Συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης: Κρίσιμες ώρες στο Λονδίνο για τα ελληνοτουρκικά

Στη συνάντηση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 ώρα Λονδίνου (16:30, ώρα Ελλάδος).

Tη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του ο Ερντογάν. Ο ίδιος αποφάσισε μάλιστα να μιλήσει και για λογαριασμό του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, ο οποίος έχει λάβει τελεσίγραφο από το ΥΠΕΞ να εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι την Παρασκευή, αν δεν παρουσιάσει τα μνημόνια που υπέγραψε με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είπε ότι ο Λίβυος πρέσβης ενδέχεται να αποχωρήσει από την Αθήνα και νωρίτερα από την Παρασκευή. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ακόμα ότι στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα του εξηγήσει ότι η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη διήμερη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στη Σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή τις κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις εξελίξεις με το θέμα της Λιβύης. Παράλληλα, θα αναφερθεί και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Financial Times την περασμένη εβδομάδα, πριν από τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και την Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να αναπτύξει μεγαλύτερες αμυντικές δυνατότητες», τονίζοντας παράλληλα το ρόλο του ΝΑΤΟ ως πυλώνα σταθερότητας για τη διαφύλαξη της ειρήνης στο μεταπολεμικό κόσμο.