στην πορεία του Αλέξη Τσίπρα που «έπαιξε» με το θυμικό του. Όπως προκύπτει από το ηχητικό ντοκουμέντο που «έπαιξε» ο Γιώργος Τράγκας στην εκπομπή του «Εν Αθήναις» στα Παραπολιτικά 90,1 ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε στις 13 Ιουνίου 2018: «Νομίζω ότι είναι σαφές ότι ο Κώστας Καραμανλής διαχειρίστηκε το Μακεδονικό με ευθύνη. Και η στάση που είχε στο Βουκουρέστι ήταν μια στάση ευθύνης».

Πριν μερικά 24ωρα ζητούσε εξηγήσεις για τον χειρισμό του Μακεδονικού από τον πρώην πρωθυπουργού και έκανε λόγο για… προδοσία.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα απ' ότι την μιλάνε αυτοί». Αυτά τα ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα για τον πρώην υπουργό Οικονομικό τον οποίο τώρα, τόσο ο ίδιος, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να παρουσιάσουν ως εχθρό και ως γραφικό.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από «άνθρωπος των μεγαλοεργολάβων» ξαφνικά έγινε ο βολικός με τον οποίο θα μπορούσε να συγκυβερνήσει. Άλλωστε τώρα πια ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του για τους «λίγους» και δεν χάνει την ευκαιρία να απολαμβάνει την φιλοξενία σε κότερα και να μοιράζεται τα πούρα τους.

Την ίδια τύχη είχε και η Φώφη Γεννηματά, αλλά από… την αντίθετη. Η Φώφη Γεννηματά αν και του φάνηκε πιο εύκολη υπόθεση «βολικού»,  δεν του έκανε την χάρη να ενεργοποιήσει το «όπλο» του την απλή αναλογική. Από τότε μπήκε στο στόχαστρο του Αλέξη και μάλιστα την καταγγέλλει για υπόγεια συμφωνίας με τον κ. Μητσοτάκη

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Από «καλός φίλος», από «ο καλύτερος υπουργός Άμυνας που υπήρξε ποτέ», στο «αναγκαίο κακό». Ο λόγος για τον Πάνο Καμμένο. Ο Πάνος Καμμένος, πεινασμένος για εξουσία, δέχθηκε πρόθυμα να πέσει στην όποια παγίδα του Αλέξη αρκεί να του έδινε υπουργείο.

Το ρέκβιεμ της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σημαδεύτηκε από μια πρωτοφανή αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου από το βήμα της Βουλής, με τον Αλέξη να εγκαταλείπει τον κυβερνητικό του εταίρο στο έλεος του κοινοβουλευτικού αφανισμού.