«Άρωμα γυναίκας» θα έχει ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον οποίο ο ίδιος έχει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα προαναγγείλει, ενώ παράλληλα τον μεταθέτει για το μέλλον. Από την πρώτη συνέντευξη που έδωσε ως πρωθυπουργός σε ξένο μέσο ενημέρωσης, το BBC, και την αιχμηρή ερώτηση που δέχθηκε για την περιορισμένη παρουσία γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, το ζήτημα απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη. «(Οι γυναίκες) ήταν περισσότερο διστακτικές στο να αναλάβουν θέση υπουργού στην κυβέρνηση», είχε απαντήσει τότε, εξηγώντας γιατί όρισε πέντε γυναίκες σε σύνολο πενήντα μελών του Υπουργικού.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνέντευξη που έδωσε στο «Politico» πρόσφατα, δήλωσε ικανοποιημένος επειδή «μόλις εκλέξαμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Απαντώντας στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην κυβέρνηση, ανέφερε ότι «αυτό είναι κάτι που σκοπεύω να αλλάξω στον πρώτο ανασχηματισμό», τονίζοντας ωστόσο ότι αυτός δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του.

65567

ΜΕΓΑΛΗ «ΔΕΞΑΜΕΝΗ»

Όταν έρθει, ύστερα από λίγους μήνες πιθανότατα, ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, το βέβαιο είναι ότι ο αριθμός των γυναικών μπορεί να είναι και διπλάσιος από τον σημερινό. Ποια είναι, όμως, η πολιτική «δεξαμενή» από την οποία θα αντλήσει υποψήφιες υπουργούς και υφυπουργούς ο κ. Μητσοτάκης;
Στην παρούσα Βουλή, μεταξύ των 300 βουλευτών, γυναίκες είναι 66, δηλαδή το 22% της σύνθεσης του Κοινοβουλίου. Στη Νέα Δημοκρατία, το 15,8% της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποτελείται από γυναίκες, που είναι έτσι συνολικά 25. Η Νίκη Κεραμέως και η Φωτεινή Αραμπατζή συμμετέχουν ήδη στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως έχει δεσμευθεί προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνησή του.

Συνεπώς, η «δεξαμενή» -πέραν, βεβαίως, των όποιων εξωκοινοβουλευτικών επιλογών κάνει ο πρωθυπουργός- για να ενισχυθεί η γυναικεία παρουσία στα υπουργικά έδρανα αποτελείται από 22 βουλευτές.

67676

Η παλαιότερη και πλέον έμπειρη είναι η Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία πρωτοεξελέγη ευρωβουλευτής το 1984 και βουλευτής το 1990. Ακολουθούν η Σοφία Βούλτεψη και η Ζέττα Μακρή, που λόγω της εμπειρίας τους και της πρότερης υπουργικής τους θητείας έχουν ενισχυμένη κοινοβουλευτική παρουσία, με θέσεις ευθύνης στη Βουλή. Η κυρία Βούλτεψη είναι πρόεδρος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αντιπρόεδρος στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ενώ η κυρία Μακρή πρόεδρος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών. Από τις γυναίκες, θέση σε προεδρείο επιτροπής έχουν άλλες δύο βουλευτές, η Διονυσία Αυγερινοπούλου (Ηλείας), ως πρόεδρος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, και η Μίκα Ιατρίδη (Δωδεκανήσων), ως γραμματέας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Υπερδεκαετή θητεία στο Κοινοβούλιο έχουν πλέον η Ολγα Κεφαλογιάννη -η μη συμμετοχή της οποίας στο κυβερνητικό σχήμα τον Ιούνιο προκάλεσε έκπληξη-, καθώς και η Έλενα Ράπτη, ενώ στα έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, με θητεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συγκαταλέγεται πλέον και η δημοσιογράφος Άννα Καραμανλή.

75675

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΠΛΗΞΗΣ

Αν και οι προαναφερθείσες, λόγω μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής -και σε ορισμένες περιπτώσεις υπουργικής- εμπειρίας έχουν θεωρητικά ένα προβάδισμα, όταν έρθει η στιγμή της ανανέωσης με «άρωμα γυναίκας» της κυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την έκπληξη με τις νεότερες γυναικείες «γαλάζιες» παρουσίες στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Η Ζωή Ράπτη, με αρκετά χρόνια σε θέσεις ευθύνης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, έχει αναλάβει τα καθήκοντα του γραμματέα στο προεδρείο της προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η Νόνη Δούνια είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε βουλευτής στον Πειραιά. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο της μόδας, όπου διακρίθηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και με εκείνο των μέσων μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο κ.λπ.). Συμμετείχε ενεργά στα κοινά και ανέπτυξε έντονη εθελοντική δράση, ενώ υπήρξε μέλος του Δ.Σ. στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος στον Πειραιά.

