Με στόχο την ανάδειξη των θετικών προοπτικών και της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας αλλά και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί το βράδυ της Τετάρτης για το Νταβός της Ελβετίας, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η αναβαθμισμένη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στο φετινό Φόρουμ διαφαίνεται από το γεγονός ότι έχει προσκληθεί και θα είναι ομιλητής σε δύο διαφορετικά πάνελ.

Το πρώτο, το πρωί της Πέμπτης, τιτλοφορείται «Μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη» και συμμετέχει ο γνωστός Βρετανός ιστορικός Νάιαλ Φέργκιουσον. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει φέρει τους τελευταίους μήνες στο πεδίο της μείωσης της φορολογίας και της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα απευθύνει κάλεσμα στους επενδυτές διεθνώς να έρθουν τώρα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη χώρα μας.

Η δεύτερη εκδήλωση θα διεξαχθεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας (αμέσως μετά την ομιλία της Αγκελα Μέρκελ), υπό τον τίτλο «Πετυχαίνοντας μια νέα πράσινη συμφωνία» και με στόχο να αναδειχθεί πώς μπορούν να συνδυαστούν η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι μεταρρυθμίσεις για την κοινωνική δικαιοσύνη και η οικονομική ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και στην ανάγκη για υποστήριξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Μακεδονία μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών, ενώ θα αναλύσει την πολιτική που θα ακολουθήσει για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας έως το 2028, παράλληλα με τη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σε πρώτο πλάνο η προώθηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και οι συναντήσεις με παράγοντες κολοσσών, όπως Microsoft και Google


Η «ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ»
Στο ίδιο πάνελ με τον κ. Μητσοτάκη συμμετέχουν σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ο πρόεδρος της ΙΚΕΑ, Γέσπερ Μπρόντιν, η πρώην βουλευτής της Καλιφόρνια Τζέιν Χάρμαν και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του δημάρχου Νέας Υόρκης, Πένι Αμπεϊουαρντένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες επιχειρηματίες και επενδυτές από το εξωτερικό έχουν στείλει το τελευταίο διάστημα στο πρωθυπουργικό γραφείο αιτήματα για κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο Νταβός, με τους περισσότερους εξ αυτών να εκφράζουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα μας και μάλιστα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να συναντηθεί με τους περισσότερους εξ αυτών, περιορίζοντας σημαντικά τις συναντήσεις με πρωθυπουργούς και πολιτικούς ηγέτες που θα έχει στο διήμερο της παραμονής του στην ελβετική πόλη, που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το μεσημέρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται η Ανεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και υπουργός Αμυνας της χώρας.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εκτός από τις συναντήσεις που θα έχει με ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα διεθνώς, στις επαφές του κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ξεχωρίζουν οι συνομιλίες που θα έχει με γνωστά ονόματα στον χώρο των νέων τεχνολογιών, έναν χώρο για τον οποίο ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να προσελκύσει επενδύσεις και να ενθαρρύνει συνέργειες. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί ξεχωριστά με κορυφαίους παράγοντες κολοσσών της τεχνολογίας, όπως της Microsoft και της Google.

Με «όπλο» και τα πολύ θετικά σχόλια που απέσπασε για την ελληνική οικονομία στην Ουάσινγκτον από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης θα προβάλει στις συναντήσεις του την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα εξηγήσει γιατί η Ελλάδα προσφέρει γόνιμο επενδυτικό έδαφος και θα απευθύνει στους συνομιλητές του πρόσκληση για επενδύσεις στη χώρα μας. Εξάλλου, στις δημόσιες παρεμβάσεις του στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η χώρα μας έχει σήμερα μία σειρά από μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα: Απολαμβάνει πολιτική σταθερότητα και προβλέψιμο πολιτικό κύκλο για τα επόμενα 3,5 χρόνια, καθότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν, όπως υπογραμμίζει, το 2023. Παράλληλα, όπως δηλώνει σε κάθε σχετική παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, παρουσιάζονται τεράστιες ευκαιρίες σε τομείς όπως τα logistics, η ενέργεια, η υψηλή τεχνολογία, ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός κλάδος.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται στο Νταβός από τον συνεργάτη του στα διεθνή θέματα, Θανάση Μπακόλα, και τον επικεφαλής οικονομικό του σύμβουλο, Αλέξη Πατέλη.