Αρκετά ανανεωμένη (κατά 40%) είναι η Βουλή των 300 που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την Θ' Αναθεωρητική Βουλή, η οποία θα συγκαλείται το πρωί της Τετάρτης (Α' Σύνοδος της ΙΗ' Βουλευτικής Περιόδου) για την ορκωμοσία των μελών της. 

Για μια ακόμα φορά, το ποσοστό των γυναικών παραμένει μικρό: Μόλις 61 γυναίκες ή 20%, έναντι 18% στις προηγούμενες εκλογές. Υπάρχει μια μικρή πρόοδος.

Οι νεότεροι αυτής της Βουλής είναι 29 ετών. Η Μαρία Απατζίδη (ΜέΡΑ25 - Ανατολική Αττική) και ο Βαγγέλης Λιάκος (ΝΔ-Δυτικός Τομέας).  

Κατά τα άλλα, κόμματα που μπήκαν δυνατά στην Ολομέλεια τα χρόνια της κρίσης, εξαφανίστηκαν: Εκτός έμειναν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου που συγκυβέρνησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ επί τέσσερα χρόνια, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

Βέβαια αρκετά από τα στελέχη των παραπάνω κομμάτων κατάφεραν να βρουν και πάλι μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο, αφού μετακόμισαν σε άλλο κόμμα και έδωσαν τη μάχη του σταυρού.

Στη νέα Βουλή θα εκπροσωπούνται έξι κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία (κυβερνών κόμμα), ο ΣΥΡΙΖΑ (αξιωματική αντιπολίτευση), το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό, πρόσβαση στην πρώτη σειρά των εδράνων θα έχουν η Νέα Δημοκρατία (μπλε), ο ΣΥΡΙΖΑ (ροζ), το ΚΙΝΑΛ (πράσινο) και το ΚΚΕ (κόκκινο). Για το ΚΙΝΑΛ (άλλοτε ΠΑΣΟΚ) είναι μια σημαντική στιγμή, καθώς έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που είχε πρόσβαση στην πρώτη σειρά. 

Στα ορεινά στα έδρανα που είχαν οι ΑΝΕΛ, θα κάθονται οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης (μωβ), οι οποίοι για προφανείς λόγους αρνήθηκαν τα έδρανα της Χρυσής Αυγής (στα ορεινά, δεξιά του Προεδρείου).

Στα αριστερά του Προεδρείου στις πίσω σειρές, «σφήνα» στον ΣΥΡΙΖΑ θα κάθονται οι βουλευτές του «ΜέΡΑ25» (κίτρινο στη φωτογραφία). 
escanos
Η Νέα Δημοκρατία ως πρώτο κόμμα και με υπερδιπλάσια (σε σχέση με το 2015) δύναμη εδρών γεμίζει πάνω από τα μισά έδρανα: 158 και αυτοδυναμία. Μια λέξη που είχε σχεδόν ξεχαστεί από το κοινοβουλευτικό λεξιλόγιο εδώ και μία δεκαετία.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώθηκε σε διψήφιο αριθμό (86 έδρες, έναντι 145) με πολλά στελέχη του να μένουν εκτός. Ακόμα και γνωστά πρόσωπα, τέως υπουργοί, στελέχη του κομματικού μηχανισμού κλπ.

Ενδεικτικά: Ο Γιώργος Σταθάκης που ηττήθηκε από τον Παύλο Πολάκη στα Χανιά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ που έκανε και ένα μικρό πέρασμα από το υπουργείο Τουρισμού, αλλά βρήκε τελικά θέση στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι έδρες του ΚΙΝΑΛ («Δημοκρατική Συμπαράταξη» το 2015) από 19 έγιναν 22. Ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει, όπως και ο Χάρης Καστανίδης. Εκτός όμως έμεινε η Εύη Xριστοφιλοπούλου, ενώ από τη Βουλή απουσιάζει μετά από σχεδόν 25 χρόνια ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αντίθετα, ο επί 9 χρόνια δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μπαίνει για πρώτη φορά στην εθνική αντιπροσωπεία.

