Με αφορμή το πρόσφατο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε τι έχει καταφέρει η κυβερνητική παράταξη και ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι της για το μέλλον. Θεωρώ πως οι πολιτικοί πυλώνες τους οποίους οφείλουμε να θέσουμε ως προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα είναι τέσσερις:

Παραγωγή Πολιτικής. Η τετραετία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για την πατρίδα μας και την παράταξη μας. Η νίκη που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της καταστροφικής διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν νίκη της πολιτικής. Αυτή την επιστροφή στην πολιτική οφείλει να πρεσβεύει η παράταξη και στην περίοδο της διακυβέρνησης της. Αυτήν την επιστροφή ευαγγελιζόμαστε και στην ΟΝΝΕΔ με προτάσεις ριζοσπαστικές, δημιουργώντας ένα βατήρα για την κυβέρνηση για την εκπόνηση νέων νομοσχεδίων που έχει ανάγκη η νέα γενιά.

Παιδεία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και οι κολοσσιαίες μεταβολές στην επιστήμη μάς αναγκάζουν να τρέξουμε. Η Παιδεία στη χώρα μας έχει μείνει πίσω. Συζητάμε ακόμα για τα αυτονόητα όπως ιδιωτικά πανεπιστήμια, ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε υπό κατάληψη σχολές, ενώ θα έπρεπε να μπαίνουμε στην επόμενη μέρα. Την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων δεξιοτήτων, το ελληνικό σχολείο οφείλει να ανοίξει μια νέα σελίδα. Άλλωστε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ είχαν προτείνει πρώτες την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου. Παράλληλα η ΟΝΝΕΔ πρωτοπορεί αφού η νέα μας καμπάνια «το σχολείο που θες» δίνει έμφαση στην πληγωμένη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεν είναι δυνατόν να διδάσκεται η νέα γενιά με συγγράμματα δεκατιών ενώ έχουν αλλάξει τόσα στην κοινωνία. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην Ιστορία και τη θρησκεία γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε από πού προήλθαμε και τι πρεσβεύουμε ως κράτος.

Ασφάλεια. Η κληρονομιά του χάους και του «μπάτε σκύλοι αλέστε» της προηγούμενης κυβέρνησης δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Ειδικά στον τομέα της ασφάλειας τόσο στα εξωτερικά μας σύνορα όσο και στο εσωτερικό. Η διασφάλιση της τάξης στην χώρα είναι προαπαιτούμενο για την κατανόηση της αλλαγής για τους πολίτες. Δυσεπίλυτα προβλήματα όπως το Μεταναστευτικό και η Καταπολέμηση της Εγκληματικότητας προϋποθέτουν σκληρές αλήθειες και πολιτικές που δεν θα υπολογίσουν τις αντιδράσεις της Αριστεράς.
Ευαισθησία για τους αδύναμους. Το στοίχημα της κυβέρνησης μας δεν είναι μόνο τα μεγάλα. Είναι και η καθημερινότητα των αδυνάμων.

Ειδικά για εμάς τους νέους, που βιώνουμε μια τρομακτικών διαστάσεων ανεργία, τις γυναίκες που βρίσκουν εμπόδια στον επαγγελματικό στίβο, τη μαύρη εργασία, την έξοδο χιλιάδων νέων εργαζομένων στο εξωτερικό, τους ταλαιπωρημένους συνταξιούχους που βίωσαν την συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, για όλους αυτούς, η κυβέρνηση μας οφείλει να προστρέξει με απλές καθημερινές λύσεις.

Έχοντας θέσει το πλαίσιο και τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα, είναι προφανές ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς να έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα την ενότητα. Η υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου δεν είναι ευχολόγιο, αλλά η πρώτη προτεραιότητα. Με μπροστάρη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όλοι μαζί ενωμένοι θα δουλέψουμε για την Ελλάδα που θέλουμε και ονειρευόμαστε.

*Ο Γιάννης Φυτόπουλος είναι Oικονομολόγος, Διευθυντής Πολιτικού Συμβουλίου ΟΝΝΕΔ