Αποστολή στις ΗΠΑ, Κώστας Παπαχλιμίντζος

Ισχυρό μήνυμα σε σχέση με το προσφυγικό έστειλε από την Ουάσινγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Atlantic Council, ο πρωθυπουργός είπε αρχικά ότι το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαράξει κοινή πολιτική για το άσυλο και συγκεκριμένη πολιτική για την προστασία των εξωτερικών συνόρων. “Είναι πολύ άδικο να πέφτει όλο το βάρος στις χώρες που είναι στα εξωτερικά σύνορα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του προχώρησε στη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής ασύλου και ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας θα εφαρμοστεί και θα οι επιστροφές θα πολλαπλασιαστούν.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την αποσυμφόρηση των νησιών, ενώ άφησε αιχμές σε ορισμένες ΜΚΟ ότι “υπονομεύουν τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση”.

“Ενισχύουμε την ακτοφυλακή μας”, είπε ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την τοποθέτησή του, προσθέτοντας με νόημα: “Η ακτοφυλακή μας θα σώζει καθένα που κινδυνεύει στη θάλασσα, αλλά δεν είναι επιτροπή υποδοχής, δεν είναι τουριστικό πρακτορείο. Στέλνουμε ένα μήνυμα στους διακινητές ότι το παιχνίδι πλέον έχει αλλάξει: Αν στέλνετε ανθρώπους στην Ελλάδα που δεν έχουν προσφυγικό στάτους, αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στην Τουρκία”.