Οι έδρες του ΚΚΕ έμειναν σταθερές (15) με τα ίδια σχεδόν πρόσωπα. Από τα πιο χαρακτηριστικά ήταν η εκλογή και η παραίτηση-εξπρές της Ελένης Γερασιμίδου, η οποία προτίμησε να αφήσει την έδρα στον έμπειρο Γιάννη Γκιόκα.

H Eλληνική Λύση έχει δέκα έδρες, και το ΜέΡΑ25 εννέα έδρες.

Ξεχωριστές παρουσίες και παλαιοί γνωστοί

Από τη ΝΔ: Ξεχωριστή παρουσία στη νέα Βουλή ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος του ΣτΕ και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος συγκίνησε την Ολομέλεια το 2018 (τουλάχιστον τμήμα της) όταν σύρθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ για να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση Novartis.

Οι καθηγητές Πανεπιστημίου Γιώργος Γεροπετρίτης (υπουργός Επικρατείας), Χρήστος Ταραντίλης και Άγγελος Συρίγος, εκλέγονται για πρώτη φορά στη Βουλή. Αντίθετα, ο καθηγητής Θ.Φορτσάκης (Επικρατείας ΝΔ το 2015) έμεινε εκτός.

Στα έδρανα επιστρέφουν δύο γνώριμα πρόσωπα από την Α' Αθηνών: ο Θάνος Πλεύρης και η Φωτεινή Πιπιλή. Στα έδρανα επιστρέφει και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή την περίοδο 2004-2008.

Οι προερχόμενοι από το Ποτάμι: ο Χάρης Θεοχάρης εξελέγη με τη ΝΔ και θα καθίσει στα έδρανα της κυβέρνησης (υπουργός Τουρισμού). Στα έδρανα της ΝΔ και επισήμως πλέον με την ψήφο των πολιτών ο Ιάσωνας Φωτήλας που εξελέγη στην Αχαΐα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Αμυρά, ο οποίος εξελέγη με τη ΝΔ στα Ιωάννινα. Ο κ. Αμυράς ήταν υποψήφιος και στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, έδωσε σκληρή μάχη με τον Θοδωρή Ζαγοράκη και τελικά έχασε την έδρα στο Στρασβούργο από τον άλλοτε διεθνή ποδοσφαιριστή.

Με τις λίστες της ΝΔ ήταν και ο προερχόμενος από το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός, ωστόσο, δεν εξελέγη.

Ο Γιάννης Τραγάκης, ο βετεράνος της πολιτικής ζωής (ο μόνος που εκλέγεται από το 1974), μπήκε στη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει την έδρα στο Δυτικό Τομέα Αθήνας. Χαμόγελα λοιπόν για τον κ. Τραγάκη (ο κ. Μητσοτάκης ήταν υποψήφιος και στην Β' Πειραιά), αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, στον Δυτικό Τομέα.

Mιλώντας για τον Πειραιά: Στη Βουλή εξελέγη (Α' Πειραιώς) και η Νόνη Δούνια, η οποία μάλιστα πριν από λίγους μήνες είχε εκλεγεί και δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Γιάννη Μώραλη «Πειραιάς Νικητής».

Στη Βουλή επέστρεψε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, που έχει θητεύσει σε πολλές κυβερνήσεις: υφυπουργός Εξωτερικών (2004), υπουργός Παιδείας και (2007), υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (2009), υπουργός Εσωτερικών (2014).

Mέλος του Κοινοβουλίου είναι πλέον και ο βετεράνος της τοπικής αυτοδιοίκησης Διονύσης Χατζηδάκης (εξελέγη στον Νότιο Τομέα). Ο κ. Χατζηδάκης ήταν δήμαρχος στο Παλαιό Φάληρο επί 17 έτη.

