Με αιχμηρές δηλώσεις κατά της προκλητικότητας της Τουρκίας, αλλά και την θέση της Ελλάδος απέναντι στο διάλογο με την γειτονική χώρα, αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας απέναντι στο τουρκικό ζήτημα.

Με ψυχραιμία ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά απέναντι στην Άγκυρα ότι η «Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει σε συζήτηση, μόνο όμως στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». Κουνώντας ωστόσο το δάχτυλο προς την Τουρκία απευθύνθηκε με αυστηρότητα, σημειώνοντας «να μην διανοείται η Τουρκία ότι μπορεί με την πρακτική της να μας ασκήσει πίεση και να μας οδηγήσει σε διαπραγμάτευση με όρους διαφορετικούς».

 Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του κ. Δένδια έγιναν παρουσία του εκπροσώπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, Τζουζέπ Μπορέλ, με τον οποίο είχε σήμερα συνάντηση.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις και του ζήτησε «να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών». Μάλιστα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Μπορέλλ θα κάνει «αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν και σε σύντομο χρονικό διάστημα».

 Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η Τουρκία «με την παραβατική της συμπεριφορά, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της. Δεν υπάρχει κανένας γείτονας με την Τουρκία που να μην έχει διαφορές μαζί της. Νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό και κάτι δείχνει».

 Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά πώς- μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς να διανοείται η Τουρκία ότι μπορεί με την πρακτική της να μας ασκήσει πίεση και να μας οδηγήσει σε μία διαπραγμάτευση υπό όρους διαφορετικούς από τους όρους του Διεθνούς Δικαίου».