4842383
Πολιτική

Πάιατ: Φανταστική ευκαιρία η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Δηλώσεις στο περιθώριο συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου  έκανε ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάια, δίνοντας, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου.

Τόνισε πως πρόκειται για: «φανταστική ευκαιρία που προσφέρει για αναδειχτεί το πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και για την αμερικανική δέσμευση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων αλλά και της δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Συμπλήρωσε πως πρόκειται επίσης για μία καλή ευκαιρία για να υπογραμμίσουν οι ΗΠΑ τη δέσμευσή τους στο όραμα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, λέγοντας πως «Κάθε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Αν και δεν έχουμε δει το κείμενο συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας, υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Πάντως, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό, ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία “δεμένη” με τη Δύση. Δεμένη με τη Δύση, δεμένη στο ΝΑΤΟ, δεσμευμένη στην ευρωατλαντική συμμαχία».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή μας για τα βήματα τα οποία έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσουν ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας είναι ανοιχτά και για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν αναζητά κλιμάκωση ούτε εντάσεις».