Ενα από τα βασικά αξιώµατα της πολιτικής είναι πως, όταν δεν θες να πραγµατοποιηθεί κάτι, τότε το λες και το ξαναλές προκειµένου να το αποδοµήσεις. Κάπως έτσι, λοιπόν, τα προηγούµενα 24ωρα διακινήθηκαν από την Κουµουνδούρου σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, και µάλιστα µε την επισήµανση πως οι εκλογές είναι καλοδεχούµενες.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να αιτιολογήσουν τις αναφορές στους στις κάλπες, αξιοποίησαν, παρερµηνεύοντας, τη φράση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι, αν δεν υπάρξει συναίνεση από τον κ. Τσίπρα στην αλλαγή του εκλογικού νόµου -κοινώς η κατάργηση της απλής αναλογικήςτότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Η πραγµατικότητα είναι πως, αν κάτι ξορκίζουν στην Κουµουνδούρου, αυτό δεν είναι άλλο από τις εκλογές.

Οι λόγοι, δε, είναι πολυάριθµοι. Πρώτα και κύρια, οι δηµοσκοπήσεις, που εµφανίζουν απόλυτη κυριαρχία της Ν.∆. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη απέναντι στον κ. Τσίπρα. Η διαφορά µεταξύ των δύο κοµµάτων κινείται κοντά στις 20 µονάδες, κάτι που σε µεγάλο βαθµό οφείλεται στην αισθητή πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση µε τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Στη βάση αυτή, επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαβάσει µε έντονο προβληµατισµό (και) τα ποιοτικά στοιχεία των δηµοσκοπήσεων, ιδίως εκείνα που καταδεικνύουν ότι κεντρικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής έχουν απήχηση σε σηµαντικά τµήµατα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»


Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να αξιολογηθεί και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε προεκλογικά να συσπειρώσει µεγάλα τµήµατα πολιτών µέσω της δαιµονοποίησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ενίσχυσης των αντιδεξιών ενστίκτων που ενυπάρχουν σε µια σηµαντική µερίδα των ψηφοφόρων. Η ρητορική της Κουµουνδούρου ήταν, σε αδρές γραµµές, ότι θα έρθει η σκληρή (ακρο)δεξιά, η οποία θα είναι εκδικητική, θα κάνει απολύσεις δηµοσίων υπαλλήλων, θα ξεπουλήσει ό,τι έχει αποµείνει από τη δηµόσια περιουσία, θα κάνει µειώσεις σε µισθούς και συντάξεις κ.λπ.

Στον αντίποδα από αυτά που κινδυνολογικά προέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνεται ότι, τουλάχιστον έως τώρα, η κυβέρνηση ακολουθεί µια πιο συναινετική πολιτική, µε κοινωνικό πρόσηµο όσο αυτό είναι εφικτό στη βάση της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας, µε µειώσεις στη φορολογία, µε ενίσχυση επιδοµάτων κ.ά. Κατά συνέπεια, αν προκηρύσσονταν αιφνιδιαστικά εκλογές, θα είχε ακυρωθεί η βασική επιχειρηµατολογία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στον µεγαλύτερο βαθµό ήταν επικεντρωµένη στη «µαύρη διαφήµιση» των αντιπάλων του και όχι στα κυβερνητικά πεπραγµένα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. και στις προτάσεις του για την επόµενη ηµέρα.

Εξίσου σηµαντικό είναι και το γεγονός ότι οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία θα διέκοπτε βιαίως τις κινήσεις που κάνει ο κ. Τσίπρας για διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και µετατροπή του σε ευρεία παράταξη της Κεντροαριστεράς, χωρίς τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι µια δεύτερη ήττα, έπειτα από εκείνη του Ιουλίου, και ενδεχοµένως µια τρίτη ήττα ύστερα από λίγες εβδοµάδες, καθώς το πιθανότερο είναι ότι µε την απλή αναλογική θα είχαµε «επαναληπτικές εκλογές», θα δηµιουργούσαν στον ίδιο τεράστια εσωτερικά προβλήµατα. Προβλήµατα που πιθανότατα θα τον ανάγκαζαν να ανοίξει ο ίδιος τις διαδικασίες της διαδοχής στην ηγεσία του κόµµατος.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, το µόνο που δεν επιθυµεί η Κουµουνδούρου για τους προσεχείς µήνες, ίσως και για τα επόµενα ένα µε δύο χρόνια, είναι οι εκλογές. Στελέχη του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης παραδέχονται ότι η λεγόµενη «περίοδος χάριτος» θα λειτουργήσει για τον κ. Μητσοτάκη τουλάχιστον κατά την εκτίµησή τους έως το καλοκαίρι και ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αλλάξει το κλίµα για την κυβέρνηση και, αντιστοίχως, για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιθυµία του πρώην πρωθυπουργού κ. Τσίπρα είναι να κερδίσει χρόνο, µε στόχο να αναδιατάξει όσο περισσότερο µπορεί το κόµµα του, να ενταχθούν µε οργανικό τρόπο τα στελέχη που έχουν έρθει από το ΠΑΣΟΚ, να αποκτήσει ευρεία κοινωνική βάση και, βεβαίως, να ετοιµάσει το καινούργιο αφήγηµα, µε το οποίο θα επιδιώξει να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφικό ρεύµα στην ελληνική κοινωνία. Αρα, το µόνο που δεν θέλει είναι εκλογές. Οσο περισσότερο θα τις αναφέρει, τόσο περισσότερο θα τις ξορκίζει!

***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