Αρκετοί και οι δημοσιογράφοι: Δημήτρης Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Λοβέρδος. Και ένας μετεωρολόγος: ο Γιάννης Καλλιάνος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ: Ξεχωρίζει ο Βασίλης Βασιλικός, βραβευμένος συγγραφέας. Στη Βουλή για πρώτη φορά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου που πάτωσε στις δημοτικές εκλογές, κατάφερε να εκλεγεί με ρεκόρ σταυρών.

Από την Κουμουνδούρου, ο Κώστας Ζαχαριάδης εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Αντίθετα, έμεινε εκτός η Ράνια Σβίγγου. Σταθερά στη Βουλή ο Πάνος Σουρλέτης (γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ).

Στα απέναντι έδρανα θα βρεθούν παλαιοί του ΠΑΣΟΚ που τώρα μπήκαν στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετοί θα ανταμώσουν τον παλαιό τους πολιτικό προϊστάμενο, Γιώργο Παπανδρέου. Ο λόγος για την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Θάνο Μωραΐτη.

Στη Βουλή και η Ραλλία Χρηστίδου που προσπάθησε να μπει και στην Ευρωβουλή, αλλά δεν τα κατάφερε. Δήλωσε μάλιστα ότι εγκαταλείπει το τραγούδι για να αφοσιωθεί στην πολιτική.

Αλλά και από τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου δεν λείπουν πρόσωπα. Ο Βασίλης Κόκκαλης εξελέγη πρώτος στη Λάρισα και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος τα κατάφερε μετά από σκληρό αγώνα απέναντι στον επίσης προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Δημοσιογράφοι εξελέγησαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Χρήστος Γιαννούλης, που πάτωσε στις περιφερειακές εκλογές, η Δώρα Αυγέρη, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, o Nάσος Αθανασίου, ο Νίκος Φίλης.

Κάποιοι από την «απεύθυνση» δεν τα κατάφεραν: Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Τέρενς Κουίκ που μένουν εκτός Βουλής.

Από την Ελληνική Λύση: Άγνωστα είναι τα περισσότερα πρόσωπα που θα καθίσουν στα έδρανα με εξαίρεση ασφαλώς τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Από το ΜέΡΑ25: Στα έδρανα θα ανταμώσουν όμως (κατά κάποιο τρόπο) ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Αλέξη Τσίπρα. Βάσει του χωροταξικού, ο κ. Τσίπρας θα έχει τον παλιό υπουργό Οικονομικών «πάνω από το κεφάλι του».

Αλλά και η Σοφία Σακοράφα θα βρει παλαιούς γνωστούς από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Βουλή και ο γνωστός ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης.

Από το παλιό ΠΑΣΟΚ: Από τα υπουργικά έδρανα θα βλέπουν παλαιούς και νέους συναδέλφους τους δύο εμβληματικά πρόσωπα: Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (υπουργός Προστασίας του Πολίτη) και η Λίνα Μενδώνη, παλαιά καραβάνα στο υπουργείο Πολιτισμού. Αμφότεροι διαγράφηκαν από την Φώφη Γεννηματά...

Τέλος, για πρώτη φορά στη Βουλή των Ελλήνων θα υπάρχουν πέντε πρώην πρωθυπουργοί:

Αλέξης Τσίπρας: 26 Ιανουαρίου-27 Αυγούστου 2015 και 21 Σεπτεμβρίου 2015 έως 8 Ιουλίου 2019
Αντώνης Σαμαράς: 20 Ιουνίου 2012 έως 26 Ιανουαρίου 2015
Παναγιώτης Πικραμμένος: 16 Μαΐου-20 Ιουνίου 2012
Γιώργος Παπανδρέου: 6 Οκτωβρίου 2009 έως 11 Νοεμβρίου 2011
Κώστας Καραμανλής: 10 Μαρτίου 2004 έως 6 Οκτωβρίου 2009