Την εξασφάλιση για αδιάλειπτη παροχή ρεύματος αλλά και «μαξιλαριού ασφαλείας» για τη ρευστότητα που θα χρειαστούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δέκα», αναφέρθηκε και στον αγώνα δρόμου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και το αίτημα των 9 χωρών, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, για την έκδοση ευρωομόλογου.

Αρχικά, αναφερόμενος στο σύστημα Υγείας, είπε: «Δεν είμαστε ούτε Γερμανία, ούτε Σουηδία στο Σύστημα Υγείας. Είμαστε πίσω. Εξακολουθεί να είναι ένα Σύστημα που δεν είναι όσο προηγμένο θα θέλαμε, ούτε χρηματοδοτείται όσο θα έπρεπε και όσο θα θέλαμε. Προφανώς υπάρχουν κενά και το Σύστημα Υγείας πιέζεται. Έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση, έχουν γίνει προσλήψεις και γιατρών και νοσηλευτών, έχει αυξηθεί ο αριθμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και αναμένουμε να έρθει τις επόμενες μέρες η παραγγελία από την Κίνα, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα παγκοσμίως με την προμήθεια υγειονομικού υλικού».

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης εξήρε το έργο που γίνεται από πλευράς κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Χωρίς να θέλω να πω ότι όλα είναι τέλεια, στον διεθνή Τύπο, η Ελλάδα αναφέρεται ως παράδειγμα προς μίμηση. Τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες που είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να εμπιστεύεται την κυβέρνησή του».
Χατζηδάκης: Αυξήσαμε τις ΜΕΘ για να σώσουμε ζωές

Ο υπουργός, ερωτώμενος για την ενοικίαση κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, με διπλάσιο τίμημα, σχολίασε: «Άλλαξε η σύμβαση και το κόστος αφορά έναν γιατρό και πέντε νοσηλευτές. Το μέσο κόστος σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 2.000 ευρώ. Νομίζω ότι αυτό που μετράει είναι ότι η κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό των ΜΕΘ και η αύξηση αριθμού κλινών σώζει ανθρώπινες ζωές».

Οσον αφορά την πρόταση Μητσοτάκη, Μακρόν και επτά ακόμη ηγετών για τα ομόλογα-corona, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε πως πρόκειται για μία κίνηση που στοχεύει στην έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα μέλη-κράτη.

«Οι εννέα ηγέτες τοποθετήθηκαν απόλυτα εύλογα. Την ώρα που έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί στην Ευρωζώνη και πάμε σε μια μεγάλη κρίση, προφανώς και σε ύφεση, χρειάζεται να υπάρξει μια άλλη λογική και μια έμπρακτη αλληλεγγύη από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Και η αλληλεγγύη αυτή εικονογραφείται με το ευρωομόλογο για τον κορωνοϊό, το οποίο θα είναι με εγγύηση όλων των κρατών και θα ενισχύσει προφανώς αυτά που είναι ασθενέστερα και πλήττονται περισσότερο από τον ιό», σχολίασε.

Οσον αφορά τα μέτρα για την ΔΕΗ, ο υπουργός είπε: «Το πρώτο πράγμα που διασφαλίζουμε είναι συνεχής και αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων . Επί πλέον, κάνομε ένα μαξιλαράκι ασφαλείας για να υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα στις ενεργειακές επιχειρήσεις που θα πληγούν και αυτές από την κρίση, προκειμένου να μπορούν να γίνουν οι ειδικές προσφορές στους καταναλωτές. Ξεκίνησε η ΔΕΗ και κάποιοι ιδιωτικοί πάροχοι, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι τις επόμενες μέρες». Επισήμανε πως θα υπάρξει ένα προστατευτικό πλαίσιο για τους οικονομικά αδύναμους αλλά και για τους κακοπληρωτές που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση.