Μια ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις του Αρείου Πάγου ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξετασθούν στην Προανακριτκή Επιτροπή της Βουλής, «Σαράφης» και «Κελέση» παρουσιάστηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

Την αρχή έκανε ο προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης» το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ σήμερα νωρίς ακολούθησε η επίσης προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση».

Μετά την εμφάνιση της μάρτυρος «Κελέση» στην Αστυνομική Διέυθυνση, η ΓΑΔΑ επικοινώνησε με την Προανακριτική Επιτροπή και αποφασίστηκε να γίνει η κλήτευση και η εξέταση της το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας στις 20.30, ενώ για την ίδια ημέρα στις 16:00 έχει οριστεί η εξέταση «Σαράφη».

Και οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσουν τεχνητά μέσα. Η εξέταση θα γίνει με μετάδοση ήχου και αλλοίωση φωνής από διαφορετική αίθουσα στην ΓΑΔΑ.

Νωρίτερα η μάρτυρας «Κελέση» επικοινώνησε με το αρμόδιο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων και ανακοίνωσε ότι βρίσκεται καθ΄ οδόν για την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

Σημειώνεται ότι για την «Αικατερίνη Κελέση» - όπως και για τον «Μάξιμο Σαράφη»- εκκρεμούσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής προκειμένου να εξεταστούν από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά την υπόθεση Novartis.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη δήλωσή της η «Αικατερίνη Κελέση» είχε πει: «Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε με γνωρίζει».

Την Δευτέρα και η κατάθεση «Σαράφη»
Παράλληλα, ο επίσης προστατευόμενος μάρτυρας, «Μάξιμος Σαράφης» μετά και την διαβεβαίωση του Αρείου Πάγου ότι θα καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή με τον τρόπο που θα επιλέξει ο ίδιος, δηλαδή εξ’ αποστάσεως και με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, μετέβη αυτοβούλως και αυτοπροσώπως στη ΓΑΔΑ, το απόγευμα της Παρασκευής.

Μάλιστα πριν προσέλθει στην Βουλή ο προστατευόμενος μάρτυρας με την ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», επικοινώνησε την Πέμπτη, δύο φορές με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας εγγυήσεις για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του προκειμένου να προσέλθει για κατάθεση.
Την εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» υπό τις οδηγίες που έδωσε ο Άρειος Πάγος, δρομολογεί η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την ερχόμενη Δευτέρα στις 4 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της επιτροπής της Βουλής, τα μέλη της θα συνεδριάσουν την Δευτέρα στις 11 το πρωί προκειμένου να αξιολογήσουν τις νέες εξελίξεις. Εκτός απροόπτου η πλειοψηφία θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του Αρείου Πάγου.

Και οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσουν τεχνητά μέσα. Η εξέταση θα γίνει με μετάδοση ήχου και αλλοίωση φωνής από διαφορετική αίθουσα στην ΓΑΔΑ.

Η πλειοψηφία των μελών της Προανακριτικής δηλώνει πως άνοιξε ο δρόμος για να λάβουν καταθέσεις.