Το 2020 είναι για τη Γιάννα Αγγελοπούλου ουσιαστικά ένα νέο 2003: Μια χρονιά εντατικής προετοιμασίας, σκληρής δουλειάς και οργανωμένης προσπάθειας, για ένα γεγονός παγκοσμίου βεληνεκούς που ακολουθεί την επόμενη χρονιά.

Το 2004 ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το 2021 η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η οποία θα έχει διεθνή ακτινοβολία. Στο πλαίσιο αυτό, αμέσως μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές -δημόσιες και ιδιωτικέςτης προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με πρώτο στόχο τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της στόχευσης των επετειακών εκδηλώσεων.

Η επιτροπή έχει πλέον και έδρα, αφού την προπαραμονή των Χριστουγέννων ξεκίνησε η λειτουργία των γραφείων της στον Πύργο των Αθηνών, στους Αμπελόκηπους, με χορηγία των ΕΛ.ΠΕ., ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα κυκλοφόρησε και το πρώτο βίντεο, «200 χρόνια σύγχρονη Ελλάδα».

Στις δημόσιες συναντήσεις, το 2020 άρχισε με τη συζήτηση που είχε η Γιάννα Αγγελοπούλου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικάλων, Δημήτρη Παπαστεργίου, στην οποία επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία της Επιτροπής και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας ενόψει της προετοιμασίας για την ξεχωριστή επέτειο του 2021, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι το μήνυμα του «2021» πρέπει να φθάσει σε κάθε γωνιά της χώρας, μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις που θα γίνονται σε κάθε πόλη.

Συνεχίστηκε, δε, με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επαφών με πρέσβεις, που ζήτησαν να ενημερωθούν για το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», καθώς, μετά τους πρέσβεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ρωσίας, η κυρία Αγγελοπούλου συναντήθηκε με τον πρέσβη της Τουρκίας.

ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ

Οι ιδιωτικές συναντήσεις παρουσιάζουν επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον.

Μια τέτοια έγινε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, στην οικία της κυρίας Αγγελοπούλου στη Φιλοθέη. Στο τραπέζι παρακάθισαν συνολικά 22 άτομα: οι δέκα προσκεκλημένοι με τις ή τους συζύγους τους και ο Θεόδωρος με τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

Στους συνδαιτυμόνες περιλαμβάνονταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αδερφός του, γνωστός αρχιτέκτονας και πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού) Αλέξανδρος Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (και πρόεδρος της Πειραιώς), Γιώργος Χατζηνικολάου, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, o πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Η συζήτηση, αν και έγινε πάνω στο δείπνο, είχε αρκετά επίσημο χαρακτήρα, με εκτενείς τοποθετήσεις από τους παρισταμένους γύρω από διάφορα ζητήματα: την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπου ακούστηκαν πολύ θετικές και αισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις, την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, που είχε μόλις ολοκληρωθεί την προηγούμενη ημέρα.

Εκεί τον λόγο πήραν περισσότερο οι υπουργοί Κεραμέως και Φραγκογιάννης, που συμμετείχαν στην κυβερνητική αποστολή στις ΗΠΑ, και ανέλυσαν στους υπολοίπους τα οφέλη και τις προοπτικές από τις συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Εμφαση

Στο επίκεντρο, ωστόσο, της συζήτησης ένα θέμα κυριάρχησε - όπως ήταν αναμενόμενο, άλλωστε- και αυτό ήταν το ποια χαρακτηριστικά θα έχει ο εορτασμός της επετείου του 1821.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου άκουγε με προσοχή τις τοποθετήσεις των υψηλών προσκεκλημένων της, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδινε στον ρόλο που παίζει η Ιστορία στη ζωή μας, στο πώς θα παρουσιαστεί η ιστορία των 200 ετών από την Επανάσταση, αλλά και πώς ταυτόχρονα οι εορτασμοί θα έχουν στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον.

Οπως έχει, εξάλλου, τονίσει πρόσφατα η ίδια, «θα επιδιώξουμε να επανασυστήσουμε την Ελλάδα, προβάλλοντας τα επιτεύγματα και τις δυνατότητές μας, αλλά και αναγνωρίζοντας τις παθογένειες που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και βάζοντας τους στόχους μας για να τις αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

Η κυρία Αγγελοπούλου ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλονται οι πρώτες προτάσεις για την υλοποίηση δράσεων ή εκδηλώσεων στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, στην ψηφιακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η επιτροπή (σ.σ.: apply.greece2021. gr), και εξήγησε πως οι προτάσεις αξιολογούνται από τα μέλη της Ολομέλειας των «31» και στη συνέχεια εντάσσονται στο συνολικό πρόγραμμα της επιτροπής.