Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή, μετά το χθεσινό σόου του Παύλου Πολάκη στη Βουλή, συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη».

Το μεσημέρι της Τρίτης άναψαν ξανά τα αίματα στην αίθουσα της Ολομέλειας όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, έλαβε τον λόγο και ανέβηκε στο βήμα για συνεχίσει την ομιλία που διακόπηκε το βράδυ της Δευτέρας, υποστηρίζοντας ότο δεν έκανε «κατάληψη» στο βήμα της Βουλής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης του απάντησε ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και σχολίασε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα ικανοποιηθούν μόνο αν κάνουν ειδικό δικαστήριο με πρόεδρο τον Παύλο Πολάκη και εισαγγελέα τον Κώστα Βαξεβάνη.

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων που έγινε πριν λίγο την έναρξη της συζήτησης για τον αναπτυξιακό νόμο που επαναλαμβάνεται σήμερα μετά τη χθεσινή διακοπή λόγω του επεισοδίου ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη με τον προεδρεύοντα, Χαράλαμπο Αθανασίου.

«Δεν έχετε δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και με μεθόδους αυτοδικίας να διορθώνετε αυτό που νομίζετε ότι έγινε λάθος» είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας αναφερόμενος στο χθεσινό επεισόδιο του Παύλου Πολάκη που όπως είπε δημιούργησε μια «δυσάρεστη, αποκρουστική εικόνα» για το κοινοβούλιο. Δεν είμαστε εδώ για να σφυγμομετρούμε απόψεις αλλά για να εφαρμόζουμε τον κανονισμό» είπε ο κ. Τασούλας και κάλεσε τους 300 βουλευτές να διαφυλάξκουν τα έσχατα όρια του κοινοβουλίου «που είναι ο κανονισμός του, που είναι η αρχή της πλειοψηφίας».

«Αποκαρδιωτική η χθεσινή εικόνα»

Ειδικότερα, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ανέφερε ότι: «Oι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του προεδρείου, ακόμη κι αν νιώθουν ότι αδικούνται» χαρακτηρίζοντας ως  «αποκαρδιωτική» την χθεσινή εικόνα.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ξεκίνησε την συνεδρίαση με την τοποθέτησή του επί του επεισοδίου. Τόνισε ότι η Βουλή δεν μπορεί να είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε. Το απεριόριστο έχει σχέση με την ελευθερία και όχι την ανοργάνωτη διεξαγωγή των συζητήσεων, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το Προεδρείο έχει τον τελικό λόγο και αντί να προσφύγει στα μέσα κοινοβουλευτικής κριτικής κάθησε όρθιος επί του ιερού αυτού βήματος παρεμποδίζοντας την διεξαγωγή της συζήτησης. Σημείωσε ακόμα ότι «η Βουλή από το 1875 έχει ένα τελικό όριο. Το τελικό καταφύγιο της Βουλής είναι η πλειοψηφία. Για όλα αποφασίζει η πλειοψηφία. Την πλειοψηφία την αλλάζει ο ελληνικός λαός και κανείς άλλος».

Όπως ανακοίνωσε από το βήμα του προεδρείου, ο κ. Τασούλας -επειδή με την χθεσινή του συμπεριφορά ο κ. Πολάκης δεν διαφύλαξε το κύρος του Κοινοβουλίου- «ότι χρειάζεται και θέλει ο κ. Πολάκης και όλα όσα ανέφερε χθες για το προεδρείο της Βουλής θα τα πει στην Επιτροπή Δεοντολογίας που θα παραπεμφθεί».

Γεωργιάδης: Ύμνος στην υπουργική μου θητεία η πράξη αρχειοθέτησης
«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα απ’όσα λέει ο Παύλος Πολάκης», τόνισε κατά την ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Έλεγα χθες στον προεδρεύων να αφήσει τον κ.Πολάκη να μιλήσει. Η Βουλή είναι πεδίο αντιπαραθέσεων και η πράξη αρχειοθέτησης που ζήτησε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και κανείς δικαστής δεν την δίνει χωρίς την έγκρισή μου. Αν κάποιος δικαστής το έκανε, θα παρανομούσε γιατί δεν θα είχε τη δική μου συναίνεση. Καταθέτω την πράξη αρχειοθετήσεων στη Βουλή των Ελλήνων γιατί δεν έχω να κρύψω τίποτα. Είναι το καλύτερο παράσημο στην πολιτική μου καριέρα, ανέφερε ο υπουργός.

