Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται στην Κουμουνδούρου, αναμένοντας την τελική απόφαση του πρωθυπουργού για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και μια σειρά κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου, Αλέξης Χαρίτσης, έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα πρέπει να ανανεωθεί η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου και πιέζουν σθεναρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας προ ημερών στο «Βήμα», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Προκόπης Παυλόπουλος προέρχεται από διαφορετική πολιτική οικογένεια από τη δική μου, αλλά είναι ένας Πρόεδρος που ενώνει αντί να διχάζει και εργάζεται για την πολιτική συναίνεση. Και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι στηρίζει μια σύγχρονη Ελλάδα, ενώ, με το επιστημονικό του κύρος, προασπίζει απαρέγκλιτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ίδια στιγμή εργάζεται για τον διάλογο, τη συνεργασία και την επίλυση οιασδήποτε διαφοράς, βάσει του διεθνούς δικαίου».

Η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάψει για τα καλά και πολύ περισσότερο από τη στιγμή που προβάλλονται ουκ ολίγες ενστάσεις, ιδίως των στελεχών από την Προοδευτική Συμμαχία, για την επιμονή του κ. Τσίπρα με τον κ. Παυλόπουλο.

Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα προτείνει τον κ. Παυλόπουλο, κάτι που αποκάλυψε ο Γιάννης Κουρτάκης στη στήλη Πολιτικός Καφές. Στο πλαίσιο αυτό, λένε και ξαναλένε το όνομα του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι έτσι θεωρούν ότι δημιουργούν εσωκομματικό θέμα στον κ. Μητσοτάκη.

Από την άλλη, εκτιμούν πως μόλις γίνουν σαφείς οι προθέσεις του κ. Μητσοτάκη, τότε ο κ. Παυλόπουλος θα κάνει δημόσια δήλωση με την οποία θα τονίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για την παραμονή του στην Ηρώδου του Αττικού. Ως εκ τούτου, είναι αυτονόητο ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορεί να τον προτείνει απέναντι στην υποψηφιότητα που θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτομάτως, λοιπόν, ανοίγει η συζήτηση για το πρόσωπο που θα επιλέξει να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Η αλήθεια είναι ότι ο ευρύτερος χώρος δεν έχει «παράδοση» στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η μοναδική περίπτωση που ο Συνασπισμός είχε καταθέσει πρόταση για υποψήφιο Πρόεδρο ήταν το 2000, όταν είχε προτείνει τον εμβληματικό ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκο. Η πρόταση είχε γίνει τότε από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ο Λ. Κύρκος είχε συγκεντρώσει τους μόλις έξι βουλευτές που είχε τότε ο Συνασπισμός. Στις εκλογικές διαδικασίες του 2005 και του 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να μην προτείνει κάποιο πρόσωπο και απλώς δεν ψήφιζε τις επιλογές που έκαναν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα.