«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση τήρησης των μέτρων, τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απριλίου. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα επεξεργαζόμαστε ένα στρατηγικό σχέδιο μετάβασης» ήταν τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτρα, αναφορικά με την επόμενη μέρα των περιοριστικών μέτρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην προοπτική επιστροφής στην κανονικότητα, εν μέσω του κοροναϊού και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η χώρα.

Όσον αφορά στα μέτρα για τις μέρες εορτασμού του Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις σε όσες περιπτώσεις παρατηρηθούν συμβάντα που ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα στη δημόσια υγεία.

«Αν υπάρξει κάτι μαζικό, φυσικά θα παρέμβουμε, αλλά δεν έχουν δείξει μέχρι σήμερα οι Έλληνες ότι είναι αντίθετοι στα μέτρα. Ίσα ίσα τα αγκαλιάζουν και γι’ αυτό υπάρχει συμμόρφωση. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή, ξεκαθάρισε ότι θα είναι κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς. Φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με την προοπτική της σταδιακής και αργής επιστροφής στην κανονικότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η μετάβαση θα είναι σταδιακή, σε φάσεις, μακρόσυρτη, και στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα, ενώ όλοι οι Έλληνες θα την μάθουν από τις 27 του μηνός και μετά.

Σε βάθος χρόνου η άρση των μέτρων
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ακόμη ένα βασικό στοιχείο είναι πως η άρση των μέτρων θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου, για να μπορέσει να αντέξει το Σύστημα Υγείας.

«Δεν θέλαμε να ζήσουμε σκηνές Ιταλίας και Ισπανίας ή άλλων χωρών, όπου δυστυχώς οι γιατροί έφταναν στο δίλημμα να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αυτό το καταφέραμε σε αυτή την πρώτη φάση. Αυτός είναι ο γνώμονας και για μετά. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και αυτούς με υποκείμενα νοσήματα. Σίγουρα γι’ αυτούς θα καθυστερήσει η επάνοδος στην κανονικότητα» υπογράμμισε.

Από που θα γίνει η αρχή
Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η αρχή θα γίνει από ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες έχουν λιγότερο κίνδυνο, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, όπως για παράδειγμα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, που μπορεί να ελεγχθεί ότι θα μπαίνει ένας – ένας, ότι θα τηρούνται κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας.

Τέλος, αναφερόμενος στα σχολεία, τόνισε ναι μεν έχουν μεγαλύτερο συγχρωτισμό, αλλά μπορούν να γίνουν διευθετήσεις, «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη στη στρατηγική μας, η οποία θα ανακοινωθεί έγκαιρα και θα ξεδιπλωθεί μέσα στο Μάιο».
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα