«Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα η χώρα θα πάει σε γενικό lockdown με αποτέλεσμα να κλείσουν επιχειρήσεις παρά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε πως οι πολίτες έχουν κουραστεί.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως «οι έλεγχοι του υπουργείου είναι εντατικοί και επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες».

Ενόψει της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τόνισε πως «η κυβέρνηση θα λάβει τα μέτρα της».

Ακόμη ανέφερε πως «η κυβέρνηση έχει κρατήσει σε απόλυτο έλεγχο τα δημόσια οικονομικά».

Σε ότι αφορά την επίθεση στον πρύτανη του οικονομικού πανεπιστημίου, επισήμανε πως «κανείς δεν τηλεφώνησε για την επίθεση και η είδηση έγινε γνωστή από τους δράστες».

Τέλος ανέφερε πως «οι πανεπιστημιακοί φοβούνται και πως δεν είναι αρκετός ο νόμος που έχει ήδη ψηφιστεί και χρειάζεται κάτι αυστηρότερο».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στα Παραπολιτικά 90,1:

«Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα φτάσουμε σε γενικό lockdown, εάν φτάσουμε σε γενικό lockdown θα συμβούν τα εξής χιλιαδες επιχειρήσεις στο μέλλον θα κλείσουνε, ασχέτως των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση. Όσα μέτρα και να λάβει η κυβερνηση θα υπάρξουν επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν τη νέα οικονομική ζημία. Ανθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους, η εθνική μας οικονομία θα βρεθεί σε μεγάλη δυσκολία, η εθνική μας άμυνα θα βρεθεί σε μεγάλη δυσκολία, η γεωπολιτική θέση της χώρας σε μεγάλη δυσκολία. Όποιος αυτο το καταλαβαίνει και ενδιαφέρεται είτε για τον συνάνθρωπό του είτε για την πατρίδα του τηρεί τα μέτρα, όποιος ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτούλη του πάει μόνο με τον εαυτούλη του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς τι έχει αλλάξει σε σχέση με τον Μάρτιο όπου όλος ο κόσμο πειθάρχησε, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε: «Κουραστήκαμε, άλλο πράγμα να πεις σε κάποιον ένα μήνα κάνουμε lockdown και το Μάιο έρχεται το καλοκαιράκι και θα ηρεμήσουμε και άλλο πράγμα είναι να είναι 8 μήνες κλεισμένος. Δεν ηρεμήσαμε, πλην του Ιουνίου που έπεσε τελείως, από τον Ιούλιο άρχισε πάλι η φασαρία ... Η κοινωνία έχει κουραστεί, όλες οι κοινωνίες έχουν κουραστεί δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως έχουμε κουραστεί ή δεν έχουμε κουραστεί η πραγματικότητα δεν αλλάζει».

«Το κράτος και μηχανισμούς φτιάχνει και μέτρα λαμβάνει και νόμους βγάζει και στην τηλεόραση παίζει σποτάκια και οι ειδικοί ενημερώνουν στο τέλος της ημέρας αν ένας λαός δεν θέλει να πειθαρχήσει σε δημοκρατικό καθεστώς που ευτυχώς έχουμε εμείς, δεν θα πειθαρχήσει. Η δημοκρατία έχει ένα πρόβλημα και ένα πλεονέκτημα, δίνει ελευθερία αλλά η ελευθερία έχει από τους αρχαίους χρόνους μια δίδυμη αδερφή την ευθύνη. Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ευθύνη», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τους ελέγχους, ανέφερε: «Ξέρετε τι πρόστιμα έχουν βάλει στα Λαδάδικα, ξέρετε πόσους έχουν πιάσει; Προχθές το βράδυ το υπουργείο Ανάπτυξης μόνο με τα δικά του συνεργεία έχει γράψει εκεί πέρα 7 μαγαζιά. Και την Παρασκευή και το Σάββατο, ούτε ξέρω πόσα πρόστιμα έχουμε βάλει μέσα στο Σαββατοκύριακο και στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα».

Ερωτηθείς αν θεωρεί αυτονόητο ότι δεν θα γίνει η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, απάντησε: «Αυτονόητο στην Ελλάδα δεν είναι απολύτως τίποτα, πιστεύω όμως και όλοι καταλαβαίνουμε σε ποια εποχή βρισκόμαστε και τι ακριβώς ζούμε. Από εκεί και πέρα η πολιτεία θα πάρει τα μέτρα της. Κάθε μέτρο κοινωνικού συνωστισμού σε αυτή τη φάση μπορεί να προκαλέσει περισσότερα κρούσματα και άρα να μας οδηγήσει σε γενικό lockdown. Δεν εξαιρείται το για ποιο λόγο είναι ο συνωστισμός, αν ο συνωστισμός είναι για διαδήλωση ή για διασκέδαση δεν κάνει διαφορά για τον ιό, για τον ιό είναι το ίδιο πράγμα».

