Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και μετρά μόνο λίγα 24ωρα, δείχνει πως ήρθε για να μείνει με την «προετοιμασία» της ηγεσίας να χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανής.

Μπορεί για κάποιους η «τυπικότητα» στα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι φάκελοι με τα χρονοδιαγράμματα και τις προτεραιότητες στους υπουργούς να είναι δευτερευούσης σημασίας όμως με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός επιλέγει να κάνει την αρχή μιας νέας εποχής.

Αν και το πρώτο «ραντεβού» του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης και το οποίο φυσικά ξεκίνησε στην ώρα του, σήμερα ξεκαθάρισε πως αυτή αποτελεί πολιτική για τον ίδιο και όχι μια επικοινωνιακή φούσκα. «Όταν λέμε εννιά, εννοούμε εννιά» ανέφερε εισερχόμενος στο υπουργείο Παιδείας ακριβώς στην ώρα του το πρωί της Παρασκευής για σύσκεψη με τη νέα διοίκηση.

Φυσικά από τα πρώτα ζητήματα που έριξε στο τραπέζι ο κ Μητσοτάκης είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά και το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Μάλιστα μετά τη σημερινή επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας έγινε γνωστό ότι δεν θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα στους βασικούς του άξονες και τα παιδιά που θα πάνε τώρα τρίτη λυκείου θα εξεταστούν με το σύστημα που διαμόρφωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, με τη νέα υπουργό, Νίκη Κεραμέως, να προαναγγέλλει πως θα προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις και κυρίως σε εξορθολογισμό της ύλης, η κάλυψη της οποίας δεν είναι εφικτή, ενώ σχετικά με την κατάργηση του ασύλου, είπε ότι η σχετική ρύθμιση θα έρθει με το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η νέα κυβέρνηση, στις 23 Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός προχώρησε στην αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας καθώς με απόφασή του δημιουργούνται 10 γραφεία στη γενική γραμματεία, για την υποστήριξη του έργου του.

Σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται νέος γενικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού ο Γρηγόρης Δημητριάδης, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα μειώνονται οι θέσεις ειδικών συμβούλων και μετακλητών στο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, καταργούνται τέσσερις θέσεις ειδικών συμβούλων και δύο θέσεις μετακλητών, κατεβάζοντας τον συνολικό αριθμό του προσωπικού στο Μέγαρο Μαξίμου σε 80, από 86 που είχε διαμορφωθεί την περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Έτσι, σύμφωνα με την σχετική απόφαση, τη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού θα απαρτίζουν τα εξής γραφεία:
• Ιδιαίτερο Γραφείο Πρωθυπουργού
• Γραφείο Διοίκησης και Οργάνωσης
• Διπλωματικό Γραφείο
• Γραφείο Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης
• Οικονομικό Γραφείο
• Γραφείο Κοινωνικών Θεμάτων
• Γραφείο Τύπου
• Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού
• Γραφείο Επικοινωνίας
• Νομικό Γραφείο

Γιατροί και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Ακρόπολη

Η πρώτη κίνηση της νέας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ήταν η τοποθέτηση γιατρο, νοσηλευτών και ΕΚΑΒ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, με απόφαση του υπουργείου Βασίλη Κικίλια θα υπάρχει και ασθενοφόρο.

Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται ήδη από χθες στον αρχαιολογικό χώρο Ακροπόλεως, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και να καλύψει τις ανάγκες τουριστών, πολιτών και εργαζομένων.

Ηδη την Πέμπτη η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών Ελένη Μπάνου ξενάγησε στην Ακρόπολη τον υποστράτηγο ε/α Αντώνιο Αυγερινό, πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Σκοπός της επίσκεψης του κ. Αυγερινού στον Ιερό Βράχο ήταν ο εντοπισμός, από κοινού με την Ελένη Μπάνου, σημείων όπου είναι δυνατή η εγκατάσταση νοσηλευτριών του ΕΕΣ.

Ο κ. Αυγερινός ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για αποστολή νοσηλευτών, ώστε να συνεπικουρούν τον γιατρό-οπλίτη στην επί τόπου περίθαλψη ασθενών. Όπως αποφασίστηκε, ένας νοσηλευτής θα βρίσκεται στο Πληροφοριακό Κέντρο, επί του πεζοδρόμου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου και η είσοδος για το Διονυσιακό Θέατρο και τη Νότια Κλιττύ, ενώ ο δεύτερος θα εγκατασταθεί σε αίθουσα του παλαιού μουσείου Ακροπόλεως. Ο εξοπλισμός, προσφέρεται επίσης από τον ΕΕΣ.
Ποδηλάτες του Ερυθρού Σταυρού κάτω από την Ακρόπολη

Επίσης, ο κ. Αυγερινός ανέφερε πως ποδηλάτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με ειδικό εξοπλισμό, που ήδη περιπολούν τα Σαββατοκύριακα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα κάνουν διαδρομές και κατά τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη. Αυτό ζήτησε η Ελένη Μπάνου, διότι τις συγκεκριμένες ημέρες η Ακρόπολη έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Οι ποδηλάτες μοιράζουν στον κόσμο εμφιαλωμένα νερά και δίνουν τις πρώτες βοήθειες εφόσον συμβεί κάποιο περιστατικό λιποθυμίας.

