Ο Κυριάκος αλλάζει άμεσα τον εκλογικό νόμο – Το deal με την Φώφη
Ο Τσίπρας επιδιώκει να πείσει το ΚΙΝΑΛ ν’ αλλάξει θέση
Ένα από τα νομοσχέδια που θέλει σε κάθε περίπτωση να αποτρέψει ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι η στήριξη του προωθούμενου από την κυβέρνηση (νέου) εκλογικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό ο μεγάλος ηττημένος των πρόσφατων εκλογών, με την βοήθεια επιχειρηματιών επιδιώκει να συγκροτήσει πολιτικές συμμαχίες ικανές να δυσκολέψουν τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με δεδομένο ότι ήδη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΝ Φώφη Γεννηματά, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει την κατάργηση της απλής αναλογικής, όπως και ο επικεφαλής της ΜΕΡΑ Γιάννης Βαρουφάκης, ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να συγκροτήσει μια νέα συμμαχία, μήπως και καταφέρει το ακατόρθωτο. Πάντως επί του παρόντως δεν δείχνει να βρίσκει πρόθυμους. Απεναντίας τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Γιάννης Βαρουφάκης, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συμπράξουν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά ο ίδιος γνωρίζοντας τι σημαίνει για το πολιτικό του μέλλον, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα επιμείνει ευελπιστώντας ότι στο τέλος θα καταφέρει να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πριν από τις πρόσφατες εκλογές η Φώφη Γεννηματά, είχε αποκαλύψει ότι το ΚΙΝΑΛ θα συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, η κυρία Γεννηματά είχε τονίσει πως «το ΚΙΝΑΛ δεν θα αφήσει την χώρα να πέσει στον γκρεμό» και πως θα συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε αυτόνομη πορεία, αλλά ως υπεύθυνη αντιπολίτευση θα πράξουμε ότι χρειάζεται για να υπάρχει σταθερότητα, σταθερό εκλογικό σύστημα», τόνισε.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου και ο μέσω αυτού εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του πολιτικού συστήματος, ώστε και η Βουλή να γίνει αντιπροσωπευτικότερη αλλά και να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα της χώρας, αποτελεί, ίσως, ένα από τα κεντρικά ζητήματα που απασχολεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην συνταγματική αναθεώρηση που έκανε η απελθούσα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, έκανε ένα «δώρο» στην επόμενη: περιέλαβε στις προς αναθεώρηση διατάξεις του συντάγματος, αυτούσια την παράγραφο που προβλέπει ότι νέος εκλογικός νόμος για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει 200 ψήφους. Η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 54, 1) κρίθηκε αναθεωρητέα από την απελθούσα Βουλή (με σχετική πλειοψηφία), αλλά το ακριβές περιεχόμενο και οι προβλέψεις της θα αποφασισθούν από την σημερινή Βουλή, που είναι και η καθ’ αυτό αναθεωρητική. Δηλαδή, αν υπάρξει πλειοψηφία 180 ψήφων και άνω, η οποία θα αποφασίσει ότι ο (όποιος) νέος εκλογικός νόμος ισχύει από τις αμέσως επόμενες και όχι μεθεπόμενες εκλογές, μπορεί αυτό να το εξασφαλίσει με ρητή συνταγματική πρόβλεψη.
158 (ΝΔ) και 22 (ΚΙΝΑΛ)
Με τις σημερινές κοινοβουλευτικές κομματικές δυνάμεις, ένα τέτοιο περιεχόμενο και δέσμευση του άρθρου 54 του συντάγματος μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες 180 ψήφους. Υπό την προϋπόθεση ότι η κ. Γεννηματά θα τιμήσει την προεκλογική της δέσμευση ότι για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την συνταγματική αναθεώρηση και την επιδίωξη μείωσης των πλεονασμάτων, θα σταθεί στο πλευρό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 (158 έδρες η ΝΔ και 22 το ΚΙΝ.ΑΛ= 180) εξασφαλίζεται και ο κίνδυνος περιπετειών και ακυβερνησίας λόγω «απλής» εκμηδενίζεται.
Το νέο εκλογικό σύστημα, σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζουν οι κυβερνητικοί επιτελείς θα «μοιράζει» το μπόνους αναλογικά μεταξύ των πρώτων τριών ή και περισσοτέρων κομμάτων, εκτιμάται από το επιτελείο Μητσοτάκη ότι θα τύχει της συναίνεσης όχι μόνο του ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και άλλων κομμάτων. Ενδεχομένως ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ, που ως δεύτερος ισχυρός πόλος του νέου δικομματισμού, θα μπορεί να προσδοκά σε κάποια ενίσχυση με «μπόνους», κάτι που μέχρι τώρα αποκλειόταν για το δεύτερο κόμμα.