Στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης (όπως είναι λογικό) βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα το ενδεχόμενο της εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου, κουβέντα που φρόντισε προσφάτως να «κλείσει» για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί δεν σκοπεύει να παίξει μικροκομματικά παιχνίδια με τους θεσμούς.

Παρά ταύτα, η σχετική κουβέντα συνεχίζεται σε όλο το φάσμα του πολιτικού σκηνικού. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εσχάτως έχουν αρχίσει να πιέζουν (εκ νέου) προς την κατεύθυνση της αλλαγής του εκλογικού συστήματος που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές. Οπως είναι λογικό, τη συζήτηση αυτή παρακολουθούν στενά και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να πετά το γάντι της αλλαγής του εκλογικού συστήματος στον πρωθυπουργό, αντιλαμβανόμενος (όπως λένε στην Κουμουνδούρου) το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το κυβερνών κόμμα.

Στο πλαίσιο της γενικότερης κουβέντας που έχει ξεκινήσει, πέφτουν στο τραπέζι και διάφορες προτάσεις, που έχουν ως απώτερο στόχο να πολλαπλασιάσουν τις πιθανότητες η απλή αναλογική να γίνει ένα πιο μόνιμο εκλογικό σύστημα. Επ’ αυτού άρχισε να κυκλοφορεί ένα εφιαλτικό (πολιτικά) σενάριο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πρόσωπα που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των πρώτων εκλογών να ζητήσει από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αν πραγματικά επιθυμούν ένα πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα, να συναινέσουν στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης, που θα έχει μία και μόνο αποστολή, που δεν είναι άλλη από το να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, επαναφέροντας την απλή αναλογική.

Με δεδομένο ότι τα μικρότερα κόμματα ευνοούνται από μια τέτοια εξέλιξη, οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γίνει δεκτή η συγκεκριμένη πρόταση. Και τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή; Από τις μεθεπόμενες εκλογές θα ισχύσει και πάλι το σύστημα της απλής αναλογικής, εξέλιξη που ενταφιάζει οριστικά κάθε συζήτηση γύρω από τις «τρίτες εκλογές», αν η Ν.Δ. δεν καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση ούτε στις επαναληπτικές εκλογές, που, ως γνωστόν, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φυσικά, υπάρχει και ένα ακόμα πιο τραβηγμένο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μικρότερα κόμματα συγκεντρώσουν 200 ψήφους, τότε ο νέος νόμος, δηλαδή της απλής αναλογικής, θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Μπορεί σε αυτή τη φάση να φαντάζει μακρινή μια τέτοια σκέψη, ωστόσο είναι αλήθεια ότι πολλοί εντός ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να τη συζητούν, και μάλιστα σοβαρά. Μπροστά σε αυτή τη συζήτηση, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα παίξει παιχνίδια με τους θεσμούς, θεωρώντας, μάλιστα, ότι όποιος επιχειρήσει κάτι τέτοιο μπορεί να εξαφανιστεί στην κυριολεξία από τον πολιτικό χάρτη.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 9 Απριλίου 2022