Στην απόσυρση από την πρώτη γραµµή της επικαιρότητας των στελεχών εκείνων που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν διαδραµατίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη στρατηγική της ακραίας πόλωσης µε τη Ν.∆. ή της επιθετικής συµπεριφοράς απέναντι στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης προσανατολίζεται ο Αλ. Τσίπρας, υπολογίζοντας πως κάθε άλλη επιλογή στην παρούσα φάση δεν είναι προς το συµφέρον του κόµµατος.

Ειδικότερα, µέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά µε τον δικαστικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο των πεπραγµένων της διακυβέρνησής του, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να επιλέγει τον δρόµο της προσεκτικής αντιµετώπισης των δυσάρεστων προκλήσεων που µπορεί να τον φέρουν σε δύσκολη θέση, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την αποκατάσταση των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ µε όλα τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης, συνιστώντας εγκράτεια στους «σκληρούς» της Κουµουνδούρου.

Μεταξύ αυτών, στους Π. Πολάκη και ∆. Τζανακόπουλο, οι οποίοι, το διάστηµα που είχαν θέσεις ευθύνης στη διακυβέρνηση της χώρας, επιδίδονταν σε πολεµικού περιεχοµένου δηλώσεις και ανακοινώσεις κατά πάντων. Αν και ο επαναπροσδιορισµός των σχέσεων της Κουµουνδούρου µε τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης φαντάζει προσχηµατικός στην παρούσα πολιτική συγκυρία, δηλαδή ως κίνηση τακτικισµού µέχρις ότου κοπάσει ο θόρυβος για τη Νovartis, εντούτοις η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσµα εσωτερικών συζητήσεων, στρατηγικών και σχεδιασµού που έγιναν τις προηγούµενες ηµέρες στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα.

 

 ΑΛΛΗ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ

 
Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης φέρεται να υποστηρίζει πως είναι ανώφελη η συνέχιση της διαρκούς «δαιµονοποίησης» των µέσων µαζικής ενηµέρωσης, κάτι που για πρώτη φορά οµολόγησε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Εµµέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε πως «δεν φταίνε τα ΜΜΕ, αν εµείς αρµενίζουµε στραβά ή αν δεν παράγουµε γεγονότα θετικής κάλυψής τους από αυτά».


Επίσης, στην εφετινή παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, έγινε εξόχως αισθητή η γραµµή της «µετριοπάθειας» που πρεσβεύει ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος, σε αντίθεση µε τους προκατόχους του, έδωσε την ευκαιρία να υποβληθούν ερωτήσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλα τα ΜΜΕ και δεν µπήκε στη λογική των προγραφών ή των αποκλεισµών. Επίσης, µία ακόµη παράµετρος, που επιβεβαιώνει τη στρατηγική της Κουµουνδούρου να µην επιδοθεί σε µια άγονη αντιπαράθεση µε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, σχετίζεται και µε τα πρόσωπα που έχει επιλέξει ο Αλ. Τσίπρας να «τρέξουν» το γραφείο Τύπου του κόµµατός του.

Αν και ο «σκληρός» Θανάσης Καρτερός παραµένει σκιώδης «σύµβουλός» του, εντούτοις οι δηµοσιογράφοι που έχουν επιφορτιστεί µε την ενηµέρωση των πολιτικών συντακτών που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο πρόσωπα µε το προνόµιο να συνοµιλούν µε δηµοσιογράφους και όχι µε «βαρόνους» των Media ή εκδότες, όπως έκανε στο παρελθόν ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, δηλαδή ο Θ. Καρτερός. Ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να αναθέσει την επικοινωνιακή διεκπεραίωση της πολιτικής του δραστηριότητας σε δύο έµπειρους δηµοσιογράφους που έχουν κάνει ρεπορτάζ «δρόµου» και δεν είναι απόµακροι από τη δηµοσιογραφική πιάτσα. Πρόκειται για τους Ν. Ανδριόπουλο και Α. Μπελεγρή, οι οποίοι έχουν αναλάβει τον συντονισµό του πολιτικού του γραφείου σε ζητήµατα δηµοσιογραφικής ενηµέρωσης.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