Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο, μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ερωτηθείς για την εξαίρεση των κύριων Τζανακόπουλο και Πολάκη από την προανακριτική επιτροπή, ο κ. Βούτσης σημείωσε: «Είναι αρνητικό γεγονός ... Οι αιτιάσεις οι οποίες έχουν ειπωθεί από πλευράς της συμπολίτευσης είναι απολύτως έωλες και μετέωρες διότι αλίμονο αν σε μια προανακριτική επιτροπή έχει τη δυνατότητα η πλειοψηφία να αποκλείει μέλη της μειοψηφίας την παρουσία τους εκτός εάν -διότι σε αυτό αναφέρεται και η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής για το 2010- οι συνάδελφοι αυτοί, σε εκείνη την περίπτωση ήταν ο κ. Αρ. Λαφαζάνης και ο κ. Δ.Παπουτσής είχαν ήδη μαρτυρήσει, είχαν κληθεί από τις δικαστικές αρχές και ήταν καταγεγραμμένοι από τις δικαστικές αρχές και είχαν μαρτυρήσει. Είναι προφανές ότι δεν έχουν μαρτυρήσει πουθενά ούτε ο κ. Τζανακόπουλος ούτε ο κ. Πολάκης, δεν έχουν κληθεί καν από τη Δικαιοσύνη...»

Για τη φρασεολογία του κ. Ραγκούση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «δεν είναι καθόλου συνήθης ή γενικά αποδεκτή οποιαδήποτε φρασεολογία η οποία βγαίνει έξω από τους κανόνες μιας συζήτησης μέσα στις επιτροπές ή στην ολομέλεια της Βουλής». Ακόμη δήλωσε ότι εκείνος δεν συμψηφίζει το απαράδεκτο της διαδικασίας εξαίρεσης στη βάση της πλειοψηφίας «διότι πράγματι είναι απαράδεκτο με το πώς εισπράττεται αυτό από τα μέλη ή συλλογικά από τους υπόλοιπους βουλευτές». «Δεν συμψηφίζονται αυτά τα δύο παρότι είναι εκφράσεις οι οποίες ειπώθηκαν πράγματι μέσα σε ένα κλίμα το οποίο είχε πυροδοτηθεί καταρχήν από την άλλη πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Βούτσης είπε πως δεν γνωρίζει ακριβώς ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει το ΣΥΡΙΖΑ «πέραν της ευθείας επιμονής η οποία υπάρχει και στην επιστολή του προέδρου του κ. Τσίπρα». «Προφανώς αναμένει και την απάντηση του κ. Τασούλα και ύστερα θα υπάρχει μια θεσμική συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ για το πώς ακριβώς αυτό το κορυφαίο λάθος, ολίσθημα που έχει γίνει θα αντιμετωπιστεί», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως «θα ήταν πολύ καλό για αυτή την υπόθεση τις Novartis να πάει η συζήτηση σε βάθος και να έρθουν στην επιφάνεια όλα τα στοιχεία». «Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση, πάρα πολύ σοβαρή γιατί ανάγεται και σε αυτό στο οποίο πόνεσε ο πολίτης δηλαδή στο πώς οδηγηθήκαμε ως χώρα στην χρεοκοπία. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό που καλά θα ήταν το πολιτικό σύστημα να βοηθήσει από όλες τις πλευρές να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικές ευθύνες και τα όρια αυτού του σκανδάλου», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τέλος στην ερώτηση που πιστεύει ότι πρέπει να στραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ούτε «κίνδυνος μόλυνσης» αλλά «ούτε με πρόσχημα τον κίνδυνο μόλυνσης να λέμε α τι ωραία να μολυνθούμε». «Αυτά είναι ατάκες της πολιτικής που δεν έχουν καμία ουσία», είπε χαρακτηριστικά.

Εν κατακλείδι ο κ. Βούτσης τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος αν θέλει να ξαναδιαδραματίσει ρόλο εναλλακτικής κυβερνητικής δύναμης, να αλλάξει. Να αλλάξει ως προς την κοινωνική γείωση, ως προς τη μαζικότητα, ως προς την επαφή με τα θέματα και την προετοιμασία του προγράμματος και των προσώπων πλέον μετά από μια πενταετή περίπου θητεία που υπάρχει μεγάλη εμπειρία».