Τον τρόπο με τον οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, οργάνωσε την δίωξη των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης Τσίπρα περιέγραψαν αναλυτικά οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί που κατέθεσαν στην Εξεταστική της Βουλής για την υπόθεση Novartis.

Οι αποκαλύψεις του πρώην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου, αλλά και αυτές του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή και της πρώην εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολίας: Το «σύστημα Παπαγγελόπουλου» είχε στόχο πολιτικούς, συγκεκριμένους δημοσιογράφους και συνεργάτες πρώην πρωθυπουργών, όπως ο Σταύρος Παπασταύρου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε καταθέσει η Ελένη Ράικου, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στην επιστολή του εκδότη, Γιάννη Φιλιππάκη, με την οποία ενημέρωνε τον κ. Παπαγγελόπουλο το 2015, ότι πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται εγκληματική οργάνωση με μέλη τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου και τον επιχειρηματία Σαμπι Μιωνή.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκτός από συνάδελφοι ήμασταν και οικογενειακοί φίλοι. Όταν διορίστηκε αναπληρωτής Υπουργος Δικαιοσύνης, επειδή ήταν φίλος μου από παλιά, σκέφτηκα να του ζητήσω την βοήθειά του παρόλο που είχε προηγηθεί ένα εντελώς δυσάρεστο και αντιδικονομικό περιστατικό από την πλευρά του. Συγκεκριμένα, ως υπηρεσιακός υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου τον Αύγουστο του 2015 διαβίβασε μια επιστολή του Φιλιππάκη που έλεγε οτι οι Μιωνής, Παπασταύρου, κλπ είχαν συστήσει μια εγκληματική οργάνωση με χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αντί να διαβιβάσει την επιστολή σε μένα που ερευνούσα την υπόθεση την διαβίβασε στον προϊστάμενο εισαγγελίας πρωτοδικών κ. Ζαγοραίο και εκείνος τη χρέωσε στην κυρία Τουλουπάκη. Εγω δεν ενημερώθηκα που ήμουν ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Και η κυρίαΤουλουπάκη με βοηθούς μετέβησαν στο Παρίσι με απόλυτη μυστικότητα. Ε, δε νομίζω οτι αυτό είναι σωστό. Οι εισαγγελείς έπραξαν σε συνεννόηση με μέλος της εκτελεστικής εξουσίας και όχι της δικαστικής. Εγώ ερευνούσα την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σε μένα αυτή η επιστολή έπρεπε να έρθει πρωτίστως. Εγώ με έκπληξη τα διάβασα όλα αυτά από τον Τύπο.»

Η περιγραφή του συγκεκριμένου περιστατικού ερμηνεύεται από τα μέλη της προανακριτικής ως η απαρχή της λειτουργίας του «μηχανισμού Ρασπούτιν» που στόχο είχε να παρακάμψει απο την διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων τους μη ελεγχόμενους εισαγγελείς.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις Αθανασίου, η Νέα Δημοκρατία, τόνισε:  «Ένας ακόμα κορυφαίος εισαγγελικός λειτουργός, ο τέως Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, έρχεται να προστεθεί σε εκείνους που κατήγγειλαν τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για σκοτεινές μεθοδεύσεις κατά πολιτικών αντιπάλων της τότε κυβέρνησης αλλά κι επιχειρηματιών και δημοσιογράφων. 'Την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου' δήλωνε σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Οι σοκαριστικές λεπτομέρειες που κατέθεσε ο κ. Αθανασίου (μετά τις καταθέσεις Ράικου και Αγγελή) παραπέμπουν στη λειτουργία ενός παρακράτους στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης που θυμίζει σκοτεινά καθεστώτα κι όχι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Ενός παρακράτους που φέρονται ως πρωταγωνιστής ο κ. Παπαγγελόπουλος και ενορχηστρωτής ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιμετώπιση αυτού του παρακράτους δεν είναι κομματική υπόθεση. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.»

Συνταρακτικές ήταν και οι αποκαλύψεις που είχε κάνει η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου κατά την κατάθεσή της στην Προανακριτική Επιτροπή. Η κ. Ράικου σημείωσε κατά την κατάθεσή της ότι μετά την άρνησή της να ασκήσει διώξεις ένιωσε ότι εκτελείτο «συμβόλαιο θανάτου εις βάρος της από τον Παπαγγελόπουλο».

Η κ. Ράικου έκανε λόγο για «ωμή εκβίαση» του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προκειμένου να ασκήσει διώξεις κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, απέδωσε ρόλο προπομπού στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, λέγοντας ότι την ρωτούσε διαρκώς για την ύπαρξη ενοχοποιητικών στοιχείων κατά των Ευάγγελου Βενιζέλου και Παναγιώτη Πικραμμένου τα οποία όμως δεν υπήρχαν. Στην συνέχεια δέχονταν πιέσεις απο τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου με ανύπαρκτα στοιχεία να ασκήσει διώξεις.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Αγγελής κατέθεσε έγγραφο που αναφέρει ότι το FBI είχε ενημερώσει την εισαγγελία Διαφθοράς τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2017 πως δεν έχει στοιχεία για χρηματισμό ή εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.

Στο έγγραφο-έκθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ, οι Αρχές απαντούν σε τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα που τους θέτει η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναφορικά με στοιχεία που διαθέτουν για χρηματισμούς Ελλήνων ιατρών, αξιωματούχων και πολιτικών. Το FBI απαντά ότι έχει στοιχεία μόνο για χρηματισμούς γιατρών.

Φτάνοντας στο τελευταίο ερώτημα που αφορά πολιτικά πρόσωπα ξεκαθαρίζει ότι «δεν παρασχέθηκαν πληροφορίες για το κατά πόσο οι ανωτέρω ή άλλα πρόσωπα επηρέασαν με οιονδήποτε τρόπο την πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα».

Παράλληλα, στο επίμαχο έγγραφο περιγράφεται η διαδικασία με την οποία γινόταν ο χρηματισμός των γιατρών από τους αντιπροσώπους πωλήσεων της Novartis, προκειμένου να αυξηθούν οι συνταγογραφήσεις σε συγκεκριμένα φάρμακα της εταιρείας. Σύμφωνα με το έγγραφο, στους γιατρούς παρέχονταν πολυτελή ταξίδια και δώρα ως αντάλλαγμα για τις αυξημένες συνταγογραφήσεις.

Το συγκεκριμένο έγγραφο δεν συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία που εστάλη στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 κατά πρώην πρωθυπουργών και υπουργών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αν και ήταν στην κατοχή της κυρίας Τουλουπάκη.