Μεγάλη καμπάνια για την εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού, που αποκτούν δικαίωμα ψήφου, στον ειδικό ηλεκτρονικό κατάλογο ξεκινά η κυβέρνηση στις αρχές του νέου έτους. Το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού εισάγεται αυτή την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου από τουλάχιστον 200 βουλευτές, όπως απαιτεί το Σύνταγμα για να τεθεί σε ισχύ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί τελικά να κάνει δεύτερη «κωλοτούμπα» και να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, όπως ήταν η θέση που αρχικά είχε διατυπώσει.

«Ψηφίστε υπέρ για ένα θέμα που αφορά την πατρίδα», είναι το μήνυμα που φέρεται να έχει στείλει στην Κουμουνδούρου ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, το τελευταίο διάστημα, χωρίς να έχει βρει μέχρι στιγμής ευήκοα ώτα.

Ωστόσο, με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛ., της Ελληνικής Λύσης και του ΚΚΕ το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει και να αποκτήσουν έτσι οι Ελληνες του εξωτερικού για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους. Ηδη, με την ψήφιση του νέου άρθρου 54 του Συντάγματος την περασμένη εβδομάδα, δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος αντισυνταγματικότητας για τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (φορολογικές δηλώσεις 2018, για το έτος 2017), οι Ελληνες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα και διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό είναι 340.000. Περίπου οι μισοί εξ αυτών -περίπου 170.000, δηλαδή- ζουν στη Γερμανία, ενώ ακολουθούν με διαφορά οι υπόλοιπες χώρες: Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Αυστραλία κ.λπ. Αρκετές δεκάδες χιλιάδες, βέβαια, είναι όσοι δεν έχουν ακόμα ΑΦΜ, όπως, π.χ., πολλοί φοιτητές ή νέοι εργαζόμενοι, αλλά μπορούν να το αποκτήσουν και έτσι να ψηφίσουν από το εξωτερικό στις επόμενες εκλογές.

Υπενθυμίζουμε ότι, βάσει της συναινετικής πρότασης του υπουργείου Εσωτερικών, οι Ελληνες του εξωτερικού που αποκτούν το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους είναι όσοι α) έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας τα τελευταία 35 χρόνια και β) έχουν ελληνικό ΑΦΜ οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους.

Αίτηση 

Στις αρχές του νέου έτους (το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο) θα ανέβει online στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών η ειδική εφαρμογή για την εγγραφή όσων επιθυμούν στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού. Κατά την αίτησή του, ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει τα στοιχεία του και υποβάλλει ηλεκτρονικά όσα δικαιολογητικά απαιτούνται. Το κρίσιμο στοιχείο είναι το νούμερο 40: Αυτός είναι ο ελάχιστος αριθμός των Ελλήνων που πρέπει να γραφτούν στον κατάλογο αυτόν ώστε να δημιουργηθεί εκλογικό κέντρο στην περιοχή τους. Το κέντρο αυτό θα στηθεί είτε για εθνικές εκλογές είτε για ευρωεκλογές είτε για τυχόν δημοψήφισμα. Με σκοπό, λοιπόν, την υψηλότερη δυνατή συμμετοχή στις πρώτες κάλπες που θα στηθούν στο εξωτερικό, αλλά και την έγκαιρη προετοιμασία, το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει μεγάλη καμπάνια που θα τρέξει όλο το 2020 στην ομογένεια, κυρίως μέσω Διαδικτύου.

Η καμπάνια θα ενημερώνει τους Ελληνες του εξωτερικού για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εγγραφής τους και θα τους καλεί να γραφτούν μαζικά μέσω της ειδικής ιστοσελίδας, ώστε γρήγορα να υπάρχει μια καθαρή εκτίμηση πόσοι Ελληνες θα ψηφίσουν στο εξωτερικό και πόσα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να στηθούν. Πέραν του αρμόδιου υπουργού κ. Θεοδωρικάκου, σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία ενημέρωσης αναμένεται να διαδραματίσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Αντώνης Διαματάρης.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 30/11/2019