«Σύνθετη η διαδικασία του ανοίγματος της οικονομίας, καθώς αυτός που ανοίγει πρώτος αποκτά ένα πλεονέκτημα στην αγορά και δημιουργείται η αίσθηση του αθέμιτου ανταγωνισμού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «η διαδικασία του σταδιακού ανοίγματος είναι πολύ πιο σύνθετη από τη διαδικασία του κλεισίματος».

«Ανοίγεις σιγά–σιγά την οικονομία σου άρα βγάζεις περισσότερους ανθρώπους στο δρόμο αλλά ταυτόχρονα μετράς κάθε μέρα την εξέλιξη της πανδημίας γιατί δεν θέλεις να σου ξεφύγει πάλι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο υπουργός εξήγησε ότι «δεν μπορείς να πας σε γενικότερο αυτόματο άνοιγμα οπότε να εξαφανίσεις τις ανισότητες γιατί είναι αδύνατον να ελέγξεις όλη την οικονομία και όλη την κοινωνία ταυτόχρονα άρα αναγκαστικά θα πας με ένα ρυθμό».

«Ο ρυθμός θα γεννήσει και αδικίες. Εμείς προσπαθούμε ως υπουργείο ανάπτυξης να δούμε ποιόν θα μπορούμε να συμπεριλάβουμε γρηγορότερα στο άνοιγμα χωρίς να προκαλέσουμε κίνδυνο στο υγειονομικό πεδίο ώστε να μειώσουμε τις ανισότητες, να βελτιώσουμε την οικονομία αλλά και να μην ρισκάρουμε την υγεία», διευκρίνισε ο ίδιος.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης , «αυτό για να αποφασιστεί έχει πολλούς εμπλεκομένους... είναι ένα πολύπλοκο θέμα αλλά προσπαθούμε να το κάνουμε με όσο μεγαλύτερη δικαιοσύνη γίνεται, προσπαθούμε να το κάνουμε με όσο μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια γίνεται, και προσπαθούμε να το κάνουμε και όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν πρέπει να γκρεμίσουμε στο παρά πέντε όσα χτίσαμε».

Για τα επιχειρηματικά δάνεια, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε: «Σήμερα ξεκίνησε το ΤΕΠΙΧ ΙΙ όπου πληρώνουμε, ως υπουργείο Ανάπτυξης, το 100% των τόκων για τα δύο πρώτα χρόνια του δανείου. Το μείζον είναι ότι αν θέλει να πάρει ένας επιχειρηματίας επιχειρηματικό δάνειο με τον όρο να κρατήσει τους εργαζομένους του μέχρι το τέλος του χρόνου, γιατί όλα αυτά έχουν το χαρακτήρα της διατηρήσεως των θέσεων εργασίας πάντα, εμείς μπορούμε να του επιδοτήσουμε το 100% των τόκων του για δύο χρόνια».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι «το κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων θα ξεκινήσει περίπου από το τέλος της άλλης εβδομάδος, με τις τράπεζες να μπορούν να δανείσουν σε πρώτη φάση ως 7 δις».

«Ένας που έχει επιχείρηση με ενήμερο δάνειο, ενήμερο εννοείται ότι πλήρωνε τις δόσεις του δανείου του μέχρι 31/12/19, μπορεί να κάνει αίτηση και να ζητήσει έως 25% του τζίρου του ή το διπλάσιο της μισθοδοσίας του προσωπικού του. Χρειάζεται ο ίδιος να παρουσιάσει στην τράπεζα κάλυψη για το 20% του ποσού που ζητάει, το 80% θα καλύπτεται από εμάς. Δεν χρειάζεται προσημείωση εδώ, είναι κεφάλαιο κίνησης», εξήγησε ο ίδιος.

