Η ενέργεια του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, να παραπέμψει τις επιστολές και τους χάρτες του συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης στη νομική υπηρεσία του Οργανισμού, αποτελεί σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους μία νίκη της ελληνικής διπλωματίας η οποία ήταν αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που πήρε η Αθήνα από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη έστειλε δύο επιστολές για το ζήτημα, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ζητώντας να μην πρωτοκολληθεί το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Οι κινήσεις της Ελλάδας στο συγκεκριμένο πεδίο κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη και το αποτέλεσμα κρίνεται ως ικανοποιητικό από τη στιγμή που δεν πρωτοκολλήθηκαν οι χάρτες και δόθηκε χρονικό περιθώριο μηνών.

Η Τουρκία με την πρωτοβουλία της να στείλει τους χάρτες της συμφωνίας με τη Λιβύη και τις συντεταγμένες στον ΟΗΕ, προσπάθησε να φέρει την Ελλάδα προ τετελεσμένων καθώς η Άγκυρα περίμενε να πρωτοκολληθούν οι χάρτες της και να αναρτηθούν.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση καθώς απάντησε στην κίνηση της Άγκυρας με αντίστοιχες επιστολές ενώ ακολούθησε και η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στον οποίο εξέθεσε την ελληνική θέση.

Η αρχική αντίδραση του αναπληρωτή εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ, Φερχάν Φακ, φάνηκε πολύ «κοντινή» στις θέσεις της Τουρκίας καθώς ανέφερε ότι: «η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους. Παρόλα αυτά, σε συγκεκριμένες περιοχές, όμως περίκλειστες ή ημίκλειστες θάλασσες, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα συμφέροντα τρίτων μερών». Υπενθυμίζεται ότι η πάγια θέση της Τουρκίας είναι το Αιγαίο είναι μία ημιπερίκλειστη θάλασσα και οι θαλάσσιες ζώνες πρέπει να διέπονται από διακρατική συμφωνία και όχι από το Διεθνές Δίκαιο Θάλασσας.

Η κατάληξη της υπόθεσης τελικά απογοητεύει τις τουρκικές επιδιώξεις με την Αθήνα να βγαίνει νικήτρια σε έναν ακόμα γύρο μετά τη Σύνοδο Κορυφής.