«Ήταν μια εκπληκτικά επιτυχημένη συνάντηση και προκειμένου να αναγνωριστεί όλη η πρόοδος που έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας» ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης κ. Τζέφρυ Πάιατ σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ προχωρώντας σε μία αποτίμηση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αμερική και της συνάντησής του με τον πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

«Έχω διατελέσει Αμερικανός διπλωμάτης για περισσότερα από 30 χρόνια. Σπάνια έχω συναντήσει τόσο γνήσια και θερμή υποδοχή με την οποία έγινε δεκτός ο Έλληνας πρωθυπουργός σε όλες του τις συναντήσεις. Ήταν μια εκπληκτική απεικόνιση των θέσεών μας», ανέφερε με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον αλλά και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Σημειώνεται πως στη συνέντευξη του ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε για ιδιαίτερα σημαντική πρόοδο στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες.

Σχετικά με τη στρατηγική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας ο κ Πάιατ την χαρακτήρισε «Καλύτερη από ποτέ στην ιστορία και πιστεύω ότι όλοι συμφωνούν με αυτό. Έχουμε επιτύχει εκπληκτική πρόοδο στη στρατηγική σχέση Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων 6 μηνών της διακυβέρνησης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Υπάρχει τρομακτική στήριξη στην Ουάσιγκτον από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω σε αυτό. Ήμασταν πολύ ευτυχείς που ακούσαμε την πρόταση του πρωθυπουργού για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Κοινοπραξία για τα F 35. Ανταποκριθήκαμε ήδη σε αυτό», ενώ τόνισε πως η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβο στη Νότια Ευρώπη.

«Ο πρωθυπουργός ορθώς τράβηξε την προσοχή στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ, στην κατασκευή του αγωγού IGB (Βουλγαρία), της επέκτασης της Ρεβυθούσας< την προοπτική της πρώιμης υλοποίησης του σταθμού FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κέντρο στη Νότια Ευρώπη», επισήμανε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα.

Τόνισε ότι ήταν εξαιρετική συγκυρία ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Ουάσιγκτον μετά την υπογραφή του Eastmed και του νομοσχεδίου στο Κογκρέσο, τονίζοντας ότι δείχνει την έντονη υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Καταδεικνύει την υποστήριξή μας στο σχέδιο για τον αγωγό, στη συστηματική προσήλωση στην ενεργειακή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή στην οποία συμμετέχουν όχι μόνο το Ισραήλ και η Κύπρος αλλά και η Αίγυπτος και άλλες δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός κατέστησε απόλυτα σαφές ότι για αυτά τα ζητήματα ενέργειας η Ελλάδα δεν επιθυμεί να εξαιρέσει κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», απάντησε.

Αφού εξήρε το ρόλο του Έλληνα πρωθυπουργού την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων, δήλωσε ότι «το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για επενδύσεις, πέρασε».

«Ο καλύτερος αξιωματούχος προώθησης των επενδύσεων είναι ο πρωθυπουργός. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός υπέρμαχος των επενδύσεων. Έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε, ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε επενδύσεις» τόνισε.

«Τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με την ξηρά»

Για την θέση των ΗΠΑ για τα δυο μνημόνια Τουρκίας -Λιβύης, ο Αμερικανός πρέσβης μιλώντας στους δημοσιογράφους, έστειλε το σαφές μήνυμα πως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών πρέπει να επιλυθεί όχι με μονομερή ενέργεια, αλλά με διάλογο μεταξύ των κρατών που επηρεάζονται, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Περιέγραψε επίσης τον ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην ελληνοτουρκική κρίση.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός Πρέσβης σημείωσε ότι:

  • Οι ΗΠΑ υπέρ της σταθερότητας και συνεργασίας στην Αν. Μεσόγειο
  • Όχι σε μονομερείς κινήσεις
  • Τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα (με την ηπειρωτική ακτή)
  • Δεν βοηθούν και είναι προκλητικές κινήσεις οι γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και η «οριοθέτηση» με την Λιβύη
Και επανέλαβε την θέση της χώρας ότι «τα νησιά και κυρίως του μεγέθους της Κρήτης έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες».

Μια θέση η οποία φυσικά εκ των πράγματων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το τουρκολιβυκό Μνημόνιο που εξαφανίζει κάθε επήρεια των νησιών αναγνωρίζοντας ζώνες μόνον στα 6 ν.μ..

Τόνισε ακόμη ότι «μονομερείς κινήσεις όπως τα τουρκικά γεωτρύπανα στα κυπριακά χωρικά ύδατα και η οριοθέτηση με την Λιβύη είναι κινήσεις που δεν βοηθούν και είναι προκλητικές».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής ρωτήθηκε για το εάν εμπλέκονται οι Αμερικανοί στα ελληνοτουρκικά, απάντησε ότι είναι φυσικό να εμπλέκονται, είναι φυσικό να θέλουν την αποκλιμάκωση, είναι φυσικό να μην θέλουν δυο σύμμαχοι να φθάσουν σε σημείο κρίσης. Αυτό είναι η δουλειά μας ως διπλωματών είπε και οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να εργάζονται στα θέματα αυτά.

Αρκετές φορές αναφέρθηκε στις συνομιλίες του κ. Μητσοτάκη με την αμερικανική ηγεσία κάνοντας λόγο για ισχυρή τοποθέτηση που σκιαγράφησε και τις ελληνικές «κόκκινες» γραμμές.

Έκανε μια αποτίμηση της επίσκεψης κάνοντας λόγο για τις νέες δυνατότητες στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στις επενδύσεις ,ενέργεια, ναυπηγικό τομέα κ,α., για το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από αμερικανικούς επενδυτικούς παράγοντες για την Ελλάδα, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στην προσωπική επαφή που αναπτύχθηκε στην διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη και την εμπιστοσύνη που υπάρχει στις σχέσεις και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συνεργασία των ΗΠΑ και με την προηγούμενη κυβέρνηση, δήλωσε ότι υπάρχει συνέχεια και υπενθύμισε ότι πολλά από όσα υλοποιούνται σήμερα είχαν προετοιμασθεί στην διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, με ειδική αναφορά στην αναβάθμιση τα αμυντικής Συμφωνίας.