«Τις συνέπειες στην οικονομία από τον κοροναϊό θα τις μετρήσουμε στο τέλος καθώς δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η κρίση» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με το δημοσιογράφο και βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «είμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση και θα ακολουθήσουν ακόμα δυσκολότερες».

Ερωτηθείς αν απειλείται η δημοσιονομική προσαρμογή λόγω των έκτακτων μέτρων, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «μιλάμε για μια έκτακτη κατάσταση, θα μετρήσουμε τις συνέπειες στο τέλος γιατί το κλειδί είναι η διάρκεια του φαινομένου». «Αυτό δεν το ξέρουμε, όπως δεν ξέρουμε επίσης αν μετά το φαινόμενο θα υπάρξει η ανάκαμψη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι ή αν θα μας πλήξει σαν ένα δεύτερο τσουνάμι, υπογράμμισε ο ίδιος.

«Όλα αυτά είναι άγνωστα, παίρνει η κυβέρνηση μαζικά μέτρα γιατί πρέπει να επιβιώσει ο παραγωγικός ιστός, πρέπει να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας αλλά πρέπει να είμαστε και όλοι προσεκτικοί και αλληλέγγυοι», δήλωσε ο ίδιος. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι «δεν είναι η ώρα ο καθένας να λύσει το πρόβλημά του, είναι να επιβιώσει η κοινωνία και η οικονομία».

Ερωτηθείς πόση «αντοχή» έχει η οικονομία να δίνει πακέτα στήριξης, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «οι εξελίξεις μας έδωσαν σοβαρή ρευστότητα λόγω της απόφασης της ΕΚΤ να μας βάλει με έναν τρόπο στην ποσοτική χαλάρωση, αυτά τα χρήματα μέχρι το τέλος του χρόνου που θα είναι διαθέσιμα μας επιτρέπουν στην ουσία να μπορούμε να αξιοποιήσουμε και καταθέσεις που έχουμε στις εμπορικές τράπεζες, πέραν των καταθέσεων στην τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς πρόβλημα».

Συνεπώς όπως ανέφερε και ο ίδιος «έχουμε ένα πολύ σημαντικό μαξιλάρι απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας αλλά κανένα μαξιλάρι δεν μπορεί να μας κρατήσει όρθιους εάν η κοινωνία δεν συνεισφέρει και η ίδια και δεν αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με έναν καινούργιο τρόπο». «Μπαίνουμε σε μια καινούργια εποχή που χρειάζεται όλοι να ξανασκεφτούμε τις ευκολίες μας μέσα από αυτή τη δυσκολία και αυτό περιλαμβάνει και την οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει οικονομική μέριμνά για τους ένστολους δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αυτά που ανακοίνωσε». «Δεν είναι η ώρα για να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που συνεισφέρουν όπως είναι οι ένστολοι γιατί δεν ξέρουμε την έκταση, τη φύση και τη διάρκεια του φαινομένου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να κρατήσουμε τα ‘’πυρομαχικά’’ μας μέχρι να δούμε το λευκό στο μάτι του εχθρού επειδή όμως είναι αόρατος ο εχθρός μπορεί να αργήσει η ώρα για να το δούμε», διευκρίνισε.

«Τα μέτρα που θα παίρνουμε δεν θα είναι δίκαια με την έννοια ότι είναι αδύνατον να είμαστε ακριβοδίκαιοι σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, το βασικό κριτήριο είναι η επιβίωση της κοινωνίας και της οικονομίας», κατέληξε.