Ως "εντυπωσιακά επιτυχημένη" χαρακτήρισε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας πως κατάφερε να θέσει με ξεκάθαρο τρόπο τις ελληνικές ανησυχίες για θέματα περιφερειακής ασφάλειας.



Ο αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι θα υπάρξει παρέμβαση για διαμεσολάβηση από την αμερικανική πλευρά μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και επανέλαβε την αφοσίωση των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ σημείωσε πως "φυσικά και οι ΗΠΑ θα εμπλακούν σε περίπτωση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πως φυσικά και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι δύο σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ δεν θα φτάσουν σε κρίση"
, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια", κατέληξε ο αμερικανός πρέσβης.

Σε ενημέρωσή του προς Έλληνες δημοσιογράφους στον απόηχο της επίσκεψης Μητσοτάκη, επεσήμανε ακόμη ότι οι ενέργειες του πρωθυπουργού ήταν σωστές, τονίζοντας πως οι δράσεις της Τουρκίας, όπως έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει η αμερικανική πλευρά, είναι προκλητικές και δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσεων, και σχολιάζοντας πως θα πρέπει όλες οι πολιτικές αποφάσεις να κινούνται στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Για το μνημόνιο κατανόησης (Memorandum of Understanding - MoU) μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, ο κ. Πάιατ ξεκαθάρισε ακόμη ότι τα νησιά, και ιδιαίτερα τα μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα. Μάλιστα, επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι η λήψη των αποφάσεων θα πρέπει να γίνεται μέσω σοβαρών διαπραγματεύσεων που δείχνουν τον σεβασμό της μιας πλευράς απέναντι στην άλλη και αναγνωρίζουν την κυριότητα όλων των συμμετεχόντων, κι όχι μέσω συμφωνιών και ανακοινώσεων που αγνοούν όλους τους ενδιαφερόμενους.

Τελος, σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινή οπτική στο θέμα της Τουρκίας καθώς αμφότερες επιθυμούν να παραμείνει η Άγκυρα προσηλωμένη στη Δύση. "Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται μαζί σ'αυτόν τον τομέα", σημείωσε ο κ. Πάιατ, που χαρακτήρισε την Ελλάδα ως "εποικοδομητικό παράγοντα" για αυτά τα ζητήματα. Σημειώνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να έρθει στην Αθήνα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Φράνσις Φάνον, ενώ στο Φόρουμ των Δελφών (Delphi Forum)αναμένεται να συμμετέχει και ο ειδικός απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο μια επίσκεψη ξένου ηγέτη να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο, και μάλιστα ενώ οι πολιτικές συγκυρίες και η ατζέντα είναι προσανατολισμένες σε διαφορετική κατεύθυνση, όπως η κρίση στις σχέσεις με το Ιράν και οι εκλογές στις ΗΠΑ. Αναφέρθηκε δε, και στην πρωτοβουλία του αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, και του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπεο, να παραθέσουν δεξίωση προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη στον 8ο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Ήταν μια εξαιρετική χειρονομία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρέσβης σχολιάζοντας ότι σπάνια ξένος ηγέτης τυγχάνει τόσο θετικής αντιμετώπισης.

Ο κ. Πάιατ σημείωσε ακόμη πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι αποτελεί πρόσωπο εμπιστοσύνης που συμμερίζεται κοινές ανησυχίες με την αμερικανική πλευρά και είναι δεσμευμένος να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά, με ιδιαίτερη έμφαση τη μείωση της γραφειοκρατίας και της φορολογίας.

Ο αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε και στη ραγδαία ανάπτυξη που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τα πεδία της άμυνας, ενέργειας και της εκπαίδευσης. Ο κ. Πάιατ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι διμερείς σχέσεις ήταν σε πολύ σημαντικό επίπεδο, ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ πλέον βρίσκονται στο απόγειό τους. "Υπάρχει συνέχεια μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων", τόνισε ο κ. Πάιατ για να σημειώσει ότι στο θέμα της MDCA (Mutual Defence Cooperation Agreement) και της ενέργειας επήλθε σημαντική πρόοδος το τελευταίο εξάμηνο.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ο αμερικανός πρέσβης μίλησε ακόμη και για την άφιξη επενδύσεων στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι στο προσεχές διάστημα θα έρθουν αμερικανικές επενδύσεις υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση. "Θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις ευκαιρίες που παρέχει η Ελλάδα", τόνισε ο κ. Πάιατ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος, εκτίμησε ιδιαίτερα μια σειρά από ενέργειες στις οποίες προέβη το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, με κυριότερες την άρση των capital controls, τη μείωση της φορολογίας, τις κινήσεις για το δίκτυο 5G και τις τηλεπικοινωνίες ενώ, παράλληλα, εξέφρασε τη δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν το ελληνικό εμπόριο.

Αναφορικά με τα πεδία αμερικανικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις, ο κ. Πάιατ μίλησε για την ενέργεια, τη ναυτιλία, το real estate, τον τουρισμό, την τεχνολογία και την οικονομία της γνώσης. Εστίασε ιδιαίτερα στο πεδίο της ενέργειας, όπου και εξήρε για μια ακόμη φορά τις πρωτοβουλίες για να καταστεί η Ελλάδα έναςπεριφερειακός κόμβος ενεργειακής ανάπτυξης (IGB, TAP, FSRU, Ρεβυθούσα) και να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μέσα από τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδευσεων του φυσικού αερίου.

Τέλος, ο αμερικανός πρέσβης επανέλαβε τη σημασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον εποικοδομητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε ακόμη, ότι η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για το δίκτυο 5G ικανοποίησε την Ουάσιγκτον και συμπλήρωσε πως δεν ανησυχεί για την ρωσική παρουσία στην Ελλάδα καθώς αντιλαμβάνεται ότι η χώρα είναι προσηλωμένη στη Δύση και αποτελεί τον σημαντικότερο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή σχολιάζοντας ως φυσικό ακόλουθο τις διμερείς επαφές με τη Μόσχα.