Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Επί τάπητος θα τεθούν οι εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με τις επίμονες παραβιάσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και ανταποκριτή στην αμερικανική πρωτεύουσα, Μιχάλη Ιγνατίου, η συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 το πρωί της Τετάρτης, 17 Ιουλίου και αναμένεται να επηρεάσει σημαντικές αποφάσεις της Ουάσιγκτον αναφορικά με τη γραμμή που θα τηρήσει έναντι του Ερντογάν.

Απτόητος ο Ερντογάν

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει απτόητος τις δηλώσεις κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Στην πλέον πρόσφατη αναφορά τα είπε παρουσία εκδοτών και καναλαρχών σε μια χώρα όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ελέγχονται από τον ίδιο.

«Η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι ένα μικρό κράτος σαν την Ελλάδα, δημιουργήθηκε με τις νίκες που καταγράψαμε εναντίον τεράστιων δυνάμεων που έστειλαν εναντίον μας» είπε.

Σχετικά με την κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές στην Ελλάδα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η πρώτη επαφή υπήρξε θετική, για να προσθέσει: «Εύχομαι κι εκείνοι να μείνουν πιστοί σε αυτά που εξέφρασαν και να κάνουν τα αντίστοιχα βήματα, να βελτιώσουμε τις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας, να γίνουν πολύ καλύτερες. Έχουμε ήδη αναθέσει να γίνουν επαφές. Να δούμε στη νέα αυτή περίοδο τι θέλει από εμάς η Ελλάδα, τι θέλουμε εμείς από αυτήν. Αυτά θα συζητηθούν από τις επιτροπές και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα».

Κανένα βήμα πίσω για την κυπριακή ΑΟΖ

Πάντως ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει πίσω στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ: «Το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρος είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς προχωράμε στα βήματα μας με όλες τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Εκεί πετούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Αρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα»

Στην ίδια γραμμή ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου θα συνεχιστούν αν η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδεχθεί την πρόταση για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων που υπέβαλε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι η πρόταση του Ακιντζί για συνεργασία των δύο πλευρών στην Κύπρο σε θέματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλεί ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές στις οποίες έχει λάβει «αδειοδότητηση» από τις«τουρκοκυπριακές αρχές» με «αποφασιστικότητα και χωρίς να υπάρξει αλλαγή», έως ότου οι ελληνοκύπριοι υιοθετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε ο Ακιντζί.

Οι κυρώσεις που μελετούν οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιλέξει μία από τις τρεις δέσμες δράσεων, για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σχετικά με την απόκτηση των S-400.

Οι πηγές δεν διευκρίνισαν στο Bloomberg ποιο πακέτο κυρώσεων έχει επιλεγεί. Η επιβολή αυτών χρειάζεται την έγκριση του Τραμπ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόθεση της Ουάσινγκτον είναι τα τιμωρητικά μέτρα εις βάρος της Άγκυρας να ανακοινωθούν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει η επέτειος συμπλήρωσης τριών ετών από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία για να αποφευχθεί μια νέα τροφοδότηση των θεωριών -που διατυπώνονται κυρίως από πιστούς του Ερντογάν- ότι πίσω από το πραξικόπημα βρίσκονταν οι ΗΠΑ.

Το σχέδιο των κυρώσεων συγκροτήθηκε έπειτα από μέρες συζητήσεων μεταξύ αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του υπουργείου Άμυνας και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας. Αυτό απαιτεί την έγκριση του Τραμπ και των ανώτατων συμβούλων του, σύμφωνα με τις πηγές, που δέχθηκαν να μιλήσουν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.