«Η πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει την Ελλάδα σε δύσκολες καταστάσεις, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ότι έπρεπε να κάνει στην διπλωματία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος.

Ο κ. Κύρτσος εκτίμησε ότι «η χώρα μας δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας».

Παράλληλα τόνισε πως «ήταν επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη το ευρωπαϊκό πακέτο που έρχεται στην Ελλάδα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κύρτσου στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο κ. Κύρτσος σημείωσε: «Έχουμε μια στρατηγική νέο-οθωμανική που εφαρμόζει ο Ερντογάν η οποία μας θέτει μπροστα σε δύσκολες καταστάσεις. Η κυβέρνηση έχει κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει σε ότι αφορά τη διπλωματία, βλέπουμε ευρωπαϊκές παρεμβάσεις αλλά η κατάσταση είναι μπερδεμένη. Είναι μπερδεμένη για τους εξής λόγους. Ο πρώτος είναι ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική, δεν υπάρχει κοινή πολιτική άμυνας δηλαδή είναι ημιτελής η κατασκευή της ΕΕ άρα έχουμε καλά ψηφίσματα αποφάσεις αλλά δεν έχουμε πολλές φορές το αποτέλεσμα».

«Το δεύτερο είναι ότι κυριαρχούν οι διμερείς σχέσεις. Δηλαδή αυτή τη στιγμή η Γερμανία εξοπλίζει την Τουρκία με τα υποβρύχια που είχε πουλήσει και σε εμάς, οι Ισπανοί φτιάχνουν τουρκικό αεροπλανοφόρο το οποίο θα καθελκυστεί τέλη του χρόνου, 27 χιλιάδων τόνων και θα αλλάξει τους συσχετισμούς στην ευρύτερη περιοχή. Επομένως έχουμε πρόβλημα και με τις διμερείς σχέσεις , υπάρχουν πολλά κράτη μέλη της ΕΕ που κατά την άποψή μας βρίσκονται πιο κοντά στην Τουρκία από ότι έπρεπε να είναι. Και το τρίτο είναι ότι στις ΗΠΑ υπάρχει αυτή η σχέση Ερντογάν –Τράμπ η οποία καλύπτει το Στειτ Ντιπάρτμεντ, καλύπτει και τις πρεσβείες επομένως έχουμε ενθαρρυντικά λόγια σε επίπεδο πρεσβειών και Στειτ Ντιπάρτμεντ αλλά έχουμε απογοήτευση σε ότι αφορά την προσέγγισή μας στη σχέση Τραμπ-Ερντογάν», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Έχουμε μια σύνθετη κατάσταση συν αυτό που λεει ο Μακρόν ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό». Νομίζω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζουμε γιατί είχαμε την κρίση στον Έβρο, τα πήγαμε καλά. Την κρίση της πανδημίας, το πρώτο κύημα τουλάχιστον, τα πήγαμε καλά. Στην κρίση της οικονομίας πήραμε το καλύτερο δυνατό πακέτο οπότε το βουνό που έχουμε μπροστά μας είναι η σχέση με την Τουρκία. Θεωρώ ότι είναι μεσομακροπρόθεσμη απειλή δηλαδή δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε εύκολα με την έννοια ότι βλέπουμε ότι τα ίδια μηνύματα στέλνει από την Συρία μέχρι τη Λιβύη. Βλέπουμε κινητοποίηση της Αιγύπτου... Βλέπουμε έναν κίνδυνο ανάφλεξης», ανεφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το οικονομικό πακέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης,τόνισε: «Η επιτυχία Μητσοτάκη είναι ότι έφερε ένα πάρα πολύ καλό πακέτο αναπτυξιακό και φιλόδοξο σε πολύ μέτριο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Δεν είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα το συνολικό της Συνόδου Κορυφής διότι αν δείτε τις προτάσεις που έχει κάνει η ευρωπαϊκή επιτροπή και τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αυτά που αποφάσισαν οι ηγέτες υστερούν πάρα πολύ έναντι των προτάσεων των θεσμικών οργάνων.

«Είναι ιστορική συμφωνία με την έννοια ότι βάζει θέματα τα οποία δεν υπήρχαν, επιχορηγήσεις πρώτον και έστω από την πίσω πόρτα μέσω ευρωπαϊκής επιτροπής αμοιβαιοποίηση του χρέους. Από αυτή την άποψη είναι ιστορική όμως από την άποψη του τι πρόβλημα έχουμε και πως θα το αντιμετωπίσουμε δεν φτάσουν αυτές οι πρωτοβουλίες. Από αυτή την ευρωπαϊκή μετριότητα η Ελλάδα είναι μια φωτεινή εξαίρεση δηλαδή ο πρωθυπουργός έφερε πίσω πράγματα τα οποία είναι πραγματικά ουσιαστικά και κουμπώνουν με άλλα ζητήματα. Δηλαδή η Ελλάδα είναι στις αγορές, αυτό απαντάει και στο μνημόνιο», υπογράμμισε ο κ. Κύρτσος.

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να μη λειτουργεί η οικονομία, να μην υπάρχουν τα αναγκαία φορολογικά έσοδα, να εμφανιστεί ένα δεύτερο κύμα πανδημίας που θα μας αποσταθεροποιήσει σε επίπεδο ευρωζώνης τότε προφανώς στις αρχές του 2021 θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Γιατί χωρίς να υπάρχει μνημόνιο δεν θ μπορουμε να χρηματοδοτήσουμε την κάλυψη των αναγκών μας. Άρα το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο θα παραταθεί αυτή η δοκιμασία λόγω της πανδημίας και κανείς δεν μπορεί να μας δώσει αυτή την απάντηση. Βλέποντας και κάνοντας. Αν δεν είχε κάνει τις κινήσεις της η κυβέρνηση οι οποίες είναι εντυπωσιακά καλές θα είχαμε ήδη δημοσιονομικό πρόβλημα», σημείωσε επιπρόσθετα.