Βαρύ είναι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα, αφού εκτός από την μετάβασή του στην Θεσσαλονίκη, όπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους για το 2020 και θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, θα ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο των ευρωπαϊκών επαφών του με τελικό σταθμό τη Χάγη, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι οι επαφές Μητσοτάκη έχουν στόχο την εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην χώρα, ώστε να επιτευχθεί το 2021 η πολυπόθητη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, έχοντας ως ισχυρό χαρτί τη θετική πορεία της οικονομίας, αλλά και την εμπιστοσύνη που έχουν αρχίσει να δείχνουν στη χώρα μας οι αγορές».

Μάλιστα, το «χαρτί» που παίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές του με τους ξένους ηγέτες είναι η θετική πορεία της οικονομίας, αλλά και η εμπιστοσύνη που έχουν αρχίσει να δείχνουν στη χώρα μας οι αγορές.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι, ο στόχος των διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να εμπεδωθεί η εικόνα της Ελλάδας ως μιας χώρας που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και η οποία δεν προσέρχεται για να ζητήσει αλληλεγγύη των εταίρων της, όπως συνέβη τα χρόνια της κρίσης, ενώ όπως περιέγραφε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να περάσουμε «από τη διπλωματία της επαιτείας στη διπλωματία της αξιοπιστίας» και πρόσθετε ότι την αλλαγή στάσης την καλωσορίζουν οι αγορές αλλά και ο διεθνής Τύπος.

Έτσι, μετά τις άκρως επιτυχημένες, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και διεθνή ΜΜΕ, επισκέψεις σε Παρίσι και Βερολίνο, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις 2 και 3 Σεπτέμβρη, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογο του Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προέρχεται από την ομάδα των Φιλελευθέρων και μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά σύμμαχο της χώρας στην προσπάθεια για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Όσον αφορά τη ΔΕΘ, στην ομιλία του θα κρατήσει σαφείς αποστάσεις από την παροχολογία και θα είναι στην λογική του ότι δεν υπόσχεται τίποτα περισσότερο από αυτό που μπορεί να κάνει. 

Το καλάθι του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ θα περιλαμβάνει :

-Ρεαλιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη
- Πακέτο μείωσης στη φορολογία των επιχειρήσεων
-Προτάσεις για προσέλκυση επενδύσεων
-Μέτρα για την υγιή επιχειρηματικότητα
-Προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Να σημειωθεί ότι στην καθιερωμένη σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, που έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιήσει μια συνεκτική στρατηγική για τη Βόρεια Ελλάδα και ότι από τη ΔΕΘ θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος βρέθηκε Θεσσαλονίκη, για την τελετή ορκωμοσίας του Απόστολου Τζιτζικώστα, προανήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός στην κεντρική ομιλία του στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ το επόμενο Σάββατο θα εξαγγείλει ένα «ολοκληρωμένο επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ένα πρόγραμμα έργων, δράσεων και παρεμβάσεων με το πιο εμβληματικό αυτών να είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ, σε συνδυασμό με την απόδοση δεκάδων στρεμμάτων στην πόλη για πράσινο και αναψυχή. Το χρωστάει η Πολιτεία στην αληθινή Μακεδονία αυτό το σχέδιο. Στην περιοχή που έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, με το μεγαλύτερο να είναι η ίδια η Θεσσαλονίκη, με το λιμάνι της και τη γεωστρατηγική θέση της, που πρέπει να γίνει κέντρο των Βαλκανίων και η οικονομική καρδιά της χώρας μας, ο πυλώνας ανάπτυξης της Ελλάδας».

Μετά τη ΔΕΘ, οι επαφές του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό θα συνεχιστούν, καθώς από τις 24 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, όπου ο πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ενδεχομένως να έχει συνάντηση και με τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς, όπως έλεγε ελληνική διπλωματική πηγή, το αίτημα είναι στην short list του Πρόεδρου των ΗΠΑ.