Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Θάνος Πλεύρης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του κ. Παπαγγελόπουλου και για την σκευωρία της Novartis.

Ερωτηθείς πως θα εξελιχθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του κ.Παπαγγελόπουλου ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι συστήνεται η επιτροπή που θα είναι 26 άτομα, θα έχει χρόνο εργασίας 2 μήνες από τη στιγμή που θα ξεκινήσει. «Η θέση της πλειοψηφίας είναι ότι θέλουμε να χυθεί άπλετο φως, να γίνει κανονική διαδικασία και όσο το δυνατόν πιο γρήγορη υπό την έννοια ότι αυτές οι διαδικασίες δεν πρέπει να χρονίζουν, και να έχουμε προανακριτικές που να διαρκούν πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως εάν και εφόσον χρειαστεί δεν κάνουμε έκπτωση στο κομμάτι των εξετάσεων και ποιους θα εξετάσουμε. Αυτή την εβδομάδα μάλλον θα συσταθεί και από την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσει τις εργασίες».

Και συνέχισε λέγοντας πως «Θα κληθούν προφανώς όσα άτομα έχουν καταθέσει και συνδέονται και αυτά και φαντάζομαι και όσοι μνημονεύονται στις διαδικασίες. Το πολύ ενδιαφέρον που θα μας απασχολήσει είναι το κομμάτι των προστατευομένων μαρτύρων που εκεί θα τεθεί το θέμα εάν μπορούμε εμείς οι ίδιοι απευθείας ως επιτροπή που έχει εισαγγελικά καθήκοντα να άρουμε το καθεστώς προστασίας ή αν θα χρειαστεί να κάνουμε αίτημα για να αρθεί το καθεστώς προστασίας ή αν θα εξετάσουμε τους προστατευόμενους μάρτυρες με το καθεστώς προστασίας. Πάντως αυτά όλα είναι δικονομικά θέματα που τεθούν αλλά είναι βέβαιο ότι αυτά τα άτομα πρέπει με κάποιο τρόπο να δώσουνε μαρτυρίες γιατί ένα από τα αδικήματα τα οποία ελέγχεται είναι και η ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση οπότε θα πρέπει να υπάρχει κατάθεσή τους. Είναι από τα πιο κεντρικά που θα μονοπωλήσει το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον».

Στην ερώτηση για το αν τον προβλημάτισε το γεγονός ότι το άθροισμα των βουλευτών που ψήφισε την πρόταση δεν αποτελεί το άθροισμα των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά «Επειδή είναι μυστική ψηφοφορία δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα πως έχει ψηφίσει ο καθένας αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές οι διαδικασίες όπως ακριβώς είπαμε ότι είναι πρωτοβουλία των κοινοβουλευτικών ομάδων χωρίς την καθοδήγηση της κυβέρνησης προφανώς επαφίεται και στη συνείδηση του κάθε βουλευτή πως θέλει να ψηφίσει. ...Δεν με προβληματίζει καθόλου».

Ενώ αναφερόμενος στα σχόλια του κ. Τσίπρα σχολίασε ότι «Είχε συνηθίσει η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα να βγαίνει σαν ταγός κάποιος υπουργός, ο κ.Παπαγγελόπουλος στη συγκεκριμένη περίπτωση, και να δίνει κατεύθυνση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα ψηφίσουν στην προηγούμενη προανακριτική που έγινε και μάλιστα κόντρα και στην πάγια νομολογία που είχε ο Άρειος Πάγος στο Ειδικό Δικαστήριο. Εμείς επιλέξαμε, ο πρόεδρος δηλαδή και κατά την άποψή μου ορθώς, τη διαδικασία ότι η κοινοβουλευτική ομάδα φέρνει την πρόταση και συμβολικά στο διαχωρισμό των εξουσιών δεν έρχεται η εκτελεστική εξουσία να υπαγορεύσει στη νομοθετική εξουσία, που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει και καθήκοντα δικαστικής, τι θα κάνει. Αυτή ήταν η θεσμική διαδικασία όπως και θεσμική διαδικασία είναι να έρχεσαι και να λες «βάσει του φακέλου έχει μνημονευτεί ένα άτομο που υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και για αυτόν μόνο ζητάω τη σύσταση της προανακριτικής, για τον κ.Παπαγγελόπουλο, και αν υπάρξουν και παραπάνω στοιχεία για άλλα άτομα τότε θα επανέλθω». Δεν είναι πολιτική διαδικασία, εκεί μπερδεύεται ο κ. Τσίπρας, βάζουμε όποιον θέλουμε μέσα με βάση πολιτικά κριτήρια, ίσως αυτό έκανε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όταν έστηνε 10 κάλπες».

Τέλος, για τη Novartis ο κ. Πλεύρης είπε «Από τη στιγμή που έχουμε συγκεκριμένη εταιρεία που ελέγχεται για αθέμιτες πρακτικές απέναντι στους γιατρούς θα πρέπει όπως ακριβώς κάνει η Αμερική και προσπαθεί να φτάσει σε ένα πλαίσιο και να αναζητήσει ευθύνες, να το κάνουμε και εμείς. Και γίνεται αυτό το πράγμα από τη Δικαιοσύνη αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά δημιούργησε ένα πρόβλημα στη συγκεκριμένη υπόθεση γιατί έστρεψε έναν έλεγχο που σε όλες τις χώρες γίνεται για τους γιατρούς σε πολιτικά πρόσωπα με μοναδικά στοιχεία καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων. Άρα το να λέμε ότι θα ελέγξουμε τη σκευωρία δεν ερχόμαστε να πούμε την αγιοποίηση της όποιας φαρμακευτικής εταιρείας αλλά τη στροφή που θέλανε κάποιοι να κάνουν από ένα υπαρκτό πρόβλημα, από ένα υπαρκτό σκάνδαλο και να το στρέψουνε σε πολιτικά πρόσωπα χωρίς να υπάρχουν στοιχεία».