Το περίγραμμα για την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα μετά την πανδημία του κοροναϊού και στο κατώφλι των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του χθεσινού μηνύματος του.

Ενός μηνύματος το οποίο χαρακτηρίστηκε από το ενωτικό του πνεύμα και τις θετικές αναφορές, χωρίς να έχει υποψία διχαστικής ρητορικής ή μικροπολιτικής διαχείρησης.

Ο πρωθυπουργός εκτός από τις επισημάνσεις για την κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε για την εξέλιξη του κοροναϊού στη χώρα μας αλλά και τις πρώτες αναφορές για τον τρόπο που θα γίνει η αναφορά στην κανονικότητα, αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι σε όσα έχουν γίνει τον τελευταίο μήνα. «Μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση άλλαξαν πολλά με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αλλάξαμε και εμείς. Πιστεύω προς το καλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας τους πυλώνες που πρέπει να δομηθεί η Ελλάδα μετά την κρίση της πανδημίας.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάνοντας λόγο για ανόρθωση του ΕΣΥ, το οποίο χαρακτήρισε ως προσωπική του δέσμευση. Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει σηκώσει το βάρος της διαχείρισης της κρίσης του κοροναϊού, παρά τη λιτότητα των μνημονιακών χρόνων και ο πρωθυπουργός μίλησε για ενίσχυση της δυναμικότητας σε κλίνες ΜΕΘ έτσι ώστε η Ελλάδα να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο νέο Δημόσιο το οποίο διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια της κρίσης. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση του κράτους, κάτι που έγινε με το gov.gr

Το gov.gr είναι η νέα διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους. Φιλοξενεί όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες των υπουργείων, φορέων, οργανισμών και ανεξάρτητων αρχών του Δημοσίου, που παρέχονται ήδη μέσω διαδικτύου.
gov.gr

. Όπως φαίνεται μάλιστα είναι μία διαδικασία η οποία μόλις ξεκίνησε και έχει μέλλον μπροστά της. Το νέο δημόσιο όπως το περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βασίζεται στην «αξιολόγηση με βάση την αποτελεσματικότητα», όπως επισήμανε με νόημα. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στους Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι πρωταγωνιστούν παγκοσμίως.

Ο επόμενος πυλώνας του περιγράμματος που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός περιλαμβάνει την κοινωνία. Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στις μεγάλες δωρεές που έχουν γίνει αλλά και στο μεγάλο κίνημα εθελοντισμού το οποίο έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο μήνα. «Είναι σίγουρο πως, όταν περάσει η κρίση, θα βλέπουμε αλλιώς τους ανθρώπους που γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα ανησυχούμε αν το παλικάρι στο μηχανάκι δεν φοράει το κράνος του. Και θα λέμε καλημέρα στις γυναίκες και στους άντρες που θα αδειάζουν τους κάδους της γειτονιάς μας. Δεν θα είναι πια αόρατοι όπως ήταν, ίσως, για κάποιους. Πολλοί έπρεπε να βάλουν την προστατευτική μάσκα για να λάμψει από πίσω της το φωτεινό τους πρόσωπο» ανέφερε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα του αύριο συμπυκνώνονται σε δύο δίπτυχα στα οποία αναφέρθηκε. Έκανε λόγο για «προκοπή και αλληλεγγύη» και για «παρακαταθήκη εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας», περικλείοντας όλα τα παραπάνω για το κράτος και την κοινωνία.