Ένα θέμα ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό του τρόπου εκλογής αρχηγού, θα θέσει στην κρίση των συνέδρων ο Αλέξης Τσίπρας στο 2ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Στο άρθρο 14, παράγραφος 3 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διευκρινίζεται ότι το τακτικό συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος, επισημαίνεται ότι «το τακτικό συνέδριο αποφασίζει το αντιπροσωπευτικό σώμα που εκλέγει τον/την πρόεδρο του κόμματος».
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, διότι οι συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν έντονο παρασκήνιο, υπόγειες συνεννοήσεις, συμβιβασμούς, αλλά και έναν ισχυρό «άσσο» που θα ρίξει ο κ. Τσίπρας στο συνέδριο.

Ο τέως πρωθυπουργός έχει ενοχληθεί σφόδρα από το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο με την κριτική που του γίνεται ότι θέλει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «νέο ΠΑΣΟΚ». Στη βάση αυτή, και θέλοντας να συμβιβάσει όλες τις απόψεις, επέλεξε να κάνει πίσω σε δύο κομβικά ζητήματα, προκειμένου να ικανοποιήσει τα πιο αριστερά ακροατήρια του κόμματος, αλλά και ένα σημαντικό μέρος του στελεχιακού δυναμικού που επιθυμεί να μην αλλοιωθούν τα βασικά ταυτοτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, ουσιαστικά έκανε αποδεκτά τα «αιτήματα» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και δεν θα θέσει ζητήματα αλλαγής πολιτικής οικογένειας και, κατά πάσα πιθανότητα, ονόματος. Στην ηγετική ομάδα του κόμματος υπήρχαν προωθημένες σκέψεις να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευρωπαϊκή Αριστερά, που παίζει μικρό ή και περιθωριακό ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα, και να ενταχθεί σταδιακά στην ομάδα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και σο σιαλδημοκρατών. Ούτως ή άλλως, εδώ και καιρό ο κ. Τσίπρας μετέχει με την ιδιότητα του παρατηρητή στις συναντήσεις των ευρωσοσιαλιστών και μάλιστα έχει δεχτεί ουκ ολίγες πιέσεις από κορυφαίους παράγοντες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρες μέλος της.

Στο ζήτημα αυτό συνασπίστηκαν σημαντικά τμήματα του κόμματος, διαμηνύοντας στον τέως πρωθυπουργό ότι δεν είναι διατεθειμένα να αλλάξουν πολιτική ταυτότητα. Το ίδιο φαίνεται ότι συνέβη και με το θέμα του ονόματος, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ήθελε έναν τίτλο που να παραπέμπει περισσότερο σε κόμμα του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου, παρά σε αμιγώς αριστερό κόμμα. Εντέλει, και σε αυτό το θέμα έκανε πίσω και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα διατηρηθεί ο τίτλος του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως παραμείνει η προσθήκη της «Προοδευτικής Συμμαχίας».

Ο «ΑΣΣΟΣ» ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ

Όπως προαναφέραμε, και επειδή ο τέως πρωθυπουργός είναι ισχυρός παίκτης στα κομματικά, δεν προχώρησε στους παραπάνω συμβιβασμούς χωρίς ο ίδιος να έχει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του για αντίβαρο. Ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να θέσει στην κρίση του συνεδριακού σώματος την αλλαγή του τρόπου που εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματος. Θα προτείνει, δηλαδή, την εκλογή όχι από το συνέδριο αλλά από τη βάση με ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο τέως πρωθυπουργός προβλέπεται να περιγράψει αναλυτικά στους συνέδρους το σκεπτικό του και θα εξηγήσει ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες ανάγκες και να μη μείνει καθηλωμένος στις λογικές του μακρινού παρελθόντος. Με τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσει να καθησυχάσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν γαλουχηθεί με το λενινιστικό μοντέλο λειτουργίας του κόμματος.

Σύμφωνα και με τις εισηγήσεις που δέχεται, ο κ. Τσίπρας θα επικαλεστεί τη μειωμένη συμμετοχή που έχουν οι διαδικασίες εγγραφής νέων μελών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν αν ο τέως πρωθυπουργός προσφύγει στη βάση. Έμπειρα στελέχη του κόμματος, που προκρίνουν τη συγκεκριμένη επιλογή, θεωρούν ότι μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 500.000 οι πολίτες που θα προσέλθουν στην κομματική κάλπη, γεγονός που, όπως λένε, θα σηματοδοτήσει το καλύτερο restart για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος δεν έχει συζητήσει με πολλούς συνεργάτες του το θέμα αυτό, προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μεταξύ άλλων, απολύτως θετικοί στην προσφυγή στη βάση είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Μπάρκας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και ο κ. Τσίπρας προχωρήσει στην εκλογή από τη βάση, το πιθανότερο είναι ότι οι κομματικές κάλπες θα στηθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 7/2