Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, μίλησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής σε σχέση με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο κ. Κύρτσος τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και ο κ. Μεϊμαράκης κινήθηκαν σωστά και γενικά εκ μέρους των ευρωβουλευτών και όλα πήγαν καλά» και εξήγησε πως «υπάρχει σε επίπεδο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής εκφρασμένη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και μια καταδίκη σε γενικές γραμμές των τουρκικών ενεργειών».

Παράλληλα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ εξήγησε ότι «διπλωματικά πάμε καλά» ωστόσο δεν παρέλειψε να δηλώσει πως «τα διπλωματικά δεν μας λύνουν το γενικότερο πρόβλημα της κλιμάκωσης μιας δυναμικής έως επιθετικής στρατηγικής της Τουρκίας». «Αυτό θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε αλλά οι ευρωπαίοι εμφανίζουν σημάδια κόπωσης με τον Ερντογάν και την Τουρκία δηλαδή τους δημιουργούν συνεχώς προβλήματα. ...Προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα η ΕΕ ότι πρέπει να υπάρξει και ένα όριο», ανέφερε.

Ο κ. Κύρτσος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτές οι αποφάσεις ανεβάζουν το κόστος της συνέχισης της ίδιας της πολιτικής. Για παράδειγμα η Volkswagen ήταν έτοιμη να κάνει μια επένδυση άνω του 1 δις στην περιοχή της Σμύρνης, πάγωσε τα σχέδια μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Βόρεια Συρία άρα υπάρχει ένα κόστος σε όλα αυτά που κάνει ο Ερντογάν, το θέμα είναι αν τελικά αυτό το κόστος θα τον δεσμεύσει ή είναι διατεθειμένος να το πληρώσει για λόγους ευρύτερης στρατηγικής».

«Εμάς πάντως μας διευκολύνουν αυτές οι αποφάσεις, τα συμπερασματα των αλλεπάλληλων συνόδων γιατί κλιμακώνονται, το περιεχόμενό τους δηλαδή γίνεται πιο αυστηρό για την Τουρκία από τη μια Σύνοδο στην άλλη, αυτό ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση ορισμένων θεμάτων όπως για παράδειγμα στο προσφυγικό –μεταναστευτικό και ανεβάζει το οικονομικό κυρίως κόστος, γιατί η ΕΕ είναι οικονομική υπερδύναμη, ιδίως σε ότι αφορά την Τουρκία στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής», κατέληξε.