Η συμφωνία για τον αγωγό East Med που υπέγραψαν χτες στο Ζάππειο οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστής Χατζηδάκης, Yuval Steinitz και Γιώργος Λακκοτρύπης αντίστοιχα, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Ισραηλινού ομολόγου του, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αποτελεί αναμφίβολα ένα αποφασιστικό βήμα.

Τόσο σε οικονομικό, σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε ευρύτερο γεωπολιτικό επίπεδο, δεδομένης της κατάστασης με την Τουρκία και την επιθετική ρητορική από την πλευρά Ερντογάν, η οποία μετουσιώνεται σε πράξη.

Η συμφωνία για τον αγωγό περιλαμβάνει και μία ρήτρα η οποία εξασφαλίζει κάτι απαραίτητο για την υλοποίηση του έργου. Πρόκειται για την ασφάλεια, η οποία είναι θεμελιώθης συνθήκη για την ομαλή εξέλιξη του έργου, ειδικά από τη στιγμή που η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζεται ως η πλέον ασταθής στον πλανήτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συμφωνία και συγκεκριμένα στο 10ο άρθρο, περιλαμβάνεται ρήτρα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου για την ασφάλεια του αγωγού East Med. Πρόκειται για μία ρήτρα που αναμφίβολα ισχυροποιεί την Ελλάδα, από τη στιγμή που βρίσκεται στο μέσον του αγωγού και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σχετική πρόβλεψη του άρθρου 10 της συμφωνίας θεωρείται πολύ σημαντική, δεδομένου ότι τέτοιες ρήτρες δεν περιλαμβάνονται σε αντίστοιχες συμφωνίες.

Με βάση τις ίδιες πηγές, παράλληλα, η διακρατική συμφωνία προβλέπει τα εξής σημαντικά στοιχεία:

  • Κοινό ρυθμιστικό, αδειοδοτικό και φορολογικό πλαίσιο και στις τέσσερις χώρες (μαζί με την Ιταλία) για τη διευκόλυνση υλοποίησης του έργου
  • Δυνατότητα ένταξης στο σχέδιο του East Med και άλλων κρατών, όπως της Αιγύπτου και του Λιβάνου στο μέλλον
  • Δυνατότητα δέσμευσης ποσοτήτων φυσικού αερίου και από κράτη που δεν συμμετέχουν στην ανάπτυξη του αγωγού