Για την συγκέντρωση έξω από το Εφετείο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, δήλωσε: «Εκείνη τη μέρα προφανώς η Αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει πάρα πολλά πράγματα άλλωστε ήταν πάρα πολύς κόσμος, εκείνη τη μέρα ο υπουργός Υγείας και ο κ. Χαρδαλιάς κάναν δηλώσεις για το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η συγκέντρωση από πλευράς covid αλλά τι να κάνει το κράτος σε αυτή την περίπτωση! Οι μόνες χώρες που μπόρεσαν να ελέγξουν τον ιό με πολύ σκληρά κατασταλτικά μέτρα δεν είναι δημοκρατικές».

Για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, σημείωσε: «Τα δημόσια οικονομικά μας ευτυχώς, η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της όλους αυτούς τους μήνες, τα έχει κρατήσει σε απόλυτο έλεγχο. Γιατί ναι μεν είχαμε μεγάλη απώλεια εσόδων, πτώση τουρισμού και όλα αυτά που κάναν πρόβλημα στην οικονομία αλλά από την άλλη με τη λελογισμένη μείωση των επιτοκίων που είχαμε, την έξοδό μας στις αγορές που ήταν λελογισμένη και τη στήριξη από την ΕΚΤ έχουμε ένα ταμειακό διαθέσιμο που παραμένει πάρα πολύ μεγάλο και άρα δεν υπάρχει καμία ανησυχία ως προς τη συνέπεια του κράτους στις δεσμευμένες για αυτό πληρωμές του άρα η δημόσια οικονομία αντέχει».

«Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να αποφύγουμε το δεύτερο lockdown και για να αποφύγουμε το δεύτερο lockdown πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν επαρκούν τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο υπουργός απάντησε: «Το αποτέλεσμα των μέτρων που πήραμε απεδείχθη ότι ήταν το καλύτερο στην Ευρώπη. Τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δούλεψαν, για αυτό είχαμε την μικρότερη απώλεια των θέσεων εργασίας, ενώ τα μέτρα που πήραν άλλοι δεν δούλεψαν τόσο. Η πολιτική είναι εφαρμοσμένη τέχνη, στο τέλος το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο. Ότι είμαστε η δεύτερη χώρα σε απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων λόγω covid αυτό είναι μετρήσιμο».

ΔΗΜ: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν πήραμε τους πόρους τους οποίους έπρεπε.

« Μπορείτε να πιστέψετε ή την ευρωπαϊκή επιτροπή ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ μας έχουν φάει τρεις μέρες τα αυτιά για την Ακρόπολη και έλεγα που θα φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι σε ξεδιαντροπιά και αναισχυντία. Τα βάλαν τώρα και με τους αναπήρους να μην μπορούν να πηγαίνουν οι άνθρωποι που έχουν κινητικά προβλήματα, να την βλέπουν μόνο από φωτογραφίες αυτό θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο δρόμος με το τσιμέντο στην Ακρόπολη υπάρχει από το 1975», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την επίθεση τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, τόνισε: «Πήρε κάποιος από το πανεπιστήμιο και ζήτησε την επέμβαση της Αστυνομίας και η Αστυνομία δεν επενέβη; Όχι μόνο δεν πήρε κανενας αλλά τη φωτογραφία αυτή την ντροπιαστική με τον πρύτανη και την ταμπέλα την μάθαμε από τους αντιεξουσιαστές, ο πρύτανης φοβήθηκε να την καταγγείλει. Το πρόβλημα είναι ότι οι ακαδημαϊκοί μας δάσκαλοι είναι τόσο τρομοκρατημένοι από τη βία που ασκεί η «κόκκινη χρυσή αυγή» στα πανεπιστήμια όπου ως αποτέλεσμα αυτού φοβούνται ότι θα τους δείρουνε, ότι θα πάνε στο σπίτι τους να τους προπηλακίσουν και επειδή φοβούνται δεν παίρνουν την Αστυνομία. Άρα εδώ δεν φτάνει ο νόμος που ψηφίσαμε γιατί εδώ έχουμε ένα επιπλέον πρόβλημα, έχουμε την ήδη τρομοκρατία της «κόκκινης χρυσής αυγής» στα πανεπιστήμια όπου αυτές οι εγκληματικές συμμορίες με την απειλή άσκησης βίας ή με την άσκηση βίας αναγκάζουν την ακαδημαϊκή κοινότητα να μην εφαρμόζει το νόμο. Άρα προφανώς εδώ χρειάζεται κάτι ακόμη αυστηρότερο. Χρειάζεται για παράδειγμα μόνιμη παρουσία της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια, χρειάζεται πανεπιστημιακή αστυνομία, χρειάζεται είσοδο-έξοδο με κάρτα, δεν ξέρω τι χρειάζεται αυτά θα αποφασίσουν αυτοί που θα ασχοληθούν με το θέμα».

«Το κράτος σε όλη την μεταπολίτευση είχε αποφασίσει να είναι ανίσχυρο στην κόκκινη Χρυσή Αυγή γιατί υπήρχε αυτή η ηγεμονική ιδεολογία της Αριστεράς», κατέληξε.