«Βαγγέλης Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης λειτουργούν υπέρ μιας μεγάλης παράταξης», τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να τις αποκλείουμε τις συνεργασίες όταν θέλουμε αναλογικό εκλογικό σύστημα», ενώ αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, σημείωσε ότι «ένας κόσμος έλεγε ότι αν φύγει ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα έρθουν πολλοί ψηφοφόροι από το ΣΥΡΙΖΑ πίσω. Αυτό δεν έγινε στην πράξη και φαίνεται ότι αυτοί που εκτιμούσαν τις απόψεις του Βαγγέλη Βενιζέλου ψήφισαν Νέα Δημοκρατία» και συνέχισε λέγοντας πως «πιστεύω ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης λειτουργούν υπέρ μιας μεγάλης παράταξης» και πως «Ο κόσμος ψηφίζει όταν μας βλέπει ενωμένους, όλους μαζί».

Στο θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου επισήμανε πως «Ο νέος εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι στη λογική ότι αυτό θα καθορίσει την πορεία μας. Η πρόταση μας αν ψηφιστεί στη Βουλή, ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος πρέπει να κατανοούμε οτι συνεπάγεται συνεργασίες. Για αυτό λέω ότι δεν πρέπει να εξαρτάται η πορεία μας, μόνο από τον όποιο εκλογικό νόμο ψηφισθεί». 

Ολόκληρη η ομιλία του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

H αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος πρέπει να γίνει σήμερα γιατί υπάρχουν στοιχεία και υπάρχουν στοιχεία και μια εξαιρετική αποτύπωση της πραγματικότητας.

Αξίζει να δώσουμε συγχαρητήρια στην Πρόεδρο, γιατί ήξερε ότι αυτό που φέρνει εδώ, θα γίνει θέμα κριτικής.Άρα η αποτίμηση και κυρίως οι πολιτικές αποφάσεις, η συζήτηση το επόμενο εξάμηνο- επτάμηνο, είναι πάρα πολύ σημαντικές για το μέλλον της παράταξης.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω μερικά στοιχεία που έχουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η ανανέωση της εκλογικής μας βάσης γίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αλλάξει κατά ¼. Το ½ της εκλογικής βάσης στις Ευρωεκλογές και στις Εθνικές εκλογές ήταν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, με βάση την έρευνα. Άρα δεν υπάρχουν σταθεροί ψηφοφόροι. Δεύτερον, Περιφέρεια με αστικά κέντρα. Στα αστικά κέντρα έχουμε 5%, στην Περιφέρεια ξεπερνάμε παντού το 9,5% δηλαδή αν δεν ήταν τα αστικά κέντρα, θα είχαμε 10,2%. Πρόσωπα. Θέλω να σας τα πω τα χαρακτηριστικά παραδείγματα, γιατί έχει μια αξία, και θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα δίπλα από την Αρκαδία, στην Αργολίδα. Στις Ευρωεκλογές η Αργολίδα είχε 7,5% και στις Βουλευτικές εκλογές είχε 15%, άρα και τα πρόσωπα, εφόσον όλοι μπήκαν στη μάχη και την έδωσαν συντεταγμένα, είχαν πολλές δυνατότητες και αύξησαν το ποσοστό. Σκεφτείτε τώρα αν το σύνολο των δυνάμεων μας έδινε τη μάχη, όπως δώσαμε πολλοί από εδώ μέσα, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα.

Υπάρχουν όμως και άλλα δύο στοιχεία σε σχέση με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Στις Εθνικές εκλογές είχαμε ελάχιστες εισροές από το ΣΥΡΙΖΑ και περισσότερες εκροές προς τη Νέα Δημοκρατία. Θέλω να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Πραγματικά ένας κόσμος έλεγε ότι αν φύγει ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα έρθουν πολλοί ψηφοφόροι από το ΣΥΡΙΖΑ πίσω. Αυτό δεν έγινε στην πράξη και φαίνεται ότι αυτοί που εκτιμούσαν τις απόψεις του Βαγγέλη Βενιζέλου ψήφισαν Νέα Δημοκρατία.Πιστέυω ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτηςλειτουργούν υπέρ μιας μεγάλης παράταξης. Ο κόσμος ψηφίζει όταν μας βλέπει ενωμένους, όλους μαζί, και εγώ πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει πράξη η Πρόεδρος, ότι μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις και σήμερα γιατί ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος.

Ένα δεύτερο ζήτημα που το έθεσα και στην Κοινοβουλευτική ομάδα. Ο καθένας σύντροφος έχει το δικαίωμα στην κομματική διαδικασία να βάζει θέμα ηγεσίας. Άλλωστε η ίδια η Πρόεδρος δήλωσε ότι όποιος θέλει να την αμφισβητήσει να το κάνει στα όργανα. Αυτό που δεν είναι ανεκτό όμως, είναι μια ατέρμονη εσωστρέφεια που θα έχει διαλυτικά χαρακτηριστικά για τα επόμενα χρόνια.Όταν κάποιος όμως λέειότι υπήρξαν νοθείες σε όλες τις διαδικασίες πλην του 2015 δημιουργούνται προϋποθέσεις υπονόμευσης οι οποίες δυσκολεύουν την πορεία μας. Δεν είναι αλήθεια ότι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση που έγινε υπό τον Νίκο Αλεβιζάτο είχε τέτοια προβλήματα. Ξέρετε κυρίως αυτοί που σφυρηλατούν την ενότητα είναι οι χαμένοι των εκλογικών διαδικασιών και χρειάζεται προσοχή.

Νέος εκλογικός νόμος. Ο νέος εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι στη λογική ότι αυτό θα καθορίσει την πορεία μας. Η πρόταση μας αν ψηφιστεί στη Βουλή, ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος πρέπει να κατανοούμε οτι συνεπάγεται συνεργασίες. Για αυτό λέω ότι δεν πρέπει να εξαρτάται η πορεία μας, μόνο από τον όποιο εκλογικό νόμο ψηφισθεί.

Έφυγαν πολλά στελέχη μας για Δεξιά και Αιστερά. Θέλω να σας πω ότι τα στελέχη μας αυτά έφυγαν γιατί δεν βολεύτηκαν. Δεν μπορούσε να τους «βολέψει» άλλο το ΠΑΣΟΚ. Αυτό γινόταν πολλά χρόνια και πρέπει να το σκεφτούμε και να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Εμείς όμως σύντροφοι που από το 2015 μείναμε μέχρι σήμερα, χωρίς να πάμε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, μείναμε για αρχές και αξίες, έχουμε ένα σημαντικό διαβατήριο, το διαβατήριο της ηθικής στην πολιτική, που είναι προυπόθεση για να πιστέψει ο πολίτης την πολιτική μας πρόταση που θα καταθέσουμε σύντομα.

Μια πολιτική πρόταση που θα αφορά κυρίως τις νέες κοινωνικές δυνάμεις και τους νέους που δημιουργούν πλούτο για τη χώρα με σεβασμό στο κοινωνικό κράτος και το περιβάλλον. Τώρα είναι η ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους.
Ευχαριστώ πολύ.