Απάντηση στα όσα είπε ο Γιάννης Δραγασάκης ότι «ήταν σημαντικό λάθος που ανατέθηκε η υλοποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ» στον κ.Βαρουφάκη, έδωσε ο πρόεδρος του  ΜέΡΑ25, κος Γιάνης Βαρουφάκης, μίλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

«Τον ευχαριστώ από την καρδιά μου γιατί επιβεβαιώνει ότι ο κ.Δραγασάκης ήταν ταγμένος από την αρχή να μην κάνουμε ρήξη με την Τρόικα», είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι «Ο μόνος λόγος που εγώ δέχτηκα τη θέση του υπουργού Οικονομικών ήταν επειδή είχε έρθει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και μου είχαν ζητήσει συμβουλές για το πώς θα πρέπει να αποδεσμευτούμε από τη χρεο-δουλοπαροικία, να μην πάρουμε ένα νέο 3ο μνημόνιο αλλά να πετύχουμε την αναδιάρθρωση του χρέους».

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι τους είχε  κάνει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορείς να πεις όχι σε ένα τρίτο τεράστιο δάνειο που θα καταδίκαζε τη χώρα στη χρεο-δουλοπαροικία, τους είχα πει τι πρέπει να γίνει για να μην κλείσουν τις τράπεζες, τι πρέπει να γίνει για να μην έρθουν τα capital controls και να υπάρξει τελικά ένας έντιμος συμβιβασμός με αναδιάρθρωση χρέους... και όταν γύρισαν όλοι τους, και ο κ. Δραγασάκης, και μου είπαν «ωραία, για να γίνει αυτή η ρήξη και να βρεθεί μια συμφωνία με την Τρόικα θα πρέπει εσύ να αναλάβεις το υπουργείο Οικονομικών» τότε μετά από πάρα πολύ σκέψη δέχτηκα να το κάνω.

«Τώρα ο κ. Δραγασάκης μου κάνει μια πολύ μεγάλη χάρη γιατί παραδέχεται ότι ήθελε «γέφυρες», ήθελε τρίτο μνημόνιο. Οπότε προφανώς ήταν μεγάλο τους λάθος ότι ήρθαν σε μένα και μου ζήτησαν κάτι το οποίο δεν το ήθελαν». πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 

Αναφορικά με τη ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε τα εξής:

«Υπάρχουν δύο διαφορετικά ζητήματα, το ένα αφορά τους ταξιδιώτες, τους φοιτητές, τα «παιδιά της κρίσης» που έφυγαν λόγω του «μνημονιστάν», το άλλο αφορά τους απόδημους. Όσον αφορά τους πρώτους θεωρώ ότι είναι απαραίτητο οπωσδήποτε να υπάρχει δυνατότητα, όχι επιστολική ψήφο είμαστε κάθετοι σε οποιαδήποτε μορφή επιστολικής ψήφου, θεωρούμε ότι πρέπει να μπορούν στα Προξενεία να ψηφίζουν. Όπως θα πρέπει να ψηφίζουν και οι ετεροδημότες, να σας θυμίσω ότι τον Ιούλιο στις εκλογές είχαμε πάνω από 160 χιλιάδες Έλληνες εντός Ελλάδας, εποχικούς υπαλλήλους σε τουριστικές επιχειρήσεις για παράδειγμα και δεν μπορούσαν καν να εξασφαλίσουν άδεια για να πάνε να ψηφίσουν. Θα έπρεπε αυτού του είδους η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να ψηφίζει μακριά από την περιφέρεια στην οποία είναι δηλωμένος να είναι δεδομένη αλλά αυτό δεν είναι ψήφος αποδήμων.

Εμείς πιστεύουμε, και εδώ συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό, ότι για τους ταξιδιώτες, τους φοιτητές και τα παιδιά της κρίσης θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να ψηφίζουν στα Προξενεία. Το ερώτημα τώρα είναι τι γίνεται με τους απόδημους. Εμείς ως ΜέΡΑ 25 λέμε ότι πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά και χωρίς κομματικούς, μικροκομματικούς και εκλογικούς υπολογισμούς το μέγα ερώτημα τον απόδημο ελληνισμό, αυτούς δηλαδή τους ανθρώπους που φύγανε τη δεκαετία του ’50, αυτούς τους ανθρώπους που είναι 2ης -3ης γενιάς, που νοιώθουν Έλληνες, αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να ψηφίζουν στις εκλογές χωρίς να έρχονται στην Ελλάδα; Εμείς προτείνουμε δημιουργία περιφερειών αποδήμων Ελλήνων. Εμείς θεωρούμε ότι ο απόδημος ελληνισμός πρέπει να ενεργοποιηθεί, έχουμε εθνικό καθήκον να τους ενεργοποιήσουμε δίνοντάς τους όχι μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Εμείς λέμε ότι αυτοί που φύγαν μετά το 2010 να μπορούν να ψηφίζουν για μια δεκαετία, να ψηφίζουν στην εκλογική περιφέρεια στην οποία έχουν γραφτεί.

Πρόταση μας είναι όποιοι θέλουν, από τους απόδημους, να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματααπό την Καρδίτσα ή την Καστοριά ή τη Β Αθηνών να τα μεταφέρουν στην Μελβούρνη ή το Σικάγο ας το κάνουν και μετά ανάλογα με το πόσοι έχουν μεταφέρει τα εκλογικά τους δικαιώματα να δημιουργηθεί μια εκλογική περιφέρεια απόδημου Ελληνισμού ή δύο τρεις αναλογικά με το πόσοι έχουν μεταφερθεί και εκεί να ψηφίζουν έναν υποψήφιο ή υποψηφίους που να προέρχονται από τους κόλπους του απόδημου Ελληνισμού». 

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να μετράει ισότιμα η ψήφος των αποδήμων, ο πρόεδρος του ΜΕΡΑ25 σημείωσε:

«Βεβαίως να μετράει ισότιμα. Ντρέπομαι για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήθελα να τους παρακαλέσω να το ξανασκεφτούν. Το να λέμε ότι υπάρχουν «δύο κατηγορίες Ελλήνων πολιτώ» αυτό αποτελεί μια μεγάλη ύβρη απέναντι στη δημοκρατία, στο σύνταγμα και στους ανθρώπους αυτούς. Αν δεν θέλει να δώσει ψήφος στους απόδημους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το δηλώσει, όχι να κάνει τέτοιου είδους διαχωρισμούς μεταξύ πρώτης κατηγορίας και δεύτερης κατηγορίας.

Πήγα στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό χωρίς κόκκινες γραμμές, με διάθεση συνεργασίας γιατί θεωρούμε ότι η καλή πίστη πρέπει να είναι προαπαιτούμενο. Ο Πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις μας για εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, μιλήσαμε για κάποιες τεχνικές δυσκολίες από εκεί και πέρα τίθεται το θέμα κατά πόσο αυτό είναι ρεαλιστικό να γίνει στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας... ».