Τον Νοέµβριο του 2019, ο πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας Novartis, καταθέτοντας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που εξέταζε τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση αυτή, αρνήθηκε ότι είναι ένας από τους τρεις προστατευόµενους µάρτυρες, λέγοντας: «∆εν ονοµάζοµαι ούτε Αικατερίνη Κελέση ούτε Μάξιµος Σαράφης. Το όνοµά µου είναι Φιλίστωρ ∆εστεµπασίδης».

Λίγους µήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020, ο «Μάξιµος Σαράφης» κατέθεσε στην ίδια επιτροπή από ειδικό δωµάτιο στη ΓΑ∆Α και µε αλλοιωµένη φωνή, εµπλέκοντας πρώην υπουργούς σε διακίνηση µαύρου χρήµατος και δωροδοκίες µε την εν λόγω φαρµακευτική. Το περασµένο Σάββατο αποκαλύφθηκε ότι ο συλληφθείς για κακουργηµατικές απάτες σύµβουλος επιχειρήσεων Φ. ∆εστεµπασίδης είναι ο «Μάξιµος Σαράφης». Αλλωστε, το παραδέχτηκε και ο ίδιος µε ανακοίνωσή του από τα κρατητήρια της Γενικής Αστυνοµικής ∆ιεύθυνσης Αθηνών. Επίσης ότι, σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, είχε συστήσει και διηύθυνε εγκληµατική οµάδα, τουλάχιστον από διετίας, καθ’ ον χρόνο δηλαδή ήταν µάρτυρας δηµόσιου συµφέροντος.


Τι ζητούν

Εκείνο που ζητούν µε παρεµβάσεις τους στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» όσοι επλήγησαν από τις µαρτυρίες του προφυλακισµένου πλέον ψευδοµάρτυρα είναι να αρθεί το καθεστώς προστασίας που του παρείχε το ∆ηµόσιο, για να σταθεί ενώπιον των φυσικών δικαστών του και να δώσει εξηγήσεις για την επιλογή του να κατασυκοφαντήσει πολιτικούς, να σπιλώσει υπολήψεις και να δηλητηριάσει τον δηµόσιο βίο µε αναπόδεικτους ισχυρισµούς και ψεύδη. Από τα τέλη του 2017-αρχές του 2018, όταν οι τρεις προστατευόµενοι µάρτυρες ξεκίνησαν να µιλούν, επέφεραν τέτοια αναταραχή όχι για το περιεχόµενο των ανυπόστατων ισχυρισµών τους όσο για το εύρος των κατασκευασµένων καταστάσεων, που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Οι πολιτικοί που στοχοποιήθηκαν µέσα από την υπόθεση Novartis µιλούν σήµερα στα «Π».

«Αυτός ο παραλογισµός πρέπει να τελειώσει»



Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει στα «Π»: «Μετά τον κ. Μανιαδάκη, εδώ και λίγες ηµέρες αποκαλύφθηκε και ο δεύτερος προστατευόµενος ψευδο-µάρτυρας στη σκευωρία Novartis. Προσέξτε τι ζούµε: Η κυβέρνηση τον κατονόµασε ως µέλος εγκληµατικής οργάνωσης. Ο ίδιος ο κ. ∆εστεµπασίδης παραδέχτηκε δηµοσίως ότι αυτός είναι ο “Μάξιµος Σαράφης”, κάτι που είχε αρνηθεί κατ’ επανάληψη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Αλλά... Το καθεστώς προστασίας του δεν έχει αρθεί ακόµη, αφού, εκτός από την αδιαµφισβήτητη αποκάλυψη της ταυτότητάς του, δεν υπάρχει καν τυπικός ή ουσιαστικός λόγος διατήρησής του! Ετσι, όλοι εµείς που αποδεδειγµένα κατασυκοφαντηθήκαµε δεν µπορούµε να αποκαλύψουµε όλη την αλήθεια για τη σκευωρία, τα κίνητρα, τα µέσα και τους πρωταγωνιστές της! ∆ιότι, αν και έχουµε ασκήσει τα νόµιµα δικαιώµατά µας, είµαστε όµηροι µιας προστασίας που εµποδίζει την προβλεπόµενη διαδικασία και καταστρατηγεί κάθε έννοια ∆ικαίου! Πρωτοφανές και µη δηµοκρατικό. Αυτός ο παραλογισµός πρέπει να τελειώσει!».