Ηδη την Τετάρτη γιατρός- οπλίτης εστάλη στον χώρο της Ιματιοθήκης στην κεντρική είσοδο της Ακρόπολης, κατόπιν αιτήματος που έθεσε η Λίνα Μενδώνη
στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και στον υφυπουργό και επίτιμο Α/ΓΕΣ, στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανταποκρίθηκε αμέσως αποστέλλοντας έναν γιατρό από το νοσοκομείο 251 της Αεροπορίας και έναν νοσηλευτή από το στρατιωτικό νοσοκομείο 401, που αμφότεροι υπηρετούν τη θητεία τους. Οι στρατευμένοι θα εναλλάσσονται ως πρόσωπα, όμως η παρουσία γιατρού και νοσηλευτή στο συγκεκριμένο σημείο θα είναι μόνιμη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν στο εμβληματικό μνημείο, έπειτα από πτώση κεραυνού.


Το πρώτο τεστ η τραγωδία στη Χαλκιδική

Μόλις 38 ώρες μετά την ορκωμοσία των υπουργών της νέας κυβέρνησης και χωρίς να έχουν προλάβει να εγκατασταθούν όπως πρέπει στα νέα τους γραφεία, το Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρώτη κρίσιμη κατάσταση, τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή δοκίμασαν με σκληρό τρόπο τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος όμως λειτούργησε με τον καλύτερο τρόπο.

Μάλιστα τις πρώτες ώρες της καταστροφής στη Χαλκιδική και της της είδησης για ύπαρξη νεκρών ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε εντολή για την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και ξεκίνησε ένας μαραθώνιος τόσο για τους στενούς συνεργάτες του, όσο και για τους αρμόδιους υπουργούς. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ταξίδεψε για την περιοχή το ίδιο βράδυ, ενώ το πρωί της Πέμπτης άρχισαν να φτάνουν ακόμη 4 υπουργοί της νέας κυβέρνησης.

Ακόμη και ο Δήμαρχος Προποντίδας, Εμμανουήλ Καρράς, μιλώντας στα parapolitika.gr τόνισε πως είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την αντίδραση της Πολιτείας καθώς έφτασαν πέντε υπουργοί στη Χαλκιδική αμέσως μόλις ζητήθηκε από την αυτοδιοίκηση η παρέμβασή τους. Ειδικότερα, στο σημείο έσπευσαν άμεσα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. 

Οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από τις συνέπειες που επέφερε η καταστροφική μανία των φυσικών φαινομένων στην περιοχή, έπρεπε να ξεπεράσουν και μια σειρά από πρακτικά εμπόδια, ώστε να επιτευχθεί ο συντονισμός όλων των αρμοδίων υπουργείων και φορέων. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός περιγράφεται από πολλούς νέους υπουργούς ως χαοτική, ενώ την ίδια στιγμή οι υποδομές πάσχουν σε πολλά επίπεδα.

«Εκτός λειτουργίας» βρίσκονται και τα τριψήφια νούμερα

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τις πρώτες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του αποτυπώνεται στο γεγονός πως «εκτός λειτουργίας» βρίσκονται και τα τριψήφια νούμερα με τα οποία ο πρωθυπουργός επικοινωνεί με τους υπουργούς.

Μάταια επιτελείς του κ. Μητσοτάκη έψαξαν από την πρώτη στιγμή τον κατάλογο με τα νούμερα των τριψήφιων τηλεφώνων για να τον παραδώσουν στον πρωθυπουργό. Στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης τον πήρε μαζί του, θέτοντας «εκτός λειτουργίας» τον πιο άμεσο τρόπο επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του.

Έτσι, προκειμένου να ειδοποιηθούν και να γίνει ο συντονισμός που απαιτείται, πήραν φωτιά τα κινητά τηλέφωνα και μέσω αυτών επιτεύχθηκε η διαχείριση της κατάστασης. Άλλωστε το γεγονός ότι «δεν μπορούμε ούτε να κάνουμε εκτυπώσεις», όπως σχολίαζε στέλεχος του Μαξίμου, αποτυπώνει την κατάσταση στην οποία παραδόθηκε το κυβερνητικό στρατηγείο από τον Αλέξη Τσίπρα.