«Νέοι της Ελλάδος : απευθύνομαι σήμερα ιδιαίτερα προς εσάς, γιατί εσείς είστε το πιο δυναμικό, το πιο ανήσυχο, το πιο ελπιδοφόρο στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας…», τα λόγια αυτά, του αείμνηστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή ειπώθηκαν στις 8 Νοεμβρίου 1974, κατά τη διάρκεια της πρώτης μεταπολιτευτικής προεκλογικής περιόδου και αποδεικνύονται σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ. Πράγματι, λίγες μέρες πριν, το πιο δυναμικό, ανήσυχο και ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας έβρισκε μία πραγματικά ριζοσπαστική πολιτική νεολαία για να εκφραστεί.

Στις 17 Οκτωβρίου 1974, ιδρύεται η Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας σε μία περίοδο ιδιαίτερα ταραγμένη για την χώρα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχοντας «πάρει στα χέρια του το τιμόνι της χώρας» ελάχιστους μήνες πριν, αποφασίζει να ιδρύσει τη νεολαία του κόμματος με σκοπό να διαδοθούν οι ιδέες και οι αρχές της Νέας Δημοκρατίας στη νέα γενιά, στους νέους ανθρώπους.

Από τότε η ΟΝΝΕΔ άρχισε την δική της ,ξεχωριστή, ιστορική διαδρομή στον χώρο -όχι μόνο του νεολαιίστικου κινήματος της πατρίδας μας-, αλλά στο σύνολο του μεταπολιτευτικού πολιτικού φάσματος καθώς πολλοί ήταν και εξακολουθούν να είναι οι ΟΝΝΕΔίτες οι οποίοι αργότερα κλήθηκαν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης για να υπηρετήσουν το συλλογικό καλό.

Σήμερα, βρισκόμαστε στο κατώφλι του 12ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ και ομολογουμένως η οργάνωση διάγει μία περίοδο έντονης εξωστρέφειας καθώς έχει ανοίξει «φαρδιά-πλατιά» τις πόρτες της στο σύνολο της κοινωνίας των νέων. Άλλωστε, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές καθώς πάνω από 70.500 νέοι άνθρωποι επέλεξαν να ενταχθούν στις τάξεις της.

Η ορμή αυτή που έχει αποκτήσει πλέον η ΟΝΝΕΔ, οφείλει να εκφραστεί μέσα από νέες, ρηξικέλευθες προτάσεις οι οποίες θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα των νέων ανθρώπων ανεξαρτήτως προέλευσης, επαγγέλματος, επιπέδου σπουδών και κοινωνικής καταγωγής.

Η αποκατάσταση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του ασύλου ιδεών– με την πραγματική του έννοια- μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς ο καθένας πλέον μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα μέσα στα Ιδρύματα που σπουδάζει, αποτελεί ένα ακόμα απτό παράδειγμα εφαρμογής των προτάσεων της ΟΝΝΕΔ στην κοινωνία.Η αλήθεια είναι πως το άσυλο ιδεών είχε στην πράξηκαταργηθεί για όσους μάχονταν τις ιδεοληψίες της Ακροαριστεράς μέσα στα πανεπιστήμια και η Νέα Δημοκρατία το απεκατέστησε.

Ο δρόμος όμως που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς και τα προβλήματα της νέας γενιάς πολλά. Το Brain Drain, η ανεργία και ο πολιτικός λαϊκισμός, που,παρά την εκλογική του ήττα συνεχίζει να εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν προβλήματα που διαπερνούν οριζόντια τους νέους ανθρώπους οι οποίοι στράφηκαν στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να δουν τις ζωές τους να καλυτερεύουν.

Το επερχόμενο συνέδριο και η εκλογή του Παύλου Μαρινάκη στην ηγεσία της οργάνωσης αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εκσυγχρονίσουμε ακόμα περισσότερο τον λόγο της ΟΝΝΕΔ και να «ανοιχτούμε» στο σύνολο των νέων ανθρώπων.

Ανανεωμένη, μαζική και πάντα ασυμβίβαστη η ΟΝΝΕΔ, από το βράδυ της Κυριακής, θα συνεχίσει τηνιστορική της αποστολή που δεν είναι άλλη από την πολιτική έκφραση των ονείρων και της πίστης της νεολαίας για ένα καλύτερο αύριο.

* Ο Κώστας Κουλουράς είναι Φιλόλογος - μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