Σ ε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση, με φόντο την επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να επενδύσει περαιτέρω στο καλό κλίμα που δημιούργησαν οι πρόσφατες φορολογικές παρεμβάσεις, αλλά και οι σχετικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες λαμβάνονται, εκτός των άλλων, και με βάση τις πρώτες μετρήσεις που έφθασαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι οποίες αποτυπώνουν τον επικοινωνιακό αντίκτυπο των κυβερνητικών μέτρων για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε σε στοχευόμενες ενέργειες, οι οποίες, σε συνδυασμό με τις γενικότερες φοροελαφρύνσεις, θα οδηγήσουν σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ανακούφισης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού πολιτών», επισημαίνει στα «Π» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Οπως γίνεται αντιληπτό, πέραν της διάστασης των πρακτικών εφαρμογών των σχεδιασμών που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, αναλόγως προσανατολισμένη θα είναι και η ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία θα ξετυλίγει το κουβάρι των αντίστοιχων κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες (μια τάξη που παραδοσιακά διατηρεί σχέσεις απόλυτης πολιτικής ρευστότητας με το κυβερνών κόμμα) για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ.

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται, ως γνωστόν, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία για την επιχείρηση, όπου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο για τη διάσωσή της, με ξεκάθαρο στόχο να επωφεληθούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Η ρύθμιση αφορά όσους είχαν προχωρήσει σε διακανονισμό και δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην καταβολή των δόσεων, αλλά ακόμα και όσους έχουν λάβει ειδοποίηση διακοπής της ηλεκτροδότησης. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα μπορεί να γίνει από την 1η Νοεμβρίου, ώστε οι αγρότες να έχουν εισπράξει εν τω μεταξύ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την προκαταβολή για τις ενισχύσεις και να διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα.
Την ίδια ώρα, δίνεται η δυνατότητα για διαφοροποίηση κατά περίπτωση του ύψους της προκαταβολής που ζητεί η ΔΕΗ (σήμερα ανέρχεται στο 30%), ενώ παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών για την ένταξη στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

«Εμείς τη στήριξη στους αγρότες, ιδιαίτερα μετά τις δυσκολίες που πέρασαν με την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, δεν την εκφράζουμε ούτε με τη γνωστή συνθηματολογία ούτε με ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καταδεικνύοντας την επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας και προσωπικά του υπουργού, Μάκη Βορίδη, να υπογραμμίσει την αντίθεση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


Ενα άλλο μέτωπο στο οποίο δίνει έμφαση η κυβέρνηση είναι αυτό της προστασίας και της ενίσχυσης των νέων επιχειρηματιών, αφού τα στοιχεία για τα λουκέτα στις επιχειρήσεις που άνοιξαν την περίοδο της κρίσης είναι άκρως ανησυχητικά.

Ως εκ τούτου, παράλληλα, με τις προβλέψεις για τη γενικότερη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων εξετάζεται σοβαρά ένα επιπρόσθετο πλέγμα δράσης γι’ αυτές τις περιπτώσεις, το οποίο θα «αγγίζει», εκτός των άλλων, τόσο το κομμάτι των εισφορών και των προβλεπόμενων επιδοτήσεων όσο και εκείνο της παροχής κινήτρων για τη σύσταση νέων ή τη διατήρηση των ήδη υπαρχουσών νεοφυών επιχειρήσεων.
Μάλιστα, σε πολιτικό επίπεδο, προγραμματίζονται ήδη δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις του πρωθυπουργού σε αντίστοιχες περιστάσεις, ώστε να καταστεί ακόμα πιο ισχυρό το σχετικό μήνυμα της κυβέρνησης.

Ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων από την κυβέρνηση, όπως καταγράφεται στις μετρήσεις, έχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια κλήθηκαν να σηκώσουν μεγάλο βάρος αναφορικά με την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν σε επιβολή του χαμηλού συντελεστή φορολόγησης, ύψους 9%, για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, γεγονός που για τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών για το 2021 (οπότε θα γίνει η εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2020) ισοδυναμεί με μείωση φόρου 1.300 ευρώ. Βεβαίως, πέραν της συγκεκριμένης κοινωνικής τάξης, το μέτρο θα αφορά μισθωτούς, αγρότες αλλά και συνταξιούχους.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