«Είναι ακόµη προστατευόµενος “κουκουλοφόρος”»



Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει: «Επί 3,5 χρόνια µετά τις εκλογές του 2019 ο “Μάξιµος Σαράφης”, που συνελήφθη, είναι ακόµη προστατευόµενος “κουκουλοφόρος” και “δηµοσίου” συµφέροντος µάρτυρας της σκευωρίας Novartis. Το θέµα δεν λύθηκε ούτε µε εισαγγελική διάταξη, αλλά ούτε µε νοµοθετική ρύθµιση, που ανέτως θα µπορούσε να ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια, τηρουµένων των εγγυήσεων του ευρωπαϊκού κράτους ∆ικαίου».

«Υπέσκαψε το κύρος της ∆ικαιοσύνης»



Ο Παναγιώτης Πικραμμένος τονίζει: «Αυτή τη στιγµή, η υπόθεσις Novartis είναι στα χέρια της ∆ικαιοσύνης, οπότε πρέπει µε υποµονή να περιµένουµε την ετυµηγορία. Ως πρώην δικαστικός λειτουργός και σηµερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σεβόµενος τη διάκριση των εξουσιών, δεν θέλω αυτή τη στιγµή να σχολιάσω πτυχές ή πρόσωπα της υποθέσεως. Μπορώ όµως να πω ότι η υπόθεσις Novartis, σε ό,τι έχει να κάνει µε την οργανωµένη δίωξη των πολιτικών προσώπων, κλόνισε τους θεσµούς, υπέσκαψε το κύρος της ∆ικαιοσύνης και έθεσε σε διακινδύνευση την οµαλή λειτουργία του δηµοκρατικού µας πολιτεύµατος. Πέρα από αυτό, όµως, έγινε απόπειρα µε την υπόθεση αυτή να διχαστεί ο ελληνικός λαός και να στάξει δηλητήριο στις ψυχές της ελληνικής κοινωνίας. Ευτυχώς η ∆ηµοκρατία µας εξακολουθεί αυτή τη στιγµή να λειτουργεί οµαλά και µε τις νόµιµες διαδικασίες».

«Να µάθουµε ποιοι εξύφαναν αυτή τη συνωµοσία»



Από τη μεριά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει στα «Π»: «Η σύλληψη του Φιλίστορα ∆εστεµπασίδη ή αλλιώς “Μάξιµου Σαράφη” επιβεβαίωσε µε τον πιο κατηγορηµατικό τρόπο το αποκρουστικό πρόσωπο ενός κυκλώµατος που πριν από πέντε χρόνια ενέπλεξε 10 πρόσωπα της πολιτικής ζωής του τόπου, συµπεριλαµβανοµένου και εµού, στο δήθεν σκάνδαλο της Novartis. Και οι 10 κριθήκαµε πανηγυρικά αθώοι και αποδείξαµε αυτό που λέγαµε από την πρώτη στιγµή: ότι πρόκειται για µια δυσώδη σκευωρία, που κάποια στελέχη της προηγουµένης κυβερνήσεως έστησαν, µε αποκλειστικό σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώµης. Μένει να αποκαλυφθεί ποιο είναι αυτό το κύκλωµα. Και ο µόνος τρόπος πλέον για να το µάθουµε είναι να αρθεί η προστασία των ψευδοµαρτύρων, να προσέλθουν χωρίς “κουκούλα” στις δικαστικές Αρχές και να µάθουµε ποιοι εξύφαναν αυτή τη συνωµοσία κατά του πολιτεύµατος. Το οφείλουµε στους εαυτούς µας, µα πρωτίστως στον ελληνικό λαό».

«Απέναντι στους δικαστές χωρίς κουκούλα»