Αρκετές είναι ωστόσο οι νέες βουλευτίνες που προέρχονται από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχουν έτσι εμπειρία ενασχόλησης με τα κοινά.
Η 39χρονη Άννα Ευθυμίου, με καταγωγή από τα Γρεβενά, δικηγορεί την τελευταία 15ετία στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει κάνει μία θητεία ως δημοτική σύμβουλος. Έχει επίσης διατελέσει εκπρόσωπος της Ν.Δ. στα ΜΜΕ της Βόρειας Ελλάδας.

Η Ασημίνα Σκόνδρα, συνταξιούχος λογίστρια, εξελέγη δεύτερη φορά βουλευτής Καρδίτσας, έπειτα από αρκετές προσπάθειες, αλλά έχει μακρά διαδρομή στις κομματικές οργανώσεις της Ν.Δ. Στον τομέα της Αυτοδιοίκησης έχει διατελέσει νομαρχιακή σύμβουλος, ενώ έχει εργαστεί επί σειρά ετών στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Νομαρχιακή σύμβουλος έχει διατελέσει και η Χριστίνα Αλεξοπούλου, η 41χρονη πολιτική μηχανικός και βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ., η οποία έχει εκλεγεί και θητεύσει και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

989789
ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όταν και όποτε διαφοροποιηθεί, ενδέχεται να εμφανιστούν και άλλες νυν «γαλάζιες» βουλευτίνες, που προέρχονται από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σημαντική εμπειρία. Η Φωτεινή Πιπιλή, τρεις φορές πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα, έχει τη μεγαλύτερη διαδρομή στον χώρο αυτόν. Η 56χρονη Παρασκευή Βρυζίδου, πολιτική μηχανικός από την Κοζάνη, όπου και εξελέγη βουλευτής, είχε γίνει το 2002 η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη Δυτική Μακεδονία, όταν είχε κερδίσει με τον συνδυασμό της τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Μουρικίου. Επανεξελέγη δύο φορές, το 2010 πλέον στον «καλλικρατικό» Δήμο Εορδαίας.

Η Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα είναι κι εκείνη «πρωτάκι» στη Βουλή, εκπροσωπώντας τον Νομό Τρικάλων, στον οποίο έχει πολιτευθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Δικηγόρος στο επάγγελμα, έχει ζήσει και κάποια χρόνια στο εξωτερικό, όπου και γεννήθηκε, και συγκεκριμένα στη Σουηδία. Το 2002 είχε εκλεγεί νομαρχιακή σύμβουλος - η μοναδική γυναίκα τότε.

Μικρότερες ελπίδες να περιληφθούν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα συγκεντρώνουν οι «Βενιαμίν» της Βουλής, που εκλέγονται για πρώτη φορά είτε σε εθνικό είτε σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, καθώς και μια πιο έμπειρη συνάδελφός τους, η 44χρονη Γεωργία Μαρτίνου, η οποία εκλέγεται από το 2012 στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά δεν φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δείχνει ενδιαφέρον για μελλοντική υπουργοποίησή της.

Η 37χρονη Κατερίνα Μονογυιού, βουλευτής Κυκλάδων, είναι πτυχιούχος Διατροφής και Διαιτολογίας με μεταπτυχιακό δίπλωμα ως «beauty therapist», ενώ διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Μύκονο. Η ΜαρίαΑλεξάνδρα Κεφαλά, 34χρονη παιδίατρος από τα Ιωάννινα, είναι από τα πιο νεαρά σε ηλικία μέλη της Βουλής. Μέλος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ επί σειρά ετών και το μικρότερο αιρετό μέλος της ΝΟΔΕ, σε ηλικία 25 ετών. Η βουλευτής Ιωαννίνων ορίστηκε, μάλιστα, για πρώτη φορά εισηγητής σε νομοσχέδιο, αυτό που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη για το επίδομα γέννας.

Ως δικηγόρος στην Αθήνα και στη Λάρισα έχει εργαστεί για πολλά χρόνια η Στέλλα Μπίζιου, η οποία προέρχεται από γνωστή επιχειρηματική οικογένεια της περιοχής και εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Λάρισας. Στην εκλογική περιφέρεια Κορινθίας εξελέγη για πρώτη φορά η 47χρονη Μαριλένα Σουκούλη, πολιτική μηχανικός στο επάγγελμα.

Η δικηγόρος Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πιερίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2012 και επανεξελέγη τον περασμένο Ιούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει οριστεί αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 8/2