«Το αντίθετο καταλήγει ότι όχι μόνο δεν έχω ωφελήσει την Novartis, αλλά την έχω βλάψει. Σε ένα κράτος δικαίου πώς λύνεται μία διαφορά με ‘’τσίγγινα σωβρακάκια’’ ή λύνεται με θεσμικό τρόπο; Εγώ τότε παραιτήθηκα και ζήτησα να γίνει ειδικό δικαστήριο. Η δική σας προκαταρκτική επιτροπή αποφάσισε πως η Βουλή δεν έχει καμία δικαιοδοσία να αποστείλει το πόρισμα στη δικαιοσύνη.

«Εμένα με έλεγξε η κ. Τουλουπάκη και έκρινε ότι ούτε αποχρώσες ενδείξεις δεν είχανε στο πρόσωπο μου. Όλοι οι δικαστεί είπαν να αρχειοθετηθώ και ένας δικαστής είπε να ζητήσουμε εξηγήσεις από τον ελεγχόμενο. Ούτε αυτή η δικαστής δε βρήκε τίποτα εναντίον μου. Ο κ. Τσούρος κατέθεσε ότι ουδέν βρήκαμε κατά του Άδωνι για τη Novartis. Η κ. Τουλουπάκη και ο κ. Ζάζαρης και πέντε ακόμη δικαστές δε βρήκαν ούτε μία αποχρώσα ένδειξη για τη Novartis».

«Που να πάω, στο Βατικανό στον ΟΗΕ πρέπει να πάω; Ανθρώπινα ρωτάω, να μου πείτε. Τι άλλο θέλετε να κάνω για να σταματήσετε. Σήμερα πάλι είμαι πρωτοσέλιδο. Να κάνουμε ένα ειδικό σώμα δικαστηρίου με πρόεδρο τον Πολάκη και τον Βαξεβάνη, προφανώς».

«Ξέρετε, η μόνη χρονιά που η Novartis είχε ζημίες ήταν επί της δικής μου θητείας. 

Αιχμές στο ΚΙΝΑΛ και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο

«Βγάλατε μία ανακοίνωση χθες και με εξισώνετε με τον Πολάκη. Μη γελάτε κύριέ μου, δεν έχετε ζήσει αυτά που εμείς έχουμε ζήσει εδώ στη Βουλή. Που είναι ο κ. Ανδρουλάκης για τη Novartis; Ούτε μία δήλωση; Αγαπητέ Βαγγέλη Βενιζέλο, απευθύνομαι σε εσένα που μας αδίκησες. Όταν με εξισώνεται εμένα με τον Πολάκη, στο ΚΙΝΑΛ τον Βαγγέλη Βενιζέλο αδικείται. Όταν το ίδιο σας το κόμμα έχει στοχοποιηθεί με τη Novartis και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ντροπή σας! Εγώ με τον Πολάκη δεν έχω να πω τίποτα, θα τα πούμε στο δικαστήριο στην αγωγή που του κατέθεσα και θα τα πει στο δικαστή», κατέληξε.

Πολάκης: Δεν έκανα καμία κατάληψη της έδρας«Δεν έκανα καμία κατάληψη της έδρας, ο Αθανασίου έκανε κατάλυση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Μιλούσε πάνω μου την ώρα που άρχισα να απαντάω στον κ. Γεωργιάδη. Διέκοψε τη διαδικασία, αποχώρησε από την αίθουσα και είπε περιμένουμε τον κ. Τασούλα να έρθει να μου βάλετε μομφή. Και εγώ περίμενα όρθιος να έρθετε να μου βάλετε μομφή», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης.

«Έχουν απογυμνωθεί όλα σας τα επιχειρήματα σε αυτό το πραξικόπημα, εγώ περίμενα εσάς να μου βάλετε μομφή να συνεχίσω. Ο κ. Γεωργιάδης στην πρόταση δυσπιστίας αφιέρωσε την ομιλία του στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν συγγνώμη για την υπόθεση Novartis. Δε θα σας ζητήσουμε ποτέ συγγνώμη», κατέληξε.

«Πυρά» προς Ραγκούση

«Με το ζόρι κόλαση δεν θα προκληθεί, επανέλαβε ο Κ. Τασούλας προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση.

«Θα απαντήσω στις αιτιάσεις τις προσωπικές που μου έκανε ο κ. Ραγκούσης. Η κόλαση δεν θα έρθει ούτε από αναφορές με βαριές σκληρές φράσεις του παρελθόντος που νομίζουμε ότι τάχα θα έχουν εφαρμογή. στο σήμερα. Σήμερα στο κοινοβούλιο έχουμε δημοκρατία. Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή ούτε η χώρα. Έχω ένα σοβαρό μειονέκτημα, ότι δεν μπορώ να υποκριθώ τον θυμωμένο».

Επαναλαμβάνω κ. Ρακγούση. Υπάρχει η αφαίρεση του λόγου υπάρχει και η κατάληψη του βήματος της Βουλής. Ποιος σας είπε ότι η κατάληψη του βήματος δε συνιστά τρομοκρατία και κατάλυση του Συντάγματος; Για φανταστείτε να λέγαμε και εμείς τα ίδια. Από την φαρέτρα των πλούσιων προσδιορισμών, είναι εύκολο να αρχίσει αυτή η διαδικασία. Δε θα κλείσει το μικρόφωνο, θα ακουστούν όλα εδώ. Το μικρόφωνο έκλεισε χθες με απόφαση του προεδρίου. Η άμυνα σε αυτήν την απόφαση δεν είναι η κατάληψη του βήματος. Προβλέπεται άμυνα δημοκρατική, δεν προβλέπεται τρομοκρατική».

«Το πολύ-πολύ να βραχνιάστε», είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που φώναζαν από τα έδρανα, και συνέχισε λέγοντας «τη Βουλή δεν θα την κάνετε κόλαση».

Αποθέωση Τασούλα από Βρούτση

«Αυτό που συνέβη χθες μας αδίκησε όλους, η εικόνα ήταν αποκρουστική και τέτοιες εικόνες να μην επαναληφθούν ποτέ», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

«Δε μπορεί να συσχετιστεί η Novartis με τον αναπτυξιακό νόμο, δε συνδέεται όσο και να το θέλετε κ. Ραγκούση. Η ευχή και η προτροπή του κ. Τασούλα, ο οποίος έχει δείξει ότι πάνω απ’όλα θέτει το συμφέρον των θεσμών έχει μέχρι τώρα το προσωνύμιο του άψογου από όλους. Έχει αποδείξει ότι σέβεται όλους και όλα τα κόμματα, μας τιμά επαξίως».

«Θα κλείσω με την ευχή του να μην ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα, απαράδεκτα. Να συνεχιστεί η διαδικασία με ομαλό τρόπο και να πάρουμε ένα μάθημα. Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές, το δίκιο μας δεν το βρίσκουμε με αυτή τη διαδικασία», ανέφερε κλείνοντας.

Λιακούλη: Το δίπολό σας έχει δημιουργήσει μία αποκρουστική εικόνα

«Πυρά» προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «είστε κατώτεροι των περιστάσεων του χρέους σας και του κοινοβουλευτικού σας καθήκοντος». Η εικόνα μας θα πω, όχι η εικόνα σας, είναι μία εικόνα που μοιραία αντανακλώνται όλα αυτά στη δικιά μας παράταξη, στην αποκρουστική εικόνα που έχει δημιουργήσει το δίπολό σας. Η χθεσινή αντιπαράθεση Πολάκη - Αθανασίου ήταν από τις πολύ δύσκολες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, πολύ δύσκολη σε όλες τις εκφάνσεις και θα έπρεπε να περιοριστεί και να αποφευχθεί αυτή η εικόνα», κατέληξε.

Καραθανασόπουλος: Κακόγουστο επαναλαμβανόμενο σόου

O κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής μίλησε για ένα «κακόγουστο επαναλαμβανόμενο σόου και προγραμματισμένο, αφού από χθες το πρωί γραφόταν γι’αυτό το νέο σόου».

Συνέχισε αναφέροντας ότι «αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για την στάση του προεδρεύοντος και πυροδότησε μια κατάσταση που συνεχίζεται και σήμερα πάνω σε ένα νομοσχέδιο που συμφωνούν που συμφωνούν και Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και με αύτη την κοκορομαχία θέλουν να καλύψουν και να συγκαλύψουν της σύμπλευση τους με τις αντιλαϊκές που συμφωνούν».

Νέα παρέμβαση Τασούλα: Τρομοκρατία είναι οι βόμβες στα σπίτια

Με νέα, σύντομη τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας απάντησε στον χαρακτηρισμό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, περί «τρομοκρατίας από την πλευρά του προεδρίου».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, επισήμανε ότι «τρομοκρατία είναι να βγάζεις βόμβες σε σπίτια να βγάζεις βόμβα σε υπηρεσίες, η τρομοκρατία δεν τρομοκρατιέται η τρομοκρατία τιμωρείται και φυλακίζεται. Και εγώ μπορώ να πω μια φράση του μεγάλου Ναπολέοντα αυτό δεν θα με κάνει μεγάλο Ναπολέοντα!». sagds

Ραγκούσης: Δεν μπορεί να είναι ο ελέφαντας στο Κοινοβούλιο και να κάνετε ότι δεν το βλέπετε
«Είναι τόσο σοβαρό το θέμα που ανέκυψε χθες που όχι μόνο πρέπει να μιλήσουν όλα τα κόμματα και να πάρουν θέση, αλλά και εσείς προσωπικά» είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Δεν μπορεί να είναι ο ελέφαντας στο Κοινοβούλιο και να κάνετε ότι δεν το βλέπετε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης για να συμπληρώσει πως «ο ελέφαντας είναι η πρωτοφανής αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική, πραξικοπηματική ενέργεια να αφαιρεθεί ο λόγος από Έλληνα βουλευτή γιατί διαφωνούσε με αυτά που έλεγε».

«Για εμάς το συμπέρασμα είναι προφανές για όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός βουλής. Υπάρχει συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης οποιουδήποτε έχει άλλη γνώμη. Υπάρχει συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης βασικών λειτουργών, τρομοκρατούνται δικαστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, όπως συνέβαινε στα παλιά χρόνια της Δεξιάς. Τρομοκρατήστε τον τρομοκράτη, όπως έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Συνεχίστε να νομίζετε ότι μπορείτε να μας τρομοκρατήσετε και να νομίζετε ότι μπορείτε να παραβιάσετε το Σύνταγμα. Είστε γελασμένοι γιατί σε όλες τις φάσεις της σύγχρονης ιστορίας υπάρχει πάντα ένα όριο, το οποίο έχετε ξεπεράσει».

Οικονόμου: Η Ελλάδα αλλάζει, δε θα γυρίσει στις πλατείες

«Aυτό που παρακολουθήσαμε όλες αυτές τις ημέρες ήταν η μεθοδική προσπάθεια της αντιπολίτευσης να μας γυρίσει σε ένα παρελθόν διχασμού», ανέφερε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου παίρνοντας το λόγο.

«Να μηδενίσουν να πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα και να κινδυνολογούν, δεν θα πέσουνε σε αυτή την παγίδα. Θα μείνουμε προσηλωμένοι στη δουλειά μας να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις να κρατάμε τους πολίτες ενωμένους. Υπάρχουν και πράγματα για την τιμή της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού που δεν πρέπει να μένουν αναπάντητη. Ο κ. Ραγκούσης κάλεσε τους τρομοκράτες να τρομοκρατήσουν. Σήμερα έγιναν 4 φασιστικές επιθέσεις με γκαζάκια. Λέω σήμερα, φασίστες, εγκληματίες, τραμπούκοι, έβαλαν γκαζάκια σε έναν δημοσιογράφο στην πρόεδρο των ειδικών φρουρών, το τελευταίο 9μηνο έχουν πάει σε καμιά 15αρια υπουργούς της κυβέρνησης».

«Η παράταξη αυτή, η παράταξη της ΝΔ έχει πληρώσει πολύ βαρύ φόρο αίματος από την τρομοκρατία αυτή, είναι η παράταξη που κυβερνά και είναι επικίνδυνο να φλερτάρετε με τέτοιου είδους πολιτικές και διχαστικές πρακτικές. Η Ελλάδα αλλάζει, δε θα γυρίσει στις πλατείες. Η Ελλάδα αλλάζει, μία Ελλάδα που το κράτους δικαίου και στην τρομοκρατία, που έδωσε την συνταγματική αναθεώρηση στη μειοψηφία να έχει δικαίωμα λόγου και να ζητάει εξεταστικές. Που οι δικαστικοί κάνουν ανεξάρτητα τη δουλειά τους. Όπου δεν ξέρετε τι να κάνετε, λασπολογείτε, διχάζετε, κάνετε κουτσομπολιό. Δε θα σας ακολουθήσουμε, θα μείνουμε σε αυτό το έργο που μας ανέθεσαν οι Έλληνες. Θα κάνουμε την πατρίδα μας καλύτερη», ανέφερε.

Παρέμβαση Τασούλα

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας έκανε νέα παρέμβαση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτυρήθηκαν κατά την ομιλία του κυβερνητικού Εκπροσώπου.

«Είναι συμπεριφορά αυτή, από αυτούς που διαμαρτύρονται ότι φιμώνονται; Θα ήσασταν συναρπαστικοί αν σιωπούσατε», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. «Σας δίνω και συμβουλές», είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν αρχίσει να ξεσηκώνονται.


Δείτε ζωντανά