Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα διαδοχικά ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να ενημερωθούν για τις επαφές και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Τυπικός στο ραντεβού του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00 το μεσημέρι. Η πρώτη επαφή ήταν σε καλό κλίμα με τους δύο άνδρες να ανταλλάσουν ευχές για τη νέα χρονιά, ενώ ένας σύντομος διάλογος για την ταλαιπωρία του υπερατλαντικού ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και λίγες συμβουλές για το τζετ λαγκ από τον Αλέξη Τσίπρα, έσπασαν τον πάγο.

Τσίπρας: Από τις «εσωτερικές αντιδράσεις» εξαρτάται ο ΠτΔ

Σε μια πρώτη συνομιλια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με δημοσιογράφους ειπε πως είναι «προβληματισμενος από τις εξελίξεις».

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κΤσίπρας είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζυγίζει ακόμα τις καταστάσεις. Σχετικά με την πιθανότητα επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου ανέφερε πως του είπε ότι «εξαρτάται από τις εσωτερικές αντιδράσεις».

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και στη συνέχεια μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Από τα βουνά στα βαθιά

«Από τα βουνά στα βαθιά» σχολίασε η κ. Γεννηματά, λέγοντας στη συνέχεια:

«Εγώ σου είχα προτείνει να υπάρξει μία εθνική γραμμή πριν πας στην Ουάσινγκτον αλλά δεν το ήθελες» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη. Νομίζω ότι με την ολοκλήρωση της συνάντησης θα το διαπιστώσεις».

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια των δύο με την είσοδο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο γραφείο του. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα κάνει δηλώσεις από το γραφείο της στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα, καθώς κλείνει ένας διπλωματικός κύκλος μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός επιδιώκει να διαμορφωθεί εθνικό μέτωπο και θα τους ζητήσει αυτοσυγκράτηση.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τους παρουσιάσει τις γενικές αρχές του εκλογικού νόμου, σημειώνοντας ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις, πάνω στο πλαίσιο που θα παρουσιάσει και εντός χρονικών ορίων.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα εκμεταλλευτεί το χρόνο και τα τετ-α-τετ που θα έχει με τους αρχηγούς προκειμένου να γίνει και μια συζήτηση-βολιδοσκόπηση για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δεν θα λείψουν και άλλα ζητήματα, εθνικής σημασίας, όπως η στάση της Ελλάδος απέναντι στα ελληνοτουρκικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα προχωρήσει σε ενημέρωση για το ταξίδι στις ΗΠΑ θα κάνει την αποτίμηση και θα ζητήσει εθνική γραμμή κι ομοψυχία για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των συναντήσεων

Το απόγευμα, στις 17:.00 και στις 18:00 αντίστοιχα θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11:00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.