Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης πολλοί ήταν οι νέοι άνθρωποι που αναζήτησαν την τύχη τους τους μακριά από τις πόλεις τους. Οι περιορισμένες προοπτικές εξέλιξης στην ελληνική Περιφέρεια οδήγησαν στην κορύφωση του φαινομένου της εσωτερικής μετανάστευσης, καθώς πολλές νέες και νέοι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στις δυνατότητες που προσφέρονται στην πρωτεύουσα.

Συζητάμε για το πώς θα κάνουμε όλους εκείνους που έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα και πολύ ορθώς. Ας μην ξεχνάμε όμως και όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικογένειες και τους φίλους τους για κάποια άλλη περιοχή εντός της χώρας. Και φυσικά, το να βρεθεί ο τρόπος για να επιστρέψει κάποιος από την Αθήνα πίσω στη Θήβα ή από τη Θεσσαλονίκη πίσω στην Κοζάνη, συνδέεται με το να μπορέσουμε να πείσουμε τους συνομηλίκους μας να αφήσουν το Βερολίνο για την Αθήνα.

Για το εν λόγω εγχείρημα, βέβαια, δυστυχώς δεν αρκεί η νοσταλγία για τους αγαπημένους μας ανθρώπους διότι το αίσθημα της επιβίωσης είναι πάντα ισχυρότερο. Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας είναι η διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών, που θα επιτρέπουν στους νέους να σχεδιάσουν το μέλλον τους και να επενδύσουν στα όνειρα τους.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, που ήδη προωθείται από την κυβέρνηση, δε θα τονώσει μόνο την εθνική οικονομία δημιουργώντας, παράλληλα, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και θα απλουστεύσει πλήθος διαδικασίων με αποτέλεσμα όλες οι περιοχές της ελληνικής επαρχίας να βρίσκονται στο κέντρο των εξελίξεων. Ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο χώρο της Παιδείας στοχεύουν στη δημιουργία των επαγγελματιών του μέλλοντος που θα έχουν επαφή με την αγορά εργασίας και όχι άνεργους πτυχιούχους.

Η ΟΝΝΕΔ, αναγνωρίζοντας ότι οι νέοι αποτελούν όχι μόνο το μέλλον της πατρίδας μας αλλά και το δυναμικό παρόν της, κατανοεί ότι η γενιά μας χρειάζεται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και καταθέτει καινοτόμες προτάσεις που δίνουν πνοή στα όνειρα του κάθε νέου, πάντα με γνώμονα την αξιοκρατία και την πρόοδο.

Η επαρχία έχει ανάγκη από πραγματική ανάπτυξη που θα την κάνει ελκυστικότερη στα παιδιά της. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και θα το κερδίσουμε μαζί.

*Ο Μένιος Κορομηλάς είναι Πολιτικός Μηχανικός, Υπεύθυνος Περιφερειακών Οργανώσεων ΟΝΝΕΔ