Ο Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνει: «Υπήρξε κουκουλοφόρος ψευδοµάρτυρας και το “βαρύ πιστόλι” της σκευωρίας της Novartis. Σήµερα έχει κριθεί προφυλακιστέος για συµµετοχή µε ηγετικό ρόλο σε εγκληµατική οργάνωση που εξαπατούσε επιχειρηµατίες. Αυτές είναι οι περγαµηνές του “Μάξιµου Σαράφη”, στην αξιοπιστία του οποίου βασίστηκε η απόπειρα πολιτικής και ηθικής δολοφονίας δέκα αποδεδειγµένα αθώων πολιτικών. “Ολως τυχαίως” και οι δέκα ήταν πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. “Ηρωες” αποκαλούσε στη Βουλή ο τότε πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, τους προστατευόµενους µάρτυρες. Σήµερα, που ο “ήρωας” είναι στη φυλακή, µένει να δούµε εάν θα βρεθεί έστω και ένας από όσους δηµοκράτες τον επικαλούνταν να ζητήσει συγγνώµη. Αν όχι, υπάρχει εξήγηση. Κάθε άνθρωπος κατά τις αρχές και τις αξίες του έχει τους δικούς του “ήρωες”... ΥΓ: Οι εφεξής καταθέσεις του “Σαράφη” αναµένονται µε πολύ ενδιαφέρον. Γιατί τώρα θα βρεθεί απέναντι στους δικαστές χωρίς κουκούλα...».

«Αποκάλυψαν το ηθικό ποιόν των συκοφαντών»



Ο Γιάννης Στουρνάρας ισχυρίζεται: «Οι εξελίξεις αποκάλυψαν κατά τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο το ηθικό ποιόν των συκοφαντών, που ιδιοτελώς δεν δίστασαν να διασύρουν υπολήψεις, αλλά και τα ελλείµµατα, που ενίοτε οδηγούν σε έκκεντρο φορά το ποινικό σύστηµα».

«Οι αρµόδιοι εισαγγελείς πρέπει να ενεργήσουν άµεσα»



Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει στα «Π»: «Ο ψευδοµάρτυρας Φιλίστωρ ∆εστεµπασίδης και ως κουκουλοφόρος “Μάξιµος Σαράφης” ήρθε η ώρα να βρεθεί ενώπιον της ∆ικαιοσύνης, όχι µόνο για τις απάτες για τις οποίες ήδη προφυλακίσθηκε, αλλά για τη µεγαλύτερη, ενώπιον της ∆ικαιοσύνης, ψευδοµαρτυρία στη σκευωρία Novartis. Οι µηνύσεις των συκοφαντηθέντων έχουν υποβληθεί από καιρό και έχει ανασταλεί η πρόοδος της διαδικασίας, γιατί είχε χαρακτηρισθεί µάρτυρας “δηµοσίου συµφέροντος” και µε ιδιαίτερα περίεργο τρόπο συνεχίζει να είναι και στη φυλακή! Το πώς συµβιβάζεται η ιδιότητα του µάρτυρα δηµοσίου συµφέροντος µε τον προφυλακισµένο κατηγορούµενο για απάτες οφείλουν να το απαντήσουν αυτοί που τον έχρισαν. Οι αρµόδιοι, όµως, εισαγγελείς πρέπει να ενεργήσουν άµεσα και να προωθήσουν όλες τις µηνύσεις των συκοφαντηθέντων πολιτικών προσώπων στο αρµόδιο δικαστήριο».

«Μια κακοστηµένη πολιτικο-δικαστική κωµωδία»



Ο Μάριος Σαλμάς τονίζει: «Η διερεύνηση των αθέµιτων πρακτικών που χρησιµοποίησε η εταιρεία Novartis στην Ελλάδα προκειµένου να αυξήσει τις πωλήσεις της µετατράπηκε σε µια κακοστηµένη πολιτικο-δικαστική κωµωδία. Το χειρότερο δεν είναι ότι ενέπλεξαν δέκα πολιτικούς, αλλά ότι η εταιρεία έµεινε ατιµώρητη στη χώρα µας και χωρίς λογοδοσία. Το ελλιπές θεσµικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την ευδοκίµηση της αγωγής του ελληνικού ∆ηµοσίου εναντίον της εταιρείας. Αντί να δηµιουργηθεί έγκαιρα αυτό το πλαίσιο, συγκεκριµένοι πολιτικοί και εισαγγελείς έστησαν µαζί µε αναξιόπιστους ψευδοµάρτυρες, όπως ο Νίκος Μανιαδάκης, µια πολιτική σκευωρία. Από τους τρεις µάρτυρες, σε έναν βγήκε η κουκούλα -τον “Αναστασίου”, που µε είχε συκοφαντήσει- και ήταν ο Μανιαδάκης. Στις 8/12/2022 καταδικάστηκε ύστερα από µήνυσή µου µε 20 µήνες φυλάκισης για τρία αδικήµατα, ψευδούς καταµήνυσης, ψευδούς κατάθεσης και συκοφαντικής δυσφήµησης. Για τα 50άρικα που είδε στο τσεπάκι µου είπε ότι ήταν τρία για να πληρώσω σε εστιατόριο όπου τρώγαµε. Αυτός πήγε προστατευόµενος µάρτυρας για να γλυτώσει από τα “µαύρα” χρήµατα που του βρήκαν σε δικούς του, και όχι µόνο, λογαριασµούς, µιας και έκανε δουλειές µε τη Novartis. Οµως και αυτή η υπόθεση αρχειοθετήθηκε και ο ίδιος συνεχίζει να εργάζεται ακόµα και σήµερα σε εταιρεία υγειονοµικού υλικού, να πουλάει σε δηµόσια νοσοκοµεία και να πετυχαίνει κατ’ εξαίρεση πληρωµές. ∆υστυχώς, η ατιµωρησία είναι το µεγάλο πρόβληµα στην Ελλάδα».

«Μια απαράδεκτη µεθόδευση της τότε κυβέρνησης»



Ο Γιώργος Κουτρουμάνης επισημαίνει: «Τα χαρακτηριστικά των “προστατευόµενων” µαρτύρων στην υπόθεση Novartis και όλα όσα αποκαλύπτονται µέρα µε τη µέρα επιβεβαιώνουν όσους έχουµε υποστηρίξει από την αρχή αυτής της υπόθεσης ότι πρόκειται για µια απαράδεκτη µεθόδευση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Μια απαράδεκτη µεθόδευση µε στόχο την εξόντωση πολιτικών της αντιπάλων. Μα, λένε όσοι επιδιώκουν να δικαιολογήσουν αυτές τις πρακτικές, αγνοούµε ότι υπήρξε σκάνδαλο; Ναι, σκάνδαλο υπήρξε, και µάλιστα ευρύτερο, που αφορά τη φαρµακευτική δαπάνη την περίοδο τουλάχιστον µέχρι το 2010. Οµως η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε µε το σκάνδαλο και την απόδοση ευθυνών. Ασχολήθηκε µόνο µε την ενοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων, προσπάθεια που κατέρρευσε µε τις αποφάσεις των δικαστικών Αρχών. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί το θέµα της κατάθεσης αγωγής, σε συνεννόηση µεταξύ των 10 θιγόµενων πολιτικών προσώπων».

«Επιβεβαίωση της σκοτεινής µεθόδευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.»



Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, λέει χαρακτηριστικά στα «Π»: «Η υπόθεση της τρισάθλιας σκευωρίας Novartis το 2018, σε ό,τι µε αφορά προσωπικά, έχει καταρρεύσει µε τον πλέον επίσηµο και κατηγορηµατικό τρόπο, µε απόφαση της ∆ικαιοσύνης, ένα µόνον έτος µετά, το 2019, χωρίς ουδέποτε να κληθώ από τις δικαστικές Αρχές να παράσχω εξηγήσεις, γιατί ουδέν προέκυψε ποτέ σε βάρος µου. Βεβαίως, όπως είναι γνωστό, τοποθετήθηκα ενώπιον της Βουλής, µε τις οµιλίες µου τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2018, όπου ξεκαθάρισα ότι δεν είχα καµία απολύτως σχέση µε αυτή τη νοσηρή υπόθεση. Το γεγονός και µόνον ότι προστατευόµενοι µάρτυρες ελέγχονται για αξιόποινες πράξεις είναι µία ακόµα ακλόνητη απόδειξη της ποιότητος των ατόµων τα οποία ανέλαβαν προθύµως το έργο της σπίλωσης, µε στόχο την ηθική και πολιτική µας εξόντωση. Αποτελεί επιβεβαίωση της σκοτεινής µεθόδευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και διαφόρων άλλων κέντρων ιδιοτελών συµφερόντων, µε την οποία επεδίωξαν να πληγούν η Νέα ∆ηµοκρατία και οι πολιτικοί της. Συνεπώς, πέραν της απαράγραπτης υποχρέωσης υπεράσπισης της τιµής και της ακεραιότητός µου, η υπόθεση είναι καθαρά πολιτικού χαρακτήρα και εκ των πραγµάτων αφορά όλους µας η αντιµετώπισή της».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Φεβρουαρίου 2023.