Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης, παρά την απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής για την εξαίρεσή τους από την σύνθεσή της, εκείνοι σήμερα έδωσαν παρών, μη σεβόμενοι ούτε το Σύνταγμα, ούτε τον Κανονισμό της Βουλής, με συνέπεια η σημερινή συνεδρίαση να αναβληθεί.

Πολλοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί αν στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, εμφανιστούν ξανά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης, όπως δήλωσαν και σήμερα. Θα επέμβει η φρουρά για να τους απομακρύνει από την συνεδρίαση; Πάντως χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ.Τασούλας, δήλωσε: «Αν οι Τζανακόπουλος-Πολάκης μπουν στην Προανακριτική, θα πρέπει να βγουν»

Βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού της Βουλής, ο Πρόεδρος της Βουλής και ο εκάστοτε πρόεδρος της επιτροπής που βρίσκεται σε συνεδρίαση έχει την εξουσία και την δυνατότητα να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους βουλευτές που παρεκτρέπονται. Παράλληλα, ιδιαίτερα αυστηρός είναι και ο Π.Κ, ο οποίος προβλέπει μέχρι και φυλάκιση τριών ετών για όποιον παρεμποδίζει τη διεξαγωγή συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, της Βουλής ή κάποιας επιτροπής τους ή τη διαταράσσει με οποιονδήποτε τρόπο.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, διαδραμάτισε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν προχώρησε στην αντικατάσταση των δύο αυτών βουλευτών του, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο, να δυναμιτίσει το κλίμα και κρατώντας σε ομηρία την εξέλιξη της προανακριτικής.

Στην πιθανότητα να κληθεί η φρουρά της Βουλής να λύσει το πρόβλημα είχε αναφερθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο καθ ύλην αρμόδιος, λέγοντας με νόημα «Το θέμα θα λυθεί με βάση τους κανόνες της Δημοκρατίας όχι με τσαμπουκάδες και φωνές. Πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο παρέμβασης της φρουράς».