«Η συζήτηση για την οικονομία δεν έχει τοπικό ή εθνικό χαρακτήρα, είναι μια παγκόσμια συζήτηση. Η κυβέρνηση έκανε μια επιλογή, υπερασπίστηκε και έβαλε σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Δεν θα μπορούσε να έχει γίνει τίποτε διαφορετικό, έτσι έπρεπε να γίνει, αυτές οι επιλογές είναι σωστές».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

«Το συζητάει η ΕΕ, το συζητάνε οι ΗΠΑ, το συζητάει ο πλανήτης τι θα κάνουμε για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Είναι προφανές ότι χώρες που πήραν λιγότερα μέτρα εξίσου αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

«Το πως θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον θεωρώ ότι η κυβέρνηση στέκεται πολύ προσεκτικά και μετρημένα, αντιμετωπίζει τις συνέπειες και ακόμα και σε ένα μεγάλο και κρίσιμο δείκτη όπως είναι ο δείκτης της ανεργίας η χώρα μας έχει λιγότερες επιπτώσεις από ότι έχουν άλλες χώρες στο θέμα της ανεργίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Γιατί και εκεί η προσέγγιση που έχουμε δεν είναι οριζόντια, είναι στοχευμένη, είναι το να παρεμβαίνουμε εκεί που πραγματικά υπάρχει κρίση και να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις οι οποίες υφίστανται συνέπειες από το lockdown και αυτό γίνεται στοχευμένα και σωστά με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, με το μάτι πάντοτε στον προϋπολογισμό και στις δυνατότητές του αλλά και ταυτόχρονα στην ανάγκη να στηριχτεί η πραγματική οικονομία», εξήγησε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Το βασικό είναι η επισιτιστική επάρκεια, είναι η διατροφική ασφάλεια. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην υπάρξουν παράλογοι περιορισμοί οι οποίοι είτε θα επιδράσουν πάνω στην παραγωγική διαδικασία, στον πρωτογενή τομέα δηλαδή θα επηρεάσουν τον τρόπο παραγωγής τον προϊόντων και κατ’ επέκταση των τροφίμων, είτε να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις αγαθών κυρίως τροφίμων που θα δημιουργούσανε πρόβλημα. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι αυτό αποφεύγεται και αυτό είναι κάτι για το οποίο αγωνιζόμαστε συστηματικά και αποτελεί προτεραιότητα».

Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε: «Αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή προϊόντα τα οποία κάνουν επιτυχημένο ‘’ράλι’’. Πορτοκάλια, ακτινίδια, πιπεριές, αγγούρια, σκληρό σιτάρι, ρύζι κάνανε εξαιρετική διαδρομή. Έχουν δηλαδή αυτή τη στιγμή και πολύ μεγάλη ζήτηση αλλά φεύγουν και σε πολύ καλή τιμή. Υπάρχουν προϊόντα άλλα που βρίσκονται σε μια ισορροπία, είναι περίπου σταθερά, υπάρχουν προϊόντα που έχουν πληγεί άσχημα. Κυρίως η αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια, και επίσης οι ανθοπαραγωγοί μας επλήγησαν άσχημα».

«Είναι συγκεκριμένος ο χώρος ο οποίος λέει τα λάθος πράγματα στην Ελλάδα, πάντοτε προέρχονται από το χώρο της Αριστεράς».
Ερχόντουσαν και μου έλεγαν ‘’οριζόντια πολιτική στον πρωτογενή τομέα’’ δηλαδή να πάρω τα 150 εκ. του προϋπολογισμού, να μοιράσω στους αγρότες από 231€ στον καθένα, αυτό είναι που αναλογεί, και να πω ότι εγώ έκανα πολιτική στον αγροτικό τομέα. Όχι, δεν θα κάνουμε αυτό, δεν κάνουμε αυτό, δεν θα γίνει αυτό γιατί τώρα χρειάστηκε να στηριχτεί η ανθοπαραγωγή. Οι ανθοπαραγωγοί θα πάρουνε κάποιες χιλιάδες ευρώ ο καθένας για τη στήριξή τους. Τώρα χρειάστηκε να στηρίξω τους αλιείς, οι αλιείς θα πάρουν από 800€ μέχρι και 3.000€ οι παράκτιοι, η μεσαία αλιεία θα πάρει παραπάνω. Επειδή δεν κάνω οριζόντια πολιτική έχω τη δυνατότητα να έρθω σήμερα να πω στους αλιείς μας «πάρτε χρήματα τα οποία θα σας επιτρέψουν να συνεχίσετε». Το ίδιο θα κάνω με την αιγοπροβατοτροφία, το ίδιο μελετάμε να κάνουμε με τους παραγωγούς λαϊκών αγορών που εξαιτίας του περιορισμού έχουν μια μείωση στο εισόδημά τους. Αυτά τα μελετάμε και μας επιτρέπουν να κάνουμε δίκαιες και στοχευμένες παρεμβάσεις ενισχύοντας αυτούς που επλήγησαν», δήλωσε ο κ. Βορίδης.

Ερωτηθείς αν μπορεί να παραμείνει κλειστή η οικονομία, ο υπουργός δήλωσε: «Όχι, ο κάθε μήνας που περνάει έχει ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, είναι προφανές ότι πρέπει να βρούμε λύσεις στα ζητήματα αυτά γιατί και προχωράμε στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας για να αρχίσει να τρέχει ο μηχανισμός χωρίς από την άλλη μεριά να διακινδυνεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Αναφορικά με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ανέφερε: «Δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης με το πρόβλημα το οποίο έχει να αντιμετωπίσει και την κρίση την οποία διαχειρίζεται εκείνο που σκέφτεται τώρα, την ώρα που συζητάει τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει τα μαγαζιά, την ώρα κοιτάει πως μπορεί να ενισχύσει την οικονομία, την ώρα που συζητάει να δει ποιες είναι οι ομάδες που πρέπει να υποστηριχτούν και με ποιο τρόπο ξαφνικά σταματάει και λέει ‘’παιδιά μήπως μας παίρνει να κάνουμε και εκλογές το Σεπτέμβριο’’»;.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιου τύπου συζήτηση, δεν έχω ακούσει τέτοιου τύπου συζήτηση και νομίζω ότι απάντησε ο πρωθυπουργός ότι δεν αισθάνεται ότι έχει κάποιο πρόβλημα νομιμοποίησης και επομένως θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει να κυβερνάει και να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τον επιτυχημένο τρόπο που συνεχίζει να το κάνει», κατέληξε.