«Έχουμε κάνει εξονυχιστική συζήτηση με τις τράπεζες, έχουν πάρει και το σήμα από την κα Λαγκάρντ, που είναι ο επόπτης τους, ότι πρέπει να είναι πολύ πιο ευέλικτες. Οι ρυθμίσεις της ΕΚΤ και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί βοηθάνε πάρα πολύ τις τράπεζες γιατί στην ουσία τους έχουν παράσχει πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα από ότι είχαν μέχρι σήμερα άρα μπορούν να αναλαμβάνουν και περισσότερα ρίσκα και το συγκεκριμένο προϊόν έχει πολύ μικρό ρίσκο για τις τράπεζες γιατί το 80% είναι εγγυημένο. Άρα νομίζω ότι θα πάμε γρήγορα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Για τις επενδύσεις ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Μέσα στην κρίση ενεργοποιήσαμε και εγκρίναμε όλα τα εκκρεμή επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου. Κάναμε και νέα γνωμοδοτική επιτροπή για να λύσουμε άμεσα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν. Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα πάρουμε άδεια- προφορικά την έχουμε πάρει θα γίνει και γραπτώς-να αυξήσουμε το ποσό των χρημάτων που θα μπορούμε να εντάξουμε σε νέο κύκλο αναπτυξιακού νόμου ώστε να πληρώσουμε και πάρα πολλά επενδυτικά σχέδια που έχουν μείνει έξω. Άρα επιταχύνουμε πάρα πολύ τις διαδικασίες του αναπτυξιακού νόμου. Πάμε πιο γρήγορα τα χρονικά πλαίσια γιατί θα χρειαστούμε μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά».

Αναφορικά με το «μαξιλάρι» διευκρίνισε ότι «το «μαξιλάρι» υπάρχει για να εγγυάται το ελληνικό χρέος». «Τη μέρα που θα αγγίξεις το «μαξιλάρι» οι αγορές θα αντιδράσουν βίαια. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κανένα λόγο να προσθέσουμε στη γενικότερη κρίση της οικονομίας μας και μια κρίση χρέους . Το «μαξιλάρι» θα είναι η ύστατη καταφυγή μας όταν δεν υπάρχει άλλη λύση», επισήμανε.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο υπουργός ανέφερε πως θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. «Μην ανησυχείτε δεν είμαστε παράλογοι άνθρωποι ούτε τέρατα του νεοφιλελευθερισμού που μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας. Δεν θέλουμε κανένας να χάσει το σπίτι του μέσα σε αυτή τη συμφορά και δεν θα το χάσει. Οι διαπραγματεύσεις είναι εν εξελίξει, είναι σε καλό σημείο, ως την Πέμπτη θα έχουμε ανακοινώσεις», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελλάδας στη διαχείριση της κρίσης, επισήμανε ότι «η Ελλάδα με τη διαχείριση της πανδημίας που κάναμε έκανε rebranding». «Η Ελλάδα πριν από την κρίση της πανδημίας ήταν η χώρα που είχε χρεοκοπήσει, που όλα πήγαιναν στραβά ... Η Ελλάδα σήμερα παγκοσμίως είναι άλλο πράγμα. Είναι η χώρα που έχει σοβαρή κυβέρνηση, σοβαρούς πολίτες, σύστημα υγείας που λειτούργησε, που τα πήγε καλύτερα στην αντιμετώπιση του κοροναϊού από πολλούς άλλους, που έδειξε το καλό της πρόσωπο αυτά μακροπρόθεσμα θα φέρουν και οικονομικά οφέλη στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά με την απάντησή του στην κα Ακρίτα, ανέφερε ότι «μετά από τη σχετική φασαρία έγραψε μια απάντηση υποτιθέμενης συγνώμης αλλά που λέει διάφορα και αισθάνθηκα την ανάγκη να απαντήσω».

«Η κα Ακρίτα είναι ένα δημόσιο πρόσωπο, έχει γράψει μια πορεία στα πράγματα δεν την απαξιώνω, και καλή αρθρογράφος είναι έχει γράψει και σενάρια και βιβλία, προέρχεται από μια καλή οικογένεια, και πήγα να ξεκαθαρίσω όλη την ιστορία και πως κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνεται η μεταξύ μας αντιπαράθεση . Σίγουρα αφήνοντας απέξω οικογένειες και τον «άμαχο» πληθυσμό», δήλωσε ο ίδιος.

«Το διαδίκτυο είναι γεμάτο fake news... μπορεί να την πατήσεις δεν είναι φοβερό αυτό, συμβαίνει», συμπλήρωσε.
Τέλος ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «το θέμα είναι να συμφωνήσουμε στο εξής, μπορούμε στο δημόσιο λόγο μας να διαφωνούμε, μπορούμε κάποιους να αντιπαθούμε, μπορεί κάποιους να συμπαθούμε όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι, μπορούμε να τηρούμε κάποιους κανόνες μεταξύ μας ευπρέπειας και δικαιοσύνης».