«Η ελληνική Πολιτεία αντέδρασε έγκαιρα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού και να προστατέψει τη δημόσια υγεία. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση αναγνωρίστηκε τόσο από τους Έλληνες πολίτες, όσο και από τη διεθνή κοινότητα» επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κατά την παρέμβασή του στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργάνωσε η Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με αφορμή την ανάγκη συντονισμού των κρατών μελών της Ένωσης έναντι του κορωνοϊού.

Στην τοποθέτησή του ο Έλληνας υπουργός περιέγραψε αναλυτικά τις δικαστικές εργασίες που τελούν σε καθεστώς αναστολής για την αποφυγή του συγχρωτισμού δεκάδων ανθρώπων στις δικαστικές αίθουσες. Παράλληλα, ανέπτυξε τις εξαιρέσεις, που προβλέπονται ρητά στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.

«Τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και είναι συμβατά με τις διατάξεις του Συντάγματος και τις αρχές του Κράτους Δικαίου. Όλα τα νομοθετικά μέτρα λήφθηκαν στη βάση της αρχής της αναλογικότητας» είπε ο Κώστας Τσιάρας. Παράλληλα, ανέπτυξε τα ευεργετικά μέτρα της κυβέρνησης υπέρ των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, τις πρωτοβουλίες υπέρ των δανειοληπτών και τα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων, που πλήττονται από τα προσωρινά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Η Ελλάδα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ένωσης για το πώς οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να λαμβάνουν δράση με αποφασιστικότητα και ταχύτατα, χωρίς εκπτώσεις ή υπαναχωρήσεις στις κοινές αξίες και αρχές που έφεραν κοντά τους λαούς της Ευρώπης» υποστήριξε στην παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Τέλος, για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, ο Έλληνας υπουργός επανάλαβε τη θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη συντονισμένης δράσης έναντι των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης και υποστήριξε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευκαιρία να απαντήσει στις νέες προκλήσεις ενιαία, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των οικονομιών των κρατών μελών».