Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, όσα συζητήθηκαν κατ’ ιδίαν κι εκείνα που ειπώθηκαν δημοσίως κατά τις κοινώς τους δηλώσεις, επιβεβαιώνουν ότι το «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία» παραμένει ισχυρό, καθώς μεταξύ των δύο ηγετών υπήρξε ταύτιση απόψεων, τόσο στο θέμα της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, όσο και στο ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού. 

Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκαν πλήρως συντονισμένοι και είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις, όπου η Ελλάδα βρίσκει ευήκοα ώτα για όλες τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της.

Ξεχώρισε η ξεκάθαρη θέση τους και η ταύτισή τους σε ότι αφορά την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, με τον Μακρόν να τονίζει ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται ένα κοινό στρατηγικό όραμα για τη Μεσόγειο.

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών δήλωσε ο κ. Μακρόν στους τομείς άμυνας και οικονομίας. Επανέλαβε τη στήριξή του στην Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία καταδίκασε, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Αναφορά έκανε και στο θέμα της Λιβύης κατηγορώντας την Τουρκία ότι παραβίασε την υποσχέσεις που έδωσε στη διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για ταύτιση απόψεων σε σχέση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στην Γαλλία για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Μητσοτάκης: Κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας

Παίρνοντας τον λόγο ο έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία τον Γάλλο πρόεδρο, υπερθεματίζοντας για τη στενή, ιστορική σχέση των δύο χωρών και τονίζοντας την κοινή καταδίκη στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής που προωθούν οι δύο χώρες, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι η σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».

Εκτενή αναφορά σε πιο έντονο ύφος έκανε ο πρωθυπουργός στη στήριξη της Γαλλίας σε ότι αφορά τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, με αναφορά και στoν γεωστρατηγικής σημασίας αγωγό EastMed.

«Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι «απαραίτητη προϋπόθεση η ακύρωση του μνημονίου ‘Αγκυρας – Σάρατζ» καθώς και ότι «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Πρόσθεσε επίσης ότι Ελλάδα και Γαλλία «προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».

Αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού- μεταναστευτικού μιλώντας για συναντίληψη με την Γαλλία σε ότι αφορά την έκταση του προβλήματος, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου» είπε ο κ. Μητσοτάκης

«Με τον πρόεδρο Μακρόν, τέλος, συντασσόμαστε στην ίδια πλευρά απέναντι στα ζητήματα κλιματικής κρίσης. Έχει έρθει η ώρα όχι μόνο να επικαιροποιήσουμε τη συμφωνία του Παρισιού, αλλά να την πάμε και ένα βήματα παραπέρα